Ekstra Bladet

SÅDAN TABER DU DIG

I GØR OP MED KENDTE SLANKERÅD:

- SOFIE NEPPER-CHRISTENSE­N

Han blev landskendt som overlaegen i tv-programmet ’Generation XL’ på DR, hvor overvaegti­ge børn fik hjaelp til at tabe sig. Nu er JensChrist­ian Holm klar med opskriften på et varigt vaegttab i bogform.

’Det bedste for barnet,’ hedder bogen, der netop er udkommet, og i den gennemgår Jens-Christian Holm den såkaldte Holbaek-model, han står bag.

Modellen hjaelper børn af med overvaegt. Selv mener Jens-Christian Holm, at modellens overordned­e principper er revolution­erende, fordi dens paedagogik er et opgør med måden at anskue overvaegt på, og at principper­ne også kan overføres til voksne, der gerne vil vaere normalvaeg­tige

Der opereres med straks at indføre samtlige af de aendringer, der skal hjaelpe den enkelte af med overvaegt. Og en anden vaesentlig pointe fra overlaegen er, at svaer overvaegt fra officielt hold bør anerkendes som en sygdom.

Bevidste valg

Med 160 spørgsmål skraedders­ys der en individuel plan for, hvad der skal aendres. Det kan vaere mange aendringer på en gang. Det nytter ikke at følge kendte slankeråd for en stund.

– Måske virker min metode ikke sexet, for hvis du går ind og ser på forskellig­e sundhedsud­dannelser, skoles der i ’den motiverend­e samtale’ og ’de små skridt’. Metoder, hvor den overvaegti­ge selv bestemmer. Men det dur ikke, forklarer JensChrist­ian Holm.

Nogle mennesker har større tendens til overvaegt. Det betyder ifølge overlaegen, at man som overvaegti­g må indstille sig på, at det kraever bevidste valg at sige farvel til kiloene. Specielt mindre fedt, mindre sukker og mere motion og bedre søvn. Ikke bare i en kort periode, men for altid.

Det kan lyde kompromisl­øst, men Jens-Christian Holm mener, at man med den indstillin­g tager overvaegt alvorligt. Ifølge overlaegen har der i forhold til behandling af overvaegt vaeret tendens til at pakke folk ind vat.

Holbaek-modellen gør op med ’det curlede samfund’, som Jens-Christian Holm kalder det. En mentalitet, der ifølge ham gennemsyre­r flere af samfundets institutio­ner.

Forsvarer fedtmassen

Pointen med mange aendringer på en gang handler om, at kroppen er indrettet med et hormonelt system, som gør alt for at forhindre vaegttab.

– Hvis der er brug for 20 aendringer, og du kun aendrer de ti, så overlader du dette system til, at de ti aendringer, der ikke blev lavet, vil bevare og forsvare fedtmassen. Så er patienten lige vidt. Som profession­el har man ikke hjulpet patienten, siger overlaegen, der også mener, at det er et kaempe problem, at der tales om overvaegt, som om den overvaegti­ge selv er skyld i det:

– Vi ville aldrig spørge, om det er samfundets eller patientens egen skyld, at en 32årig kvinde har fået brystkraef­t.

Det er en skaevvridn­ing af laegens autoritet i forhold til patienten, mener Holm. Det er laegens job at saette ind med den rigtige behandling, men det sker ikke på samme måde med overvaegt, hvis det ikke betragtes som en sygdom.

Ikke en sygdom

Vi mener ikke, man skal laegge sig fast på én metode til vaegttab

Tatjana Hejgaard, chefkonsul­ent i Sundhedsst­yrelsen, er enig i, at mange aendringer på én gang kan vaere løsningen for svaert overvaegti­ge mennesker. For andre, der bare gerne vil tabe sig et par

 ??  ??
 ??  ?? ’Det bedste for barnet’ udkom 30. november.
’Det bedste for barnet’ udkom 30. november.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark