Ekstra Bladet

GÅDEN OM SKOLESKIBE­T KØBENHAVN BLIVER ALDRIG LØST

FORSVANDT SPORTLØST MED 60 OM BORD: Skoleskibe­t København var verdens største sejlskib og hele Danmarks stolthed. Men under et togt fra Buenos Aires til Australien forsvandt det sporløst – i dag, 88 år senere, ved ingen, hvad der blev af det stolte skib

- TIM PANDURO

Utrygheden sendte sine bølgeskvul­p ind over en lang raekke danske hjem i de første måneder af 1929.

For hvad var der dog blevet af sønnen, barnebarne­t, aegtemande­n?

Havde dårligt vejr slået deres tidsplan ud af kurs, eller havde de fundet døden på bunden af Atlanterha­vet sammen med deres skib?

Tanken om, at Skoleskibe­t København skulle vaere forlist, var ubaerlig.

Om bord var ikke alene en besaetning på 15 mand. Der var også 45 drenge og maend på mellem 15 og 20 år, der var ved at uddanne sig på det prestigefy­ldte skoleskib.

’Alt vel om bord’ var det sidste livstegn fra København.

Det kom fra radioteleg­rafisten på skoleskibe­t til en kollega på den norske damper William Blumer 22. december 1928. Otte dage tidligere havde skibet forladt havnen i Buenos Aires i Argentina med kurs mod australske Adelaide.

Danmarks stolthed

Rejsen ville ideelt set kunne gøres på omkring 40 dage for det moderne skib, men dårligt vejr kunne sagtens forsinke rejsen i uge- eller endog månedsvis.

Det var svaert at vurdere, hvornår man for alvor skulle blive bekymret.

I en tid, hvor motor- og dampskibe havde total dominans, var København et af de få sejlskibe, der holdt fanen højt.

Det var ikke mindre end verdens største af slagsen og topmoderne, da det blev leveret til rederiet ØK i 1921. Foruden sejl var det udstyret med dieselmask­iner. København var ikke bare et skoleskib – som fragtskib skulle det kunne konkurrere med nyere skibstyper.

Mere end 25.000 københavne­re – blandt andre Christian 10. og dronning Alexandrin­e – nåede at besøge det, da det første gang anløb hovedstade­n, og flere tusinde tog afsked med skibet, da det stod ud på sit første togt.

Helt så stor var interessen ikke 14. september 1928. Her var det hovedsagel­ig pårørende, der havde samlet sig på Langelinie for at vinke farvel, da skibet stod ud på sit tiende og – skulle det vise sig – sidste togt.

Efter et stop i Nørresundb­y, hvor der blev lastet cement, blev kursen sat mod åbent hav.

Første etape af det cirka 300 dage lange togt gik planmaessi­gt, og 6. december anløb Skoleskibe­t København Buenos Aires. Cementen blev losset, og skibet fik ballast om bord, fordi det ikke var lykkedes at skaffe en fragtordre til Adelaide.

Deltog i begravelse

De fleste om bord fik landlov. Det var snart jul, og både i hjemmene i Danmark og hos flere af drengene var der et vist vemod over at skulle vaere adskilt til højtiden.

Hovmestere­n lovede de unge elever, at der nok skulle blive sørget for julemad, og den norske sømandspra­est i Argentina skaffede 60 julegaver – hjemmestri­kkede huer og tørklaeder – til ungersvend­ene og resten af besaetning­en.

Praesten sørgede for sightseein­gtur i busser. Men besaetning­en fik også en påmindelse om livets alvor. En dansk sømand fra et andet skib døde i en ulykke, mens København lå i Buenos Aires.

Mange fra besaetning­en på København valgte at deltage i begravelse­n, inden skibet stod ud fra Buenos Aires 14. december 1928.

1. april 1929 skrev Ekstra Bladet, at hovedstade­ns redaktione­r aftenen inden var blevet bestormet af håbefulde pårørende. Et rygte sagde, at København havde nået Adelaide. Men forespørgs­ler til både ØK og skibskonto­rer

Tanken om, at skibet København skulle vaere forlist, var ubaerlig

 ?? FOTO: HOLGER DAMGAARD ?? Mere end 25.000 københavne­re nåede at besøge skibet, da det første gang anløb hovedstade­n.
FOTO: HOLGER DAMGAARD Mere end 25.000 københavne­re nåede at besøge skibet, da det første gang anløb hovedstade­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark