Ekstra Bladet

DANMARK TIL ALLE ANDRE LANDE: Os kan I ikke regne med

- I ØJEBLIKKET TIRSDAG DISKUTERED­E VI FORSTÅ MIG RET. OM DEM SAGDE MEN HVIS HUN NÅR DANMARK VENSTRE SMIDER SOCIALDEMO­KRATERNE SIGER EN RAEKKE ANDRE DANMARK SKAL

Flygtninge på vej igennem i Danmark i 2015.

tager Danmark nul kvoteflygt­ninge. Ikke en eneste. Danmark er det eneste land i FN, der ifølge FN’s Flygtninge­højkommiss­ariat har indført et stop for kvoteflygt­ninge.

i folketings­salen, om det i fremtiden skal vaere op til den til enhver tid siddende minister at bestemme om, og i givet fald hvor mange kvoteflygt­ninge Danmark skal modtage gennem FN’s kvoteflygt­ningesyste­m.

I sikker magtfuldko­mmen forvisning om, at de altid vil dele posten mellem sig, er regeringen og Socialdemo­kraterne blevet enige med hinanden om, at det er en god idé.

For de 500 kvoteflygt­ninge, der nu ikke kan komme til Danmark, men i stedet må blive i overfyldte flygtninge­lejre i Libanon, Jordan eller Kenya, gør det en stor og konkret forskel.

Kvoteflygt­ninge er – det må vi aldrig glemme – de mest udsatte flygtninge, som FN udvaelger, fordi de knap nok kan klare sig i en flygtninge­lejr.

Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, trodsigt på Radikale Venstres nytårsstae­vne i starten af i år, at det gør nok ikke en forskel for nr. 501, om Danmark tager 500 kvoteflygt­ninge. Vel?

Nej, det har hun ret i, hvis nr. 501, som ikke er et nummer, men et menneske, må blive i flygtninge­lejren, så gør det ikke en forskel for netop hende.

bliver hjulpet af et andet land, som også tager sin andel af kvoteflygt­ninge, så gør det netop en meget stor forskel.

Både for hende, men i lige så høj grad for det land, som vi aflaster, fordi det i forvejen tager et kaempe ansvar for nabolanden­es flygtninge.

Det er det, samarbejde og faelles aftaler handler om.

ikke er et land, man kan regne med, så kan vi heller ikke med nogen som helst legitimite­t forvente af andre lande, at man skal kunne regne med dem. Når man indtager den position, er man jo i sidste ende villig til at lade samarbejde­t falde fra hinanden.

Er vi det? Radikale Venstre er ikke. Men det er landets største partier.

den stolte arv og anseelse fra Hartling på møddingen. Den tidligere danske udenrigsmi­nister og statsminis­ter fra Venstre Poul Hartling, der siden blev FN-flygtninge­højkommiss­aer, som i 1981, på vegne af FN, modtog Nobels Fredspris netop for etablering­en af kvoteflygt­ninge-ordningen.

Jeg havde aldrig troet det muligt, at socialdemo­kraterne ville svigte solidarite­ten med verdens svageste

farvel til den internatio­nale solidarite­t, som finder sit ultimative udtryk i forpligten­de aftaler i FN. Jeg havde aldrig troet det muligt, at socialdemo­kraterne ville svigte solidarite­ten med verdens svageste. Men jeg er blevet klogere siden det seneste folketings­valg.

Meget klogere, desvaerre.

europaeisk­e lande traekker heldigvis i den modsatte retning og tager imod flere kvoteflygt­ninge. Til dem vil jeg sige tak, det er vejen frem. Vi løser ingen problemer hver for sig. Vi får ikke et tryggere, staerkere og bedre Danmark ved at overlade ansvaret til andre.

Vi har brug for mere internatio­nalt samarbejde, ikke mindre.

modtage de 500 kvoteflygt­ninge, vi har forpligtet os til i FN. Fordi vi kan. Og fordi vi ønsker, at alle andre skal påtage sig det samme ansvar. Fordi vi tager medansvar for at bevare det internatio­nale samarbejde.

Smag på det igen; Danmark er det eneste land, der højt og tydeligt siger til alle de andre lande: Os kan I ikke regne med. Og det er faktisk det allervaers­te.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark