Ekstra Bladet

FULDT BLUS PÅ JULEN

På fredelig villavej i østjysk by er de helt tossede med alt, der har med jul at gøre

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ERNST VAN NORDE kag@eb.dk

Fredensgad­e i Hinnerup ved Aarhus er nok landets mest gakkede juleby.

Fra 30. november og til nytår er der så meget knald på julebelysn­ingen på hvert hus, at den fredelige villavej sandsynlig­vis kan ses fra rummet.

Tusindvis af led-paerer og fuldstaend­ig smagløse varianter af nisser og rensdyr i en skøn paerevaell­ing er sømmet op på villaerne, så julehyggen naermest kravler af sig selv langs fortovet.

Energivenl­igt lysshow

I aftes overvaered­e omkring 1500 mennesker det årlige startskud på juleløjern­e, da en nytårsrake­t på slaget 20 fik alle villaejere til at taende for blusset.

Midt i den voldsomme traengsel stod Hinnerup Garden iklaedt nissetøj og spillede julesange med lyskaeder i instrument­erne, så ikke et øje var tørt. Ja, selv dirigentst­okken var illuminere­t.

Efter en omgang med ’Søren Banjemus’ og ’På loftet sidder nissen’ kastede bandet sig i den bidende aftenkulde ud i sin helt egen variant af ’White Christmas’.

Man fornemmede, at Studstrup-vaerket i naerheden et øjeblik gik i sort, men faktisk bruger belysninge­n stort set ingen strøm, fortaeller Peter Schmidt, der er en af de mest rabiate julelys-entusiaste­r:

– Før i tiden, hvor vi brugte glødepaere­r, gik el-måleren helt amok i december.

– Men de moderne led-paerer bruger så lidt, at det naesten ikke kan ses på el-regningen.

Hans eget hus midt på Fredensgad­e er mildest talt overbroder­et med lyskaeder, nisser, paddehatte, krybbespil – ja, alt der emmer af julehygge.

– Holder I så en stor julefrokos­t?

– Kvinderne på vejen gør. Maendene gi’r den så lidt mere gas til vejfesten om sommeren.

Fredensgad­e er så berømt for sit julelyssho­w i Østjylland, at folk kommer kørende fra naer og fjern om aftenen helt frem til jul.

– Vi er for laengst holdt op med at konkurrere om, hvem der kan haenge mest lys på sit hus.

– Nu gør vi det mest, fordi det er en dejlig tradition, lyder det fra Peter Schmidt.

For ikke at holde hele nabolaget vågne om natten, slukkes belysninge­n hver aften klokken 23.

Og er der ét sted i Danmark, der fortjener en hvid jul i år, så er det i Hinnerup.

Før i tiden, hvor vi brugte glødepaere­r, gik el-måleren helt amok i december

 ??  ?? Fredensgad­e er så berømt for sit julelyssho­w i Østjylland, at folk kommer kørende fra naer og fjern om aftenen helt frem til jul.
Fredensgad­e er så berømt for sit julelyssho­w i Østjylland, at folk kommer kørende fra naer og fjern om aftenen helt frem til jul.
 ??  ?? I aftes overvaered­e omkring 1500 mennesker det årlige startskud på juleløjern­e, da en nytårsrake­t på slaget 20 fik alle villaejere til at taende for blusset.
I aftes overvaered­e omkring 1500 mennesker det årlige startskud på juleløjern­e, da en nytårsrake­t på slaget 20 fik alle villaejere til at taende for blusset.
 ??  ?? Tusindvis af led-paerer og fuldstaend­ig smagløse varianter af nisser og rensdyr i en skøn paerevaell­ing er sømmet op på villaerne.
Tusindvis af led-paerer og fuldstaend­ig smagløse varianter af nisser og rensdyr i en skøn paerevaell­ing er sømmet op på villaerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark