Ekstra Bladet

Sluk så for det lort

Naboer i oprør over, at afghansk forening vil købe bygning midt i villakvart­er I5

- CLAUS JESSEN jes@eb.dk

Først måtte de høre på Jehovas Vidners salmesang.

Nu er det bedende muslimer i baghaven, som i den grad har skabt oprørsstem­ning i et villakvart­er i Vejen.

78-årige Frode Nielsen fortaeller, at han i sommer kom hjem fra en fisketur. I baghaven kunne han pludselig høre en masse muslimer, der var forsamlet til bøn i en gildesal på Laerkevej 24.

– Det var ikke til at holde ud at høre på. Jeg vil gerne have ro i min have. Så jeg tog min trappestig­e, stillede den op ved haekken og råbte som en vild ind til muslimerne: ’Sluk så for det lort’, beretter Frode Nielsen over for Ekstra Bladet.

Denne decemberda­g er der ingen julestemni­ng at spore på den langstrakt­e villavej – eller for den sags skyld på de andre veje i naerheden af gildesalen.

Det er koldt og småregner. Men i Frode Nielsens stue buldrer ilden i både braendeovn og bryst.

– Al den messen lød sgu som en mand, der havde fået foden i klemme, konstatere­r Frode Nielsen.

Husvaerdi falder

I aftes mødtes ni villaejere i kvarteret for at laegge en faelles strategi mod gildesalen på Laerkevej. Sagen er nemlig, at det store forsamling­shus er ved at blive solgt til Dansk Afghansk Forening.

Og det er beboerne i området ikke begejstred­e for.

– Vi frygter naturligvi­s for, at vores huse vil falde i vaerdi, hvis vi får en støjende muslimsk forening som naermeste nabo, fortaeller en af de andre naboer, Ovin Klein Olsen.

Tidligere lejede Jehovas Vidner gildesalen. Men nu er bygningen sat til salg for 800.000 kroner.

– Vi kunne godt høre lidt salmesang, da Jehova var der. Men det var bestemt ikke noget, der forstyrred­e. Men i sommer lejede den afghanske forening så salen. Og så følte vi os naermest som i Mellemøste­n, fortaeller de to naboer.

De frygter en masse larm og mange mennesker i og omkring gildesalen, hvis Dansk Afghansk Forening gør sit indtog på Laerkevej.

Byrådet i Vejen har sendt sagen i nabohøring til de syv naermeste naboer.

Kulturvaer­dier

– Nu går vi sammen for at se, om vi kan finde en faelles holdning til sagen. Det var graenseove­rskridende for mig at skulle høre på højlydt faelles bøn i min have. Vi har laest om andre steder i landet, hvor muslimer også har overtaget bygninger på denne måde. Og her er der jo også klager over støj, konstatere­r Ovin Klein Olsen.

Ifølge Dansk Afghansk Forening vil der ske ’udveksling af kulturvaer­dier med det danske samfund’.

Det var ikke til at holde ud at høre på

Der vil også blive holdt ’jul og nytår efter danske praemisser’. Der skal også holdes møder for at stoppe kulturelle, religiøse og racemaessi­ge uenigheder. Muslimske helligdage vil tillige blive fejret i gildesalen på Laerkevej.

De råber til hinanden

Man må bare erkende, at muslimer støjer mere, end vi andre gør

– Det er jo naermest til at få tårer i øjnene, når man laeser foreningen­s ansøgning. En jul på danske praemisser Den omstridte bygning på Laerkevej i Vejen er sat til salg for 800.000 kroner. – nej, den tror jeg alligevel ikke på, fastslår Klein Olsen.

Han understreg­er, at han på ingen måde er racist. Han bryder sig bare ikke om støj i det ellers rolige kvarter.

– Man må bare erkende, at muslimer støjer mere, end vi – Jeg tror sgu ikke en skid på det brev. Der skal også vaere fredagsbøn hver fredag fra 18-21, siger Frode Nielsen. andre gør. De råber til hinanden. Jeg kan jo høre det, når de er ude at gå tur. De er bestemt meget flinke mennesker. Men deres kultur er bare mere støjende end vores, siger Ovin Klein Olsen.

Frode Nielsen sidder ved

sin braendeovn inde i sin stue. Han har laest ansøgninge­n fra den afghanske forening flere gange: – Jeg tror sgu ikke en skid på det brev. Der skal også vaere fredagsbøn hver fredag fra 18-21. Det bliver ikke til at holde ud.

Den 78-årige mand laenges tilbage til tiden med Jehovas Vidner i baghaven.

– De sang hele tiden. Jeg kendte ikke deres salmer. Men det lød i det mindste kønt, siger Frode.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Vil gerne have ro
FOTO: ANDERS BROHUS Vil gerne have ro
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ??
FOTO: ANDERS BROHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark