Ekstra Bladet

STØJBERG BANKEDE MIG PÅ PLADS

- KRISTIAN B. LARSEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN

Politikere kalder sig selv for holdnings-mennesker, og med højt til loftet på Christians­borg burde der vaere plads til meningerne­s fri bevaegelig­hed.

Sådan er virkelighe­den dog ikke altid ifølge Venstres Jakob Engel-Schmidt, som for nyligt tog orlov fra Folketinge­t til fordel for et direktørjo­b på uddannelse­sinstituti­onen Niels Brock.

– Holdninger kan trives på Christians­borg, men det kraever meget mere gødning og mere hårdføre politikere, hvis man ikke skal falde for partidisci­plinen, siger han.

Ekstra Bladet møder 34årige Jakob Engel-Schmidt på hans nye arbejdspla­ds få hundrede meter fra Folketinge­t i det indre København. Det nye kontor er mindre, men der er alligevel mere plads til at åbne munden.

Moderne politik eksekveres ofte med kandisered­e budskaber, som partisolda­terne bombardere­r vaelgerne med. Når en ivrig liberal debattør – som EngelSchmi­dt – traeder en anelse ud af geleddet og siger en selvstaend­ig tanke højt, så vanker der.

– Jeg har fandeme fået meget skaeldud, og jeg tror, at en del bliver kuet af kulturen på tvaers af partier, så man til sidst holder mund, fortaeller han.

Fik tørt på

Jakob Engel-Schmidt husker saerligt en gang i foråret 2014, hvor både den davaerende politiske ordfører Inger Støjberg (V) og davaerende gruppeform­and Kristian Jensen (V) kom efter ham.

Brøden var et interview med bladet Kommunen, hvor Engel-Schmidt sagde, at han sagtens kunne se Venstre gå ind for en flad skatteproc­ent på laengere sigt.

– Aldrig er jeg blevet haeldt ned ad braettet og i kødhakkere­n så voldsomt. Både Kristian Jensen og Inger Støjberg gav mig tørt på, siger han.

Udadtil blev den unge politiker ’sat på plads’ af Støjberg, som lukkede debatten i løbet af halvanden arbejdsdag. Holdningen var ikke Venstres politik.

– Det lyder meget venligt, men så er man pludselig placeret alene på en øde ø, forklarer han.

– Indadtil siger de, at man har kvajet sig, og det er ikke, fordi vi har et klippekort, men lad nu vaere med at kvaje dig igen, fortaeller han om den interne skideballe.

Gemte sig

Jeg har fandeme fået meget skaeldud

Det har nok heller ikke vaeret en formildend­e omstaendig­hed, at Inger Støjberg havde sat selvsamme EngelSchmi­dt på plads i en anden sag ugen forinden.

Efter en tur til Mellemøste­n havde han skrevet en kronik, hvor ordene apartheid og Israel faldt i samme saetning. Det faldt Støjberg for brystet, og lidt efter lidt begyndte Jakob EngelSchmi­dt at holde mund, når

Det lyder meget venligt, men så er man pludselig placeret alene på en øde ø

 ??  ?? Vil ikke holde mund Jacob Engel-Schmidt efterlyser flere politikere, der åbent tør dele deres holdninger – også selv om de ikke er i tråd med partilinje­n.
Vil ikke holde mund Jacob Engel-Schmidt efterlyser flere politikere, der åbent tør dele deres holdninger – også selv om de ikke er i tråd med partilinje­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark