Ekstra Bladet

Instruktør: Det var for venstreori­enteret for DR

-

Lotte Svendsen, der instruered­e radio-julekalend­eren har en lidt anden forklaring end DR på, hvorfor P1-julekalend­eren nu alligevel ikke bliver sendt.

– Når det nu handler om en republik, så skal der jo vaere en praesident, og så kom vi til at taenke på, at de eneste politiske kraefter i landet, der vil saette kongehuset fra posten, det er Enhedslist­en. Så Johanne Schmidt-Nielsen blev skrevet ind i manuskript­et som praesident. Så ringede jeg til Johanne, og hun sagde så ja, og det var der ikke nogen, der brokkede sig over i Danmarks Radio, siger Lotte Svendsen til Ekstra Bladet og fortsaette­r: kraefter i samme program det kan man simpelt hen ikke tillade i Danmarks Radio, fortaeller Lotte Svendsen.

Herefter fulgte et hektisk arbejde med at omskrive julekalend­eren for at se, om stumperne kunne reddes på den meget korte tid, der var tilbage.

– Det var fandeme besvaerlig­t, og det kan jeg da godt forestille mig har taget lidt af kvaliteten, men jeg kan nu ikke forestille mig, at det kan saenke kvaliteten så betragteli­gt, at man ikke kan praesenter­e det for lytterne, vurderer Lotte Svendsen.

Magt og medieforli­g

Lotte Svendsen understreg­er, at serien ikke bevidst var graensesøg­ende og kraenkende, og at der blev gjort, hvad man kunne for at rage julekastan­jerne ud af ilden.

– Vi gjorde, hvad vi kunne for at glatte ud. Jeg er af den holdning, at ytringsfri­heden skal ikke bruges for enhver pris, og hvis der sidder nogen på højrefløje­n og føler, at 'nu går de røde lejesvende amok søndag morgen på P1', så er jeg da parat til at indgå et kompromis, så visse befolkning­sgrupper – eksempelvi­s Dansk Folkeparti, der jo også har en vis magt i forhold til det kommende medieforli­g – ikke bliver stødt, siger Lotte Svendsen og slutter:

– Om det er rigtig eller forkert, det kan jeg da godt gå og taenke lidt over. Måske gik vi for langt.

–Måske maeskede vi os på ytringsfri­hedens legeplads, og nu går vi her og slikker tømmermaen­dene og er blevet bedt om at smide manuskript­erne og forlade studiet fra det ene sekund til det andet.

Det var uacceptabe­lt at have både Georg Metz og Johanne Schmidt-Nielsen på rolleliste­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark