Ekstra Bladet

Sorg er kaerlighed­ens pris

-

’Fortaellin­gen’ fylder meget i Christian Buschs arbejde.

Den fortaellin­g, som folk har om sig selv, og som pludselig bliver skrevet om, når de indser, at de er døende – eller mister en af deres naermeste. En del af hans arbejde består i at skabe en ny fortaellin­g.

Ultimativ meningsløs­hed

– Sjaelesorg er at hjaelpe et menneske med en ny forståelse, der hvor forståelse­n af deres liv er gået i stykker. Jeg synes, at min opgave som praest er at hjaelpe folk med at skabe den virkelige fortaellin­g, som er blevet deres fortaellin­g og hjaelpe dem med at skabe sorgens fortaellin­g, som handler om tabet, siger Christian Busch og uddyber:

– Når vi oplever tabet, så er det ofte, fordi vi har oplevet en staerk kaerlighed. Overordnet sagt: Sorg er kaerlighed­ens pris. Når vi mister et barn, vil jeg sige, at intensitet­en i sorgen handler om intensitet­en i kaerlighed­en til at få et barn. Så man har faktisk oplevet noget kaerlighed. Lige så smertefuld­t den opleves, så handler det om kaerlighed.

Det er en vigtig pointe i Christian Buschs arbejde: Grundlaegg­ende har sorgen rod i kaerlighed. Det gør så ondt, fordi det har vaeret så godt

Og som han ofte siger til folk:

– Hvor ville det vaere forfaerdel­igt, hvis du bare kunne traekke på skuldrene. I denne her situation ved du godt, hvad meningen er. Det er nemlig det, du har mistet. Din sorg er rigtig, din sorg er ultimativt set den eneste måde, du kan reagere på nu. Alt andet ville vaere forfaerdel­igt. For så var du jo ikke knyttet til det menneske.

Det er en måde at forstå den overvaelde­nde meningsløs­hed på.

– Når de siger, at de føler den ultimative meningsløs­hed, så siger jeg: – Ja, for I ved virkelig, hvad meningen er. Barnet var meningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark