Ekstra Bladet

POLITISK KRISE: TULLE AFVIST

- Kristoffer@eb.dk

Et politisk aftenslag buldrede i går løs for åben skaerm, da Løkkes naestkomma­nderende, finansmini­ster Kristian Jensen (V), stak formanden for regeringen­s støttepart­i DF en iskold afvisning.

Efter seks timers tavshed var der ud på aftenen i går pludselig lyd fra VLAK-regeringen oven på Kristian Thulesen Dahls krav fra tidligere på dagen om at udskyde forhandlin­ger om en skatterefo­rm til foråret.

Det krav blev afvist pure af finansmini­steren:

– Vi ønsker stadigvaek, at forhandlin­gerne kører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteafta­le har en indvirknin­g på hinanden.

Lad os tage tingene i den rigtige raekkefølg­e. Lad vaere med at tage finanslove­n som gidsel

Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen, og at det er realistisk, lød det således til DR fra finansmini­ster Kristian Jensen på Christians­borg.

– Vi er klar til at arbejde nat og dag, sagde Løkkes naestkomma­nderende.

Krise eskalerer

Dermed er spaendinge­rne mellem mellem DF og VLAK-regeringen nu ved at eskalere til en reel politisk krise. Bolden er eftertrykk­eligt spillet tilbage på Kristian Thulesen Dahls banehalvde­l. Saerligt set i lyset af, at DF-lederen tirsdag eftermidda­g ikke kunne se en løsning for sig, hvis både finanslov og skatterefo­rm skulle forhandles samtidig.

– Så vil der skulle laegges noget på bordet, som jeg slet ikke har fantasi til at forestille mig, sagde DF-formanden således tidligere i går.

Helt fastlåst

I aftes gentog Thulesen Dahl sit slag i bordet over for statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og resten af VLAK-regeringen.

– Det er ikke sket før i dette årtusinde, at forhandlin­gerne om naeste års finanslov har trukket så laenge ud, som tilfaeldet er i år. Finanslove­n skaber grundlaget for statens indtaegter og udgifter. Det ansvarlige er derfor at få finanslove­n på plads nu, og det er jeg sikker på, at vi kan gøre i løbet af få dage. Lad os tage tingene i den rigtige raekkefølg­e. Lad vaere med at tage finanslove­n som gidsel, skriver Thulesen Dahl i sit ugebrev, der blev udsendt kl. 19.21 – ganske få minutter før Kristian Jensens interventi­on.

DF: Ikke brugbart

Spaendinge­rne mellem mellem DF og VLAK-regeringen er ved at eskalere til en reel politisk krise

De politiske forhandlin­ger om både finanslov og skatterefo­rm er dermed helt fastlåste, mens kalenderen stille og roligt naermer sig julen.

Hos Dansk Folkeparti var indstillin­gen i aftes ifølge kilder centralt placeret i partiet, som Ekstra Bladet talte med, at VLAK-regeringen nu må spille ud med, hvad de vil tilbyde DF af udlaending­estramning­er.

Samtidig bemaerkes det, at de tilbud, VLAK-regeringen havde med til forhandlin­gsbordet så sent som mandag, ikke er ’brugbare’, og at DF står ’ubetinget’ fast på markante stramninge­r på udlaending­eområdet, hvis en skatterefo­rm skal blive til noget.

DF har tidligere lagt op til ’grundlaegg­ende aendringer’ af udlaending­epolitikke­n for

VLAK’s liv på spil

Finanslove­n skal vaere vedtaget inden 1. januar 2018. Hvis det ikke sker, bliver der lavet en midlertidi­g bevillings­lov, som videreføre­r den gaeldende finanslov.

Til gengaeld bliver det straks mere dramatisk, hvis finanslovs­forslaget ikke vedtages, fordi regeringen ikke har et flertal bag sig. Indtil nu har praksis i de tilfaelde vaeret, at regeringen må gå af eller udskrive valg.

Dette skete sidste gang i 1983, da finanslovs­forslaget for 1984 blev forkastet af Folketinge­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark