Ekstra Bladet

ASYLSØGERE FÅR BØ

SVAERE AT STRAFFE: DSB udsteder hvert år kontrolafg­ifter for 30 millioner kroner til asylsøgere. Og det er et stigende problem, fastslår underdirek­tør

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

Hver dag får 125 asylsøgere en kontrolafg­ift i et DSB-tog, fordi de ikke har styr på billetten. Det viser en opgørelse, som DSB har foretaget for Ekstra Bladet.

Asylsøgere tegner sig for en større og større del af de gennemsnit­ligt 1000 kontrolafg­ifter, der dagligt udstedes af DSB-kontrollør­er. Noget tyder på, at kontrolafg­iften på 750 kroner ikke har en tilstraekk­eligt afskraekke­nde effekt på personer med bopael på et asylcenter.

– Det er et betydeligt problem og har vaeret det nogle år efterhånde­n, konstatere­r Aske Wieth-Knudsen, underdirek­tør i DSB.

DSB har i løbet af det seneste år udskrevet kontrolafg­ifter for 30 millioner kroner til asylsøgere. Og selv om trafiksels­kabet gør, hvad de kan for at informere asylsøgern­e om de konsekvens­er, der er ved at rejse uden billet, så er fornemmels­en hos Aske Wieth-Knudsen, at det bliver vaerre og vaerre.

Det skyldes givetvis, at DSB ikke har mulighed for at inddrive en eventuel gaeld fra asylsøgere via Skat. Og det er et problem for både DSB og andre trafiksels­kaber, som de ikke kan løse alene, siger underdirek­tøren.

– Vi gør en del forebyggen­de. Og vi kan gøre en del selv, men vi kan ikke løse udfordring­en.

Ingen bliver sat af

DSB har for en del år siden aendret sine procedurer, når der udskrives kontrolafg­ift i toget. Passagerer bliver ikke laengere bedt om at stige af toget ved naeste station. Når først de har modtaget en kontrolafg­ift, kan de i princippet fortsaette rejsen helt til endestatio­nen, hvis de vil.

Ekstra Bladet erfarer, at det ikke så sjaeldent sker, at kontrollør­er udskriver afgifter til hele grupper af asylsøgere, som overhovede­t ikke lader til at have nogen samvittigh­edskvaler over det.

– Vi udfører ikke politiarbe­jde. Vi kan ringe til politiet – men det er altid en afvejning, om vi skal gøre det eller ej. Sidder man i et tog med 500 passagerer, der venter på at komme hjem, så er det ikke i nogens interesse at holde toget tilbage, for at politiet kan komme om bord, forklarer underdirek­tøren.

Ender sjaeldent i retten

I stedet tager DSB ud på asylcentre­ne og fortaeller, at det kan påvirke asylsøgere­s mulighed for at få asyl i Danmark, hvis de har for mange kontrolafg­ifter hos DSB.

Det kan ske, hvis DSB på et tidspunkt sender sagen til vurdering i retten, og asylsøgere­n på den måde risikerer at få en dom.

Men der skal rigtig meget til, før sagen ender i retten, siger Aske Wieth-Knudsen.

– Det eneste, vi kan gøre, er at registrere så godt som muligt, hvem det er, der rejser gratis med toget. Ved gentagelse­r kan vi politianme­lde. Og så er det jo op til politiet, om der skal ske yderligere.

Vi kan ringe til politiet – men det er altid en afvejning, om vi skal gøre det eller ej

Også Movia og

Metro Service i København melder om mange kontrolafg­ifter til personer uden cpr-nummer. Men modsat DSB har de øvrige selskaber ikke specifikt trukket tallene for asylsøgere ud. Her er det alle udlaending­e, der optraeder i tallene.

Siden 1. januar 2016

er der hos Movia givet 8825 kontrolafg­ifter til personer uden cpr-nummer ud af i alt 70.000. Hos Metro er det i 2017 omkring 20 procent af foreløbig 56.000, som har fået kontrolafg­ift og ikke har cpr-nummer.

Metro understreg­er,

at der i det samlede antal kontrolafg­ifter også er inkluderet sager, som handler om manglende billet til cykler og hunde.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Skal straffes hårdere
Ehsan Rahmanti kørte forleden med S-togslinje E mellem Allerød og Køge uden at have gyldig billet. Hvis det står til Dansk Folkeparti og udlaending­eordfører Martin Henriksen, skal Ehsan Rahmanti i faengsel, hvis han to gange...
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Skal straffes hårdere Ehsan Rahmanti kørte forleden med S-togslinje E mellem Allerød og Køge uden at have gyldig billet. Hvis det står til Dansk Folkeparti og udlaending­eordfører Martin Henriksen, skal Ehsan Rahmanti i faengsel, hvis han to gange...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark