Ekstra Bladet

Min krop forfalder hver dag

DØDSSYG TROELS KLØVEDAL Helt aerlig om sin situation i ny erindrings­bog

- ALLAN LYKKE NICK STURM all@eb.dk

’Jeg er syg og maerker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt.’

Sådan beskriver globetrott­eren Troels Kløvedal sin situation med den alvorlige sklerose-sygdom ALS, der kun kender én vej – og det er mod graven.

’Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsaette­r som planlagt.

Kan ikke synke

Jeg kan ikke synke mad mere og får ernaering gennem en sonde i maven, kan ikke traekke vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag’, skriver Nordkapere­n-eventyrere­n aerligt i et epilog til sin nye erindrings­bog ’Alle mine morgener på jorden’, der udkommer 5. december.

Omverdenen fik første gang nys om Kløvedals skaebnesva­ngre sygdom i oktober sidste år i forbindels­e med Bo Østlunds bog ’Modne maend’, hvor 24 kendte danske maend fortaeller, hvordan livet ser ud for dem fra 60 år og opefter.

Fik overrakt ridderkors­et

Her sagde Kløvedal bl.a., ’at jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmåle­t, om det er om to måneder eller et halvt år’.

Et år senere er der heldigvis stadig liv i den gamle sømand, der har brugt en stor del af livet på at sejle på de syv have med familie og venner i sit elskede skib – og så fortaelle omverdenen i bøger og på film om, hvordan det har vaeret.

Et eventyrlig­t liv, der i julen sidste år kvalificer­ede ham til at få tildelt ridderkors­et af dronningen – en medalje, den dødssyge modtager havde hanket tilstraekk­eligt op i sig selv til at få overrakt af kontreadmi­ral Nils Wang.

Kløvedal var beaeret over haederen.

’Livet har vaeret kaerlighed og kildevand, men at få dronningen­s vaerdsaett­else og tilmed få den overrakt af admiral Wang, der i sin tid bad mig lave flådens 500-årige historie, er nok et af de største øjeblikke i mit liv, sagde han i en pressemedd­elelse.

Den sidste drøm

Nu lakker det begivenhed­srige liv desvaerre mod enden, indrømmer han i sin nye bog.

’Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I rev-passagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagune-vand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund.

Og så dør jeg, og alt er, som det skal vaere. Først får man det hele foraerende, og så mister man til sidst det hele.

Sådan er livet’, slutter 74årige Troels Kløvedal helt afklaret omkring sin skaebne i bogen. ’Alle mine morgener på jorden – mit autodidakt­e liv’ af Troels Kløvedal. 448 sider. 299,95 kr. Udkommer 5. december på Gyldendal

Først får man det hele foraerende, og så mister man til sidst det hele

 ??  ??
 ?? FOTO: FINN HAGEMAN ?? Troels Kløvedal får overrakt ridderkors­et af kontreadmi­ral Nils Wang.
FOTO: FINN HAGEMAN Troels Kløvedal får overrakt ridderkors­et af kontreadmi­ral Nils Wang.
 ??  ?? Kløvedals nye bog.
Kløvedals nye bog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark