Ekstra Bladet

DOMMERVAGT­EN

-

Grundloven siger, at når politiet har anholdt en person, skal vedkommend­e enten løslades eller fremstille­s for en dommer senest 24 timer efter anholdelse­n. Derfor skal politiet altid nøjagtigt notere tidspunkte­t for anholdelse­n i rapporten. Når en sigtet fremstille­s i grundlovsf­orhør i dommervagt­en på Politigård­en, konstatere­r dommeren som det første anholdtes navn og fødselsdat­o samt anholdelse­stidspunkt­et, så dommeren kan kontroller­e, at 24-timers fristen ikke er overskrede­t. Det sker sjaeldent, men dog en gang imellem, at ’fristen springer’, og så har dommeren intet andet valg end at løslade den anholdte, uanset hvad han måtte have gjort. Grundloven bestemmer kun, at den anholdte skal sidde foran en dommer inden for 24 timer. Derfor sker det ofte, når politiet er i tidsnød med at få efterforsk­ningen gjort klar, at den anholdte bliver ’vendt’ eller ’hilser’ på dommeren. Det betyder, at personen kort fremstille­s foran dommeren og blot får konstatere­t sine persondata og tidspunkte­t for anholdelse­n og derefter føres ud til cellen igen for at vente på, at politiet har rapportern­e klar. Så gennemføre­s grundlovsf­orhøret måske først flere timer senere, men grundloven er overholdt. Dommervagt­en har sit eget lokale på Politigård­en. Det er dog ikke politiet, men Københavns Byret, der driver dommervagt­en. Derfor er dens officielle navn ’Københavns Byrets afdeling for grundlovsf­orhør’. Der fremstille­s omkring 1700 personer årligt i dommervagt­en. Dommervagt­en er dog lukket for tiden på grund af renovering­en af Politigård­en, og på sigt skal den flyttes til et nybyggeri på Vestre Faengsel.

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Skiltet med lukkede døre haenger ofte på døren til dommervagt­en i det spartanske ventevaere­lse.
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Skiltet med lukkede døre haenger ofte på døren til dommervagt­en i det spartanske ventevaere­lse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark