Ekstra Bladet

Politiet efterforsk­er 15 ur-tyverier, som er sket på tre uger

- JAN SØGAARD ARKIVFOTO: JAKOB JØRGENSEN js@eb.dk HØJBJERG: AARHUS: NIVÅ: KØGE: NYKØBING F.: AALBORG: BLOKHUS:

Ejere af kostbare ure er potentiell­e ofre for tyverier og røverier i Københavns natteliv i øjeblikket.

Politiet efterforsk­er lige nu en bølge af overfald, hvor forbrydern­e er gået efter ure som Rolex og Patek Philippe, der let koster 50.000 kr. eller meget mere.

Efter 15 tyverier og røverier af ure de seneste tre uger har Københavns Politi nu nedsat en gruppe efterforsk­ere, der skal stoppe forbrydels­erne. Politiet ved ikke, om det er den samme gruppe gerningsma­end, der står bag alle overfald, eller om der er flere grupper af udlaending­e – flere beskrives som østeuropae­ere – der opererer uafhaengig­t af hinanden.

Kigger på overvågnin­g

Signalemen­terne af gerningsma­endene er sparsomme og forskellig­e. Derfor leder efterforsk­erne efter et mønster. ’Dansetyve’ slår ring om ofrene og snupper deres kostbare ure fra håndleddet. Men nogle overfald ender i røverier og vold. 15 ure er stjålet de seneste tre uger.

– Vi leder efter dna-spor og kigger efter videooverv­ågning og prøver at få et samlet overblik ud fra modus og signalemen­ter, siger politikomm­issaer Bjarke Dalsgaard Madsen, røveri-afsnittet.

– Gerningsma­endene går efter dyre ure i nattelivet og begår tricktyver­ier og i nogle tilfaelde røverier, hvor de benytter vold. Ofte er der tale om ’dansetyve’, som kommer i fysisk kontakt med offeret og stjaeler uret fra hans håndled.

– Andre gange går det over graensen til røveri, hvor de skubber og puffer den foruretted­e,

siger Bjarke Dalsgaard Madsen.

I weekenden var der tre nye overfald. Det første var et røveri i Asylgade kl. 00.25 natten til fredag, hvor offeret blev skubbet bagfra og holdt fast af to røvere, der stjal hans Rolex i guld.

Halvanden timere senere begik to gerningsma­end et tricktyver­i i Gothersgad­e, hvor de ’dansede’ taet op ad offeret og stjal et Rolex fra hans håndled.

Fredag kl. 22.30 gik det ud over en mand, der gik med sin hustru på Sankt Annae Plads, hvor et par ’dansetyve’

stjal hans Patek Philippeur. Den ene tyv beskrives som kun 155 cm høj.

’Rolex-trekanten’

Først på året var der også en bølge af tricktyver­ier af dyre ure i området ved Kongens Nytorv, som blev døbt ’Rolextreka­nten’.

Et af ofrene var Saxo Bank-stifteren Lars Seier, der efter en middag med venner i februar blev antastet af to tyve, der skubbede hans ven omkuld.

Mens Lars Seier hjalp ham op, stjal tyvene hans Ulysse Nardin-ur til 300.000 kr.

Lige før jul stilles tre nordafrika­nere for Københavns Byret tiltalt for tre ur-tyverier i juli og august i København, hvor de ifølge tiltalen begik tricktyver­ier af dyre ure, blandt andet et Rolex til 53.000 kr.

Politiet opfordrer til, at man er opmaerksom på gaderne i aften- og nattetimer­ne: – Hvis nogen kommer for taet på én, og man føler, det er mistaenkel­igt, så sig højlydt fra, og bed dem om at forsvinde, siger politikomm­issaer Bjarke Dalsgaard Madsen.

En 33-årig kvinde blev anholdt for telefonisk­e trusler mod sin sagsbehand­ler hos kommunen. Hun blev i november løsladt efter en dom for lignende trusler. Retten i Aarhus har nu varetaegts­faengslet hende til 2. januar naeste år.

En 26-årig kvinde opsøgte sin 49årige ekskaerest­e på hans bopael, og der opstod i tumult. Manden blev herunder snittet overfladis­k i halsen med kniv. Den 26-årige er nu sigtet for drabsforsø­g.

En 56-årig buspassage­r på linje 14 blev irriteret på en medpassage­r, der spillede høj musik på sin mobil, og bad ham skrue ned eller bruge høretelefo­ner. Også buschauffø­ren bad manden om at skrue ned. I stedet sendte den 45-50-årige mellemøstl­ige mand et spyklat i hovedet på passageren og stak af.

En p-afgift fik en 48-årig mand til at overfalde p-vagten og begå haervaerk mod p-vagtens køretøj. Så kørte han fra stedet, men politiet fandt ham, og da han skulle anholdes, sparkede han ud efter politibile­n og nikkede den ene betjent en skalle. Så i stedet for at betale de 750 kr. ryger manden antagelig i spjaeldet.

To rumaenere blev anholdt på Grønlandsv­ej, hvor de brød ind i to varebiler. De blev fremstille­t i retten og fik straksdomm­e på 40 og 50 dages faengsel, hvorefter de skal udvises af Danmark.

To tricktyve af anden etnisk herkomst, en mand og en kvinde, antastede en 86årig kvinde ved kirken i Systofte og spurgte om vej til et autovaerks­ted, mens den ene stak hånden ned i hendes taske. I det samme kom en person ud fra kirken og råbte ’Pas på, de er tyveknaegt­e’. Det fik parret til at stikke af.

I dag, onsdag, mellem 12 og 17, og 13. december øver politiet sig ved Fyensgade og Bonnesensg­ade, hvor borgerne vil opleve udrykninge­r og betjente med automatvåb­en. For at borgerne ikke skal vaere i tvivl, opsaettes der skilte med ’politiøvel­se’.

Politiet leder efter fire udenlandsk­e maend på 40-55 år, som i butikker forsøger at snyde personalet ved veksling af danske 1000 kr.-sedler. De har bl.a. vaeret i Daglibrugs­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark