Ekstra Bladet

Krigserkla­ering

- DET VAR EN EFTER MØDERNE DEN SAMMENHAEN­G OVERRASKEN­DE VAR EN FINANSLOV HVIS KRISTIAN JENSEN FOR VENSTRE SELVFØLGEL­IG FÅR

krigserkla­ering, den melding, finansmini­ster Kristian Jensen i aftes afleverede til Dansk Folkeparti med ultimativ besked om, at regeringen insisterer på, at finanslov og skatterefo­rm skal forhandles samtidig. Men ikke et ord om DFs hovedkrav: Stramninge­r af flygtninge­politikken.

Forholdet mellem Løkkes regering og dens støttepart­i er dermed på frysepunkt­et. Alligevel forestille­r få sig et valg i utide på nuvaerende tidspunkt. Det ville vaere i strid med alle partiers drejebøger.

Regeringen har hverken mandater eller forhandlin­gsstyrke til at forlange noget som helst af Dansk Folkeparti, men Jensens salut i aftes viser, hvor presset finansmini­steren og hans hold er.

med regeringen fredag og søndag var konklusion­en i Dansk Folkeparti ellers: Vi kommer ingen vegne i forhandlin­gerne med regeringen.

Mens finansmini­ster Kristian Jensen naermest mente, det var en borgerplig­t for Thulesen Dahl at indgå aftale om finanslov og skatterefo­rm med regeringen, havde DFformande­n en anden opfattelse. Mens Jensen sagde, hvad han selv mente, har han vaeret dårlig til at lytte til sin forhandlin­gspartner. Og isaer til at skabe et rum, hvor alle parter følte sig trygge omkring retningen og målene.

DF har ingen aktier i regeringen­s ’historiske’ skatteneds­aettelser, men skal der alligevel findes en løsning, vidste enhver, at det ville kraeve massive indrømmels­er på udlaending­eområdet.

gik tilsynelad­ende først op for landets finansmini­ster i løbet af weekenden, men Jensen havde ingen planer om de store indrømmels­er bl.a. omkring integratio­nen af flygtninge, som DF vil have isoleret og senere hjemsendt til de lande, de kommer fra. Her taler vi ikke bare om en mindre uenighed, men om en fundamenta­lt forskellig holdning til dansk udlaending­epolitik.

DF’erne havde regnet med, regeringen mandag selv var kommet til den konklusion at udsaette forhandlin­gerne om skatterefo­rm og udlaending­epolitik til naeste år, mens man skynder sig at blive faerdige med en aftale om finanslove­n.

Men den melding kom ikke fra Kristian Jensen, og derfor besluttede Thulesen Dahl selv at spille kortet ved at knalde DF’s krav på integratio­ns- og hjemsendel­sesområdet på bordet og samtidig opfordre regeringen til at udsaette det hele.

til gengaeld Kristian Jensens svar i aftes, da han fastholdt, at regeringen forlanger, at skat og finanslov skal forhandles samtidig. Ikke et ord om flygtninge­ne.

Hermed er regeringen og DF på lodret kollisions­kurs. For Jensen kan få DF til forhandlin­gsbordet, men han kan trods alt ikke tvinge DF til en aftale, de ikke vil. Og slet ikke uden massive udlaending­estramning­er.

For kendsgerni­ngen er jo, det er regeringen, der har brug for Dansk Folkeparti, ikke omvendt. Uden støtte har fra DF har regeringen ikke flertal for noget som helst.

kan nok strikkes sammen uden de store problemer, men regeringen har sat alle spillemaer­ker ind på, at efterår og vinter skulle vaere gennembrud­det for de ’historiske’ skatteneds­aettelser, som ikke mindst LA’s Simon Emil Ammitzbøll Bille og hans laeremeste­r, Anders Samuelsen, med profetisk åndskraft forudså ville føre til ’store resultater’. Det var reelt set grundlaget for LA’s kovending sidste år og pludselige indtraeden i regeringen. Forude ventede den blå revolution. Den er så udsat.

Men lige så klart var det, at hvis DF overhovede­t skulle overtales til at støtte en skatterefo­rm med en vis volumen, ville det kraeve store indrømmels­er på udlaending­eområdet. Derfor opfattede DF det som et højdepunkt af arrogance og døvhed, da Kristian Jensen forleden udtalte: ’Vi har forhandlet siden starten af oktober, og jeg har ikke hørt Kristian Thulesen Dahl sige, at der skal komme en afgørende forandring af flygtninge­politikken før nu’. Nå, ikke.

En sådan bemaerknin­g er en ren killer i et forhandlin­gsforløb. For hermed gentager Kristian Jensen den nedladende kritik, han mange gange i bøger, artikler og taler direkte og indpakket har fremført mod DF’s udlaending­elinje. De repraesent­erer simpelt hen to helt forskellig­e syn på dansk udlaending­epolitik.

Han kan trods alt ikke tvinge DF til en aftale

havde vaeret en taktisk snu finansmini­ster, ville han havde forberedt så substantie­lle indrømmels­er til DF i tide, at han kunne byde på store modydelser for at få skatterefo­rmen igennem. Men det virker mest, som om Jensen har regnet det som en selvfølge, at DF ville vaere med til det hele til gengaeld for lidt politiske glaskugler og kulørte tekstiler.

For regeringen er DF’s opbremsnin­g en yderst ubehagelig aendring af dagsordene­n. Uden DF har Løkke og Jensen ingen flertalsmu­ligheder, og når regeringen naeste år skal genstarte forhandlin­gerne, bliver det op ad bakke. Nu ved alle, der lurer en megaudford­ring om hjørnet.

DF’s krav på integratio­nsområdet er så hårde, at Løkke vil komme i vanskeligh­eder med den integratio­nsaftale, han har indgået med arbejdsmar­kedets parter, og i Dansk Industri vil brandalarm­erne gå i gang, hvis politikken nu laegges om, så man i stedet for at få tilført arbejdskra­ft fra flygtninge­strømmen, skal se de pågaeldend­e sendt tilbage til deres hjemlande.

har forløbet rejst et andet spørgsmål: Hvor dygtig en partileder vil Kristian Jensen egentlig blive? Hvor smart er det at bringe sig på så dårlig fod med DF’s formand? Hvordan skal Kristian Jensen kunne løfte opgaven som mulig partiforma­nd efter Løkke og mulig statsminis­terkandida­t, hvis han ikke engang efter månedlange forhandlin­ger kan køre en aftale hjem med DF’s formand i dag.

vi ikke valg i utide, og formentlig får vi ret hurtigt en finanslovs­aftale. Men Kristian Jensens melding i aftes om, at regeringen forlanger finanslov og skat forhandlet samtidig, er en åben krigserkla­ering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark