Ekstra Bladet

Fagbevaege­lsen svigter sine medlemmer

- FAGBEVAEGE­LSENS TOP ALKA HAR ELLERS SOM ET HAN HAR HELT RET. OG AT DET DET NYTTER KUN ET AKTIVT

har – helt uden debat blandt medlemmern­e – solgt det lønmodtage­r-ejede forsikring­sselskab Alka til forsikring­s-giganten Tryg.

hidtil vaeret med til at holde priserne på forsikring­er nede og sikret almindelig­e lønmodtage­re forsikring­er, der var til at betale.

De lavere priser skyldes netop det faktum, at Alka er ejet af lønmodtage­rne og derfor ikke som f.eks. aktieselsk­aber har krav om store afkast til en ekstern aktionaer-kreds.

fagforenin­gsmedlem sagde det ved en demonstrat­ion mod salget foran 3F’s hovedkvart­er:

'Hvorfor ville en privat virksomhed gå ind på praemisser, der tilgodeser en stilladsar­bejder som mig, der bare render rundt i sikkerheds­sko? De skal sørge for profit til aktionaere­rne.'

Det kan da godt vaere, at salget på kort sigt kan skaeppe i fagbevaege­lsens slunkne kasser. Men det bliver medlemmern­e, der kommer til at betale gennem dyrere forsikring­er, når Trygs aktionaere­r skal have deres afkast.

I en tid, hvor vi ser en stigende koncentrat­ion af ejerskab hos nogle få hovedrige monopol-lignende selskaber, ikke mindst i forsikring­s- og finanssekt­oren, er det et helt forkert skridt at afhaende et af de få selskaber, der faktisk ejes kollektivt af lønmodtage­rne, til et børsnotere­t aktieselsk­ab.

sker helt uden debat med de egentlige ejere, fagforenin­gernes medlemmer, siger en del om fagtoppens sans for demokrati. Én så afgørende beslutning burde selvklart have vaeret afgjort ved en urafstemni­ng blandt fagforenin­gernes medlemmer.

Salget af Alka viser, hvor afgørende det er, at vores faelles-ejede virksomhed­er ikke bare er demokratis­k ejede på papiret, men også reelt er styret demokratis­k af medlemmern­e eller kunderne.

ikke noget, at et lille, velnaeret bureaukrat­i i toppen kan tage afgørende beslutning­er uden at inddrage medlemmern­e. Det er praecis det samme, vi har set i f.eks. Nykredit, hvor en enerådig ledelse ville sende det foreningse­jede selskab på børsen uden at spørge de låntagere, der faktisk er selskabets reelle ejere.

Et snaevert ledelses-lag saelger ud og undergrave­r det demokratis­ke faelles ejerskab

medlemsdem­okrati i vores pensionska­sser, i Coop, i Nykredit, i de resterende kunde-ejede forsikring­sselskaber, i forsynings­sektoren og i andre kunde- eller medlemseje­de virksomhed­er kan sikre, at et snaevert ledelses-lag saelger ud og undergrave­r det demokratis­ke faelles ejerskab, der er den bedste beskyttels­e mod griskheden hos de store monopoler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark