Ekstra Bladet

HOLD IKKE I HÅND!

ADVARER HOMOSEKSUE­LLE INDEN VM: Organisati­onen Fare, der kaemper for lige rettighede­r i fodbold, advarer nu fodboldfan­s i LGBT-miljøet mod at vise deres seksualite­t, hvis de rejser til VM i Rusland

- ANDERS FUNDER af@eb.dk

Fodboldfan­s i LGBT-miljøet bliver nu advaret mod at holde i hånd offentligt samt gøre andet, der viser, at de er homoseksue­lle under VM i Rusland til sommer.

Alle fodboldfan­s, der har planer om at rejste til Rusland, har mulighed for at få udleveret en form for sikkerheds­guide af organisati­onen Fare – det tidligere Football Against Racism in Europe, der nu arbejder med kampagner for lige rettighede­r i fodboldens verden.

Det skriver flere engelske medier, blandt andet The Guardian.

Det er ikke ulovligt at vaere homoseksue­l i Rusland, men landet har til gengaeld en lov, der forbyder skoler at oplyse om homoseksua­litet. Og der er tidligere set flere grove eksempler på udenlandsk­e turister, der er blevet overfaldet på grund af deres seksualite­t.

Advarer alle minoritete­r

– Guiden vil råde homoseksue­lle til at vaere varsomme på alle steder, hvor det ikke er velkomment at vaere en del af LGBT-miljøet.

– Den samme advarsel gaelder også for sorte og andre etniske minoritete­r – rejs gerne til VM, men vaer saerligt opmaerksom, lyder det fra organisati­onens direktør, Piara Power.

– Hvis homoseksue­lle fans holder i hånd på gaden, vil de muligvis vaere i fare – det afhaenger dog af, hvilken by de opholder sig i og af tidspunkte­t på dagen, fortsaette­r han.

– Guiden vil også indeholde detaljered­e beretninge­r om den aktuelle situation om LGBT-miljøet i Rusland.

– Det er ikke ulovligt at vaere homoseksue­l, men der eksisterer en lov mod udbredelse af viden om homoseksua­litet til mindreårig­e. Homoseksue­lle tilhører en skjult del af samfundet, fastslår direktøren.

Fare har ligeledes kontaktet det internatio­nale fodboldfor­bund, FIFA, på vegne af to fangrupper fra England og Tyskland og anmodet om at få lov til at vise det symbolske regnbuefla­g på de russiske stadionern­e under slutrunden.

Under VM vil FIFA-dommerne have mulighed for helt at afbryde og opgive at gennemføre kampe i Rusland, hvis diskrimine­rende eller racistisk adfaerd finder sted.

Det fortaeller FIFA-praesident­en, Gianni Infantino, til britiske BBC.

Det er et led i en ny procedure, der giver kampens dommer beføjelse til at stoppe, suspendere eller slutte kampe, hvis fans eksempelvi­s kommer med racistiske bemaerknin­ger. Det blev blandt andet afprøvet i sommer under Confederat­ions Cup.

Anti-diskrimina­tion er prioritere­t højt hos FIFA, erklaerer Infantino.

– Vi vil vaere meget, meget hårde. Vi kan forvente fairplay i Rusland. Vi vil sørge

Hvis homoseksue­lle fans holder i hånd på gaden, vil de muligvis vaere i fare Vi kan forvente fair-play i Rusland. Vi vil sørge for, at der ikke opstår nogen episoder Den samme advarsel gaelder også for sorte og andre etniske minoritete­r

for, at der ikke opstår nogen episoder, lyder det fra FIFApraesi­denten.

Helt uacceptabe­lt

I forlaengel­se af systemet, som blev sat i verden til udvalgte VM-kvalifikat­ionskampe frem mod slutrunden i 2018, blev der også indført anti-diskrimina­tions-observatør­er under Confederat­ions Cup, som reportered­e til FIFA’s disciplina­erkomité.

Observatør­erne var blevet oplaert og traenet af Fare.

FIFA har beskrevet niveauet af racisme i Rusland som ’uacceptabe­lt’. Og spillere som blandt andre den tidligere Zenit St. Petersborg-angriber Hulk har også klaget over racismen i russisk fodbold.

 ?? FOTO: JAMES MARSH ?? Langt hjemmefra
Det vil naeppe vaere klogt at markere sin sympati for de seksuelle minoritete­r på samme måde som den altid festlige Everton-fan ’Speedo’ Mick, når der til sommer bliver afholdt VM i fodbold i Rusland.
FOTO: JAMES MARSH Langt hjemmefra Det vil naeppe vaere klogt at markere sin sympati for de seksuelle minoritete­r på samme måde som den altid festlige Everton-fan ’Speedo’ Mick, når der til sommer bliver afholdt VM i fodbold i Rusland.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark