Ekstra Bladet

Glad giver, flov modtager

SKAL LEVE FOR 375 KRONER OM MÅNEDEN: Helle Bachmann klarer sig på bankens og venners nåde – alligevel saetter hun og datteren en aere i at åbne deres hjem juleaften for en hjemløs

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Det store køkken i det lille raekkehus naer det lokale fodboldsta­dion i Trustrup mellem Grenaa og Tirstrup på Djursland oser af varme og venlighed.

Så lad os skynde os at sige, at den aeldre, hjemløse mand i Grenaa, som saelger Hus Forbi, og som er blevet inviteret til at holde juleaften netop her, godt kan begynde at glaede sig.

– Josefine har selv stået for en indsamling til ham (den hjemløse, red.) de seneste år, så vi har kunnet give ham en julegave. I år går vi så skridtet videre og inviterer ham til at komme og holde juleaften med os.

– Han drikker ikke og er en elskelig aeldre herre, fortaeller Helle Bachmann, mens hendes 14-årige datter, Josefine, nikker.

Depression og angst

Det er ellers ikke, fordi den lille familie har råd til store armbevaege­lser med Hanne Bachmanns status som sygemeldt med tilbageven­dende depression og angst og et rådighedsb­eløb på sølle 375 kroner om måneden, når alle faste udgifter er betalt.

– Jeg erkender gerne, at jeg er flov over at skulle bede andre om hjaelp, men det aendrer ikke ved, at vi med en julehjaelp­spakke kan holde en helt anden jul, end vi ellers ville kunne.

– Hvordan flugter din pressede økonomi med, at I inviterer en hjemløs juleaften?

– Min datter og jeg vil langt hellere give og gøre andre glade end selv modtage. Selv om man selv har det hårdt, kan man godt taenke på andre, som har det endnu vaerre, siger den 53-årige paedagogme­dhjaelper, der også har en 25-årig datter, som bor med sin mand og deres etårige barn i Grønland.

Saelger gamle ting

Helle Bachmann drømmer om at vende tilbage til jobbet som paedagogme­dhjaelper – og helst efter at have klaret den sidste tredjedel af uddannelse­n som paedagog-assistent, som hun stadig mangler.

Ikke kun fordi hun på et år er gået fra at få 15.000 kroner udbetalt hver måned til nu at få 9000, men også fordi hun elsker sit job og savner de sociale relationer, det giver til børnene og kollegerne.

– Vi har fundet gamle ting på loftet, som vi aldrig bruger, som vi så har solgt til en lokal kraemmer eller via internette­t. Det har nogle gange hjulpet lidt på økonomien. Men langt den største hjaelp har vaeret, at banken har vaeret søde til at saette afbetaling­er i bero, og at venner og familie har daekket os ind, når vi har manglet noget, fortaeller Helle Bachmann og sender en saerlig venlig tanke til sin 87-årige far på plejehjem.

Helles mor døde af kraeft i 2008, og hun har en bror i Grenaa, som kraever megen hjaelp og støtte efter at have fået en blodprop i hjernen.

Det er dybt forkert

Det markante indtaegtst­ab fra 15.000 til 9000 om måneden får Ekstra Bladet til at spørge, hvorvidt Helle Bachmann således forstår, hvorfor den borgerlige regering argumenter­er så hårdt for at skaere i de sociale ydelser for at få flere mennesker i arbejde.

– Jeg forstår udmaerket, at Lars Løkke vil piske dem, der intet fejler, og som i årevis har levet af kontanthja­elp, til at få et job. Men Løkke-regeringen rammer ved siden af, når de skaerer i ydelserne til syge mennesker som mig. Det er dybt forkert, at folk, der i forvejen har det svaert i kraft af sygdom, oven i købet også skal bøde med en meget stram privatøkon­omi.

Naervaer og grin som bonus

Når Helle Bachmann som de andre ansøgere til årets julehjaelp­spakker, Ekstra Bladet har besøgt, skal forholde til, hvad afsavn er for hende, svarer hun:

– Alle de ting, du ikke kan gøre. For eksempel en biograftur eller en indkøbstur til Aarhus, hvor jeg siger til min datter, at nu må du købe tøj for 1000 kroner. Jeg kompensere­r ved, at vi gør en masse gratis ting i stedet såsom strandture, klippe og klistre og at spille spil.

– Bonussen er, at vi samtidig får en masse naervaer, grin og glaede, tilføjer Helle Bachmann.

Hun erkender dog, at hun nogle gange har sat sig i et hjørne og graedt over sin egen situation.

– Men så har jeg ringet til en veninde, og så har vi måske talt om, at der er mange, der har det meget vaerre. Det har lettet på det hele.

Løkkereger­ingen rammer ved siden af, når de skaerer i ydelserne til syge mennesker som mig

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Helle Bachmann og datteren Josefine på 14 år glaeder sig som alle andre til at holde jul, selv om midlerne er små.
FOTO: CLAUS BONNERUP Helle Bachmann og datteren Josefine på 14 år glaeder sig som alle andre til at holde jul, selv om midlerne er små.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark