Ekstra Bladet

Husk vinterdaek trods mild vinter

- NIELS FRIIS

Selvom vinteren ser ud til at begynde mere grøn end hvid, er der stadig god grund til at skifte til vinterdaek.

Det lyder FDMs anbefaling til danske bilejere.

Vinterdaek står nemlig bedre fast, når vejene bliver våde, og temperatur­en falder.

Har man ikke skiftet til vinterdaek endnu, er det på høje tid, lyder det fra FDM.

- Mange bilejere forbinder fejlagtigt vinterdaek med sne og isglatte veje. Men faktisk er de våde veje og lave temperatur­er lige så afgørende for, at man bør skifte til vinterdaek, siger Jørgen Jørgensen, seniortekn­iker hos FDM.

- Vinterdaek er ganske enkelt et bedre valg, når temperatur­en naermer sig frysepunkt­et. Både i glat og vådt føre. Så har man vinterhjul­ene liggende, men endnu ikke fået sat dem på, er det nu, man skal i gang, siger han.

FDM har tidligere lavet en undersøgel­se af forskellen mellem sommer- og vinterdaek. Den viste, at vinterdaek står bedre fast, allerede når vejene bliver fugtige, og friktionen mellem daek og underlag mindskes.

Typisk når temperatur­en er fem plusgrader eller under, og det er fugtigt i vejret, og vejene saltes.

Er der sne på vejen, er bremselaen­gden for sommerdaek markant laengere end for vinterdaek, hvorfor FDM anbefaler, at man kører på vinterdaek om vinteren

- Tidligere lagde producente­rne vaegt på, at vinterdaek primaert skulle vaere gode på sne og is. Det har man aendret i de senere år, så de i højere grad i dag også har et godt vejgreb på våde veje. Det gør, at nye vinterdaek er som skabt til de mere våde danske vinterveje. Samtidig har de bevaret deres gode vejgreb, når vejene for alvor er snedaekket, siger Jørgen Jørgensen.

Mens der i Danmark ikke er noget krav om vinterdaek, er det tilfaeldet i mange lande omkring os. Skal man køre på skiferie, er der derfor ingen vej uden om at saette vinterhjul på bilen. I Sverige gaelder det fra 1. december til Vinterdaek er trods navnet ikke kun til sne- og isglatte veje.

31. marts, mens det i Tyskland er et krav, hvis der er vintervejr.

Tyskland skaerper fra 1. januar

2018 desuden kravene, så vinterdaek fremover skal vaere maerket med bjerg- og snefnugsym­bol.

Daek produceret før den dato er dog forsat lovlige i en overgangsp­eriode frem til 2024

 ?? FOTO: FDM ??
FOTO: FDM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark