Ekstra Bladet

TIL AT UDSLETTE USA

-

linger fra den nordkorean­ske stat og en lille lejlighed i Pyongyang.

USA må vågne op, indgå en fredsaftal­e med os og forlade Sydkorea. Det er den eneste måde, landet kan redde sig selv på

Joe Dresnok døde af et slagtilfae­lde i november 2016, fortalte hans sønner i et interview med Roh il-Nam – en journalist med base i USA og med staerk sympati for Nordkorea.

– Vores far var i republikke­ns favn og modtog partiets kaerlighed og omsorg indtil sin bortgang, da han var 74 år, siger Ted Dresnok, den aeldste bror.

Joe Dresnok regnes som den sidste amerikansk­e afhopper i Nordkorea. Alle andre er enten døde eller har forladt landet.

En anden afhopper, Charles Jenkins, som desertered­e til Nordkorea i januar 1965, fik lov til at forlade Nordkorea med sine døtre i 2004.

Ifølge Charles Jenkins var Joe Dresnok en bølle, som tog nordkorean­ernes parti mod de andre amerikansk­e desertører. Når nordkorean­erne ville straffe Jenkins, var det Joe, der hjalp med at slå ham halvt bevidstløs.

– Han nød det og stjal min mad, sagde Jenkins til New York Times.

Moderen blev kidnappet

Ted og James’ mor var Doina Bumbea, en rumaensk kunstner, som blev narret til Nordkorea i 1970’erne – kidnappet og ’givet’ til Joe Dresnok som brud.

Nordkorea tillader normalt ikke, at indfødte kvinder gifter sig med udlaending­e, så europaeere og amerikaner­e, der lever i landet, bliver som regel ’sat sammen’.

I en FN-rapport fra 2015 står der, at ’kvinder, som kidnappes fra Europa, Mellemøste­n og Asien tvinges til aegteskab med maend fra andre lande for at forhindre relationer med etnisk koreanske kvinder, som ville føre til raceblande­de børn’.

En anden FN-rapport slår fast, at cirka 200.000 personer fra andre lande er blevet kidnappet og bortført til Nordkorea.

Ifølge afhopperen Charles Jenkins, døde Doina Bumbea af kraeft i 1997. Joe Dresnok skal derefter have giftet sig med datteren af en nordkorean­sk kvinde og en togolesisk diplomat og fået endnu en søn, Tony.

Interviewe­t i sensommere­n var anden gang, brødrene Dresnok optrådte på tv. Første gang var i maj 2016, hvor de også lovpriste regimet.

Ted fortalte, at han blev født i Pyongyang 13. december 1980, at han er gift med 36-årige Ri Ok og har en syvårig datter og en seksårig søn.

Broderen James sagde, at han mødte sin kone gennem arbejdskam­merater, og at parret har en datter på seks år. Han gik ind i haeren i 2014 og har en militaergr­ad svarende til kaptajn.

– Jeg er meget taknemmeli­g for det socialisti­ske system, sagde James i interviewe­t, hvor storebror Ted havde ét råd til sin fars hjemland:

– USA må opgive sin antinordko­reanske linje. USA må vågne op, indgå en fredsaftal­e med os og forlade Sydkorea. Det er den eneste måde, landet kan redde sig selv på.

 ?? FOTO: URIMINZOKK­IRI ?? James og Ted Dresnoks amerikansk­e far desertered­e som ung til Nordkorea. Som han har de svoret landet evigt troskab.
FOTO: URIMINZOKK­IRI James og Ted Dresnoks amerikansk­e far desertered­e som ung til Nordkorea. Som han har de svoret landet evigt troskab.
 ?? FOTO: ALL OVER ?? Joe Dresnok døde af et slagtilfae­lde i november sidste år.
FOTO: ALL OVER Joe Dresnok døde af et slagtilfae­lde i november sidste år.
 ??  ?? Afhopperen James Joseph Dresnok betragter statuen af den nu afdøde nordkorean­ske leder Kim Il Sung i. Billedet er fra filmen ’Crossing the Line’.
Afhopperen James Joseph Dresnok betragter statuen af den nu afdøde nordkorean­ske leder Kim Il Sung i. Billedet er fra filmen ’Crossing the Line’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark