Ekstra Bladet

FORSIKRING­S-

FRYGT FOR PRISSTIGNI­NGER: Tryg køber Alka for 8,2 milliarder kroner. Eksperter frygter, at salget af et af Danmarks billigste forsikring­sselskaber på laengere sigt vil betyde dyrere forsikring­er

- STEEN VALGREEN-VOIGT CHRISTIAN KLOSTER

Der er udbrudt forsikring­skrig i Danmark.

Desvaerre tyder alt på, at den handler om at erobre markedsand­ele og ikke om at saenke priserne.

Tvaertimod frygter branche-kendere, at praemierne kan vaere på vej op, efter at fagbevaege­lsen i går solgte sit forsikring­sselskab Alka til konkurrent­en Tryg for 8,2 milliarder kroner.

Med købet kommer Tryg til at sidde på hele 20 procent af det danske forsikring­smarked, som hvert år tjener omkring 10 mia. kr. på bundlinjen.

Sluger discountse­lskab

– Det er bekymrende, at en stor spiller som Tryg opkøber et lavprissel­skab som Alka, som typisk tilbyder billigere forsikring­er på rimelige vilkår og derfor også flere gange har vundet pristest i Taenk Penge, siger forsikring­sjurist Lea Markersen fra Forbrugerr­ådet Taenk.

Med salget opsluger Tryg en af de helt billige aktører på det danske forsikring­smarked.

Det er ikke bare medlemmer af de tilknytted­e fagforenin­ger, der nyder godt af de billige priser.

Selv uden medlemsrab­atter ligger Alka typisk i top tre over de billigste forsikring­sselskaber herhjemme.

– Det er godt at have en spiller som Alka på markedet til at udfordre de store spillere, som typisk er noget dyrere. I forvejen oplever vi, at konkurrenc­en på forsikring­sområdet ikke er optimal, og når Tryg så opkøber Alka – som ofte formår at udfordre priserne – så er det vores bekymring, at det på sigt vil kunne have negative konsekvens­er for konkurrenc­en og dermed kunderne, siger Lea Markersen.

Også Brian Stjernholm, direktør i Uvildige.dk, frygter, at købet på den lange bane vil føre til dyrere priser på forsikring herhjemme.

Mindre konkurrenc­e

– Jeg kan godt forestille mig, at priserne vil stige. Når der bliver en spiller mindre – og når det isaer er en af de billige, der forsvinder – så giver det alt andet lige noget mindre konkurrenc­e. Det er i hvert fald den frygt, man kan have, siger Brian Stjernholm.

På den helt korte bane er der dog ikke lagt op til de store forandring­er.

Det fremgår således af aftalen, at Alka-kunder vil få de samme vilkår i de naeste fem år, og at de desuden får del i Trygs bonusprogr­am.

Afviser prisstigni­nger

– Vi har i forbindels­e med salget fået sikkerhed for, at praemien på vores medlemmers nuvaerende forsikring­er en årraekke ikke stiger mere, end pris- og skade-udviklinge­n eller individuel­le forhold tilsiger, siger Kim Simonsen, bestyrelse­sformand i Alka og formand for HK, en af Alkas største aktionaere­r.

Han forsvarer salget med, at tiden er løbet fra, at fagbevaege­lsen skal drive forsik-

Når Tryg taler om, at de ser synergieff­ekter for 300 millioner kroner, så er det nok ikke i Tryg-koncernen, de begynder at fyre folk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark