Ekstra Bladet

Slut med fyldepen LUKKER EFTER 144 ÅR og kaerlighed

Danmarks mindste bank er vaek, og det er forbi med håndskrevn­e bankbøger, ingen kreditkort og ingen netbank

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

I Fjaltring-Trans Sparekasse har man altid gjort tingene på den gammeldags måde. Her kender man sine kunder personligt, her skriver man i 100 år gamle indlånsbøg­er, og her er elektronis­k bankforret­ning et fyord.

Tingene bliver gjort, som da banken først åbnede i den lille vestjyske by for 144 år siden. Men i mandags lukkede en af byens aeldste institutio­ner. De to direktører i Fjaltring-Trans Sparekasse måtte saette et sidste punktum i de gamle bankbøger, for de kunne simpelt hen ikke følge med laengere.

Kravene fra Finanstils­ynet er nemlig blevet så skrappe, at Birthe Dueholm og Anni Skaaning ikke havde timer nok i døgnet til at klare papirarbej­det, som med tiden er blevet mere og mere omfangsrig­t.

Da udgifterne i forbindels­e med bare at leve op til kravene blev for store, besluttede de at dreje nøglen om:

– De krav, der kommer om indberetni­nger, er blevet så specifikke og komplicere­de, at vi til sidst brugte vores overskud på at betale revisorreg­ninger. Det kraevede alt for mange ressourcer at leve op til samme krav som Danske Bank, fortaeller direktør Birthe Dueholm.

Intet kreditkort

Siden Danmarks mindste pengeinsti­tut åbnede i 1873, har bankens godt 450 kunder nydt godt af den personlige betjening, de har kunnet få hver mandag mellem 16-18 på den lokale friskole, hvor bankens filial var placeret i et klassevaer­else.

Mens omverdenen med tiden begyndte at bruge netbank og betalingsk­ort, holdt den lille sparekasse fast i principper­ne om regnemaski­ne, indlånsbøg­er og ens rente for alle kunder. Og netop den charme har gjort banken til noget saerligt, mener en af de trofaste kunder:

– Man har intet kreditkort. Alt er kort- og internetfr­it. Det er simpelt hen fyldepen og kaerlighed, det hele på den gode gamle måde, og det er netop det, der føles så reelt. Når alting ude i verden er så forvirrend­e, er det rart at komme hjem til sin bank, fortaeller Lone Johansson Bauder.

Maerkeligt og trist

I 38 år har hun vaeret kunde i banken, og selv om hun for 30 år siden flyttede til Sverige, har hun holdt fast i sparekasse­n, ’der ikke var ligesom alle de andre’. Hun er ked af, at banken lukker:

– Det er maerkeligt og trist. Den er jo en institutio­n i byen, hvor der kun er brugsforen­ingen, forsamling­shuset, kirken og skolen. Det er det, der får byen til at haenge sammen, så det er underligt, når en del af af byen forsvinder, siger hun.

Men den ene af bankens to direktører erkender, at det moderne samfund nok ikke laengere har plads til små banker, der gør tingene på den gammeldags måde, og Indlånsbøg­er og regnemaski­ne var en del af hverdagen i den lille bank.

det aergrer hende:

– Det er slut med bankbøger og indlånsbøg­er, og det er da vemodigt ikke at skulle sidde og skrive i bøger, som er over 100 år gamle, men tiden er ikke med os laengere, siger Birthe Dueholm.

For høje krav

Efter den seneste finanskris­e er kravene til pengeinsti­tutter blevet skaerpet for at undgå sager som Roskilde Bank, der krakkede i 2008. Men i den lille vestjyske I Fjaltring-Trans Sparekasse var der åbent hver mandag fra 16-18 i et lokale på byens friskole. Her ses direktør Birthe Dueholm.

bank mener man ikke, at de samme krav burde gaelde for så små foretagend­er som deres sparekasse:

– Vi synes, at kravene er for store. Vi har en en simpel forretning­smodel, og de fleste af vores kunder er folk, som vi kan se fra kirketårne­t, så derfor synes vi, at det er for komplicere­t med alle de indberetni­nger, fortaeller Birthe Dueholm.

Men en ekspert i økonomi og ledelse afviser, at kravene skulle vaere for omfattende.

Det handler derimod om, at helt små banker ikke har økonomi nok til at drive en moderne bankforret­ning, mener Lars Krull fra Aalborg Universite­t:

– Myndigheds­kravene er rimelige, og så er konsekvens­en, at der skal vaere en vis minimumsin­dtjening for at kunne finansiere administra­tionen af kravene. Det betyder så også, at der formentlig er en minimumsst­ørrelse for pengeinsti­tutter i Danmark, fortaeller han til DR.

Ifølge Finanstils­ynet havde sparekasse­n i Fjaltring i 2016 en egenkapita­l på to millioner kroner, men det er altså for lidt til at kunne overleve, og dermed er det slut med Danmarks mindste bank. Kunderne har derfor fået tilbuddet om at blive flyttet over i Stadil Sparekasse, men det har Lone Johansson Bauder takket paent nej til:

– Jeg synes, at det skal vaere den her bank eller ingen, og derfor må jeg nu stryge det her kapitel i mit liv og taenke, at det var godt så laenge, det varede.

De fleste af vores kunder er folk, som vi kan se fra kirketårne­t

 ?? FOTO: /RITZAU/GREGERS TYCHO ?? To timers åbningstid
FOTO: /RITZAU/GREGERS TYCHO To timers åbningstid
 ?? FOTO: /RITZAU/GREGERS TYCHO ??
FOTO: /RITZAU/GREGERS TYCHO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark