Ekstra Bladet

Sepp Piontek: Han var en meget stor spiller – en af de største

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

Tidligere landstraen­er Sepp Piontek er chokeret over Henning Jensens pludselige død.

– Det er tragisk. Jeg er meget ked af det. Jeg var sammen med ham i sommer i hans sommerhus, fortaeller han.

De to kendte hinanden indgående, og Henning Jensen inviterede sin tidligere traener med, da han fyldte 60 for otte år siden.

Paradoksal­t, fordi det netop var Piontek, der i sin tid sorterede stjernen fra på landsholde­t, da han gjorde sin entré i 1979.

En foraeldet kultur

Ifølge bogen ’Tynd luft: Danmark ved VM i Mexico 1986’ tilhørte Jensen en stribe profiler, der ikke harmonered­e med Pionteks filosofi.

Bogen fortaeller, at Piontek efter venskabska­mpen på Wembley i 1979, hvor Danmark tabte 1-0 på Kevin Keegans mål, lignede en vaesentlig­t klogere mand. Brikkerne var ved at falde på plads omkring det landshold, han var ved at stable på benene:

’Piontek observered­e også magtstrukt­uren på det danske landshold, han havde overtaget, og konstatere­de, at staerke folk i hierarkiet i for høj grad slaebte den gamle kultur med sig. Folk, der havde meget at skulle have sagt i omklaednin­gsrummet, men stadig ikke regnede deres eget landshold for noget. Det kostede i Pionteks første år Henning Jensen, Benny Nielsen, Birger Jensen og et par andre deres landsholds­plads.’

Havde et godt forhold

Men det holder ikke vand. Virkelighe­den var en anden, fortaeller Piontek nu.

– Han var oppe i årene, da jeg tog over (1. juli 1979, red.). Og jeg brugte ham flere gange. Blandt andet i kvalifikat­ionen til VM i 1982. Men vi havde et godt forhold, og det andet der kan jeg ikke genkende, siger Piontek med henvisning til bog-citatet.

Kun få kampe for Danmark

– Han var jo en stjerne. En stjernespi­ller fra Real Madrid. Jeg syntes, han havde vaeret meget god. Og han havde vaeret i Borussia Mönchengla­dbach og kom til Ajax efterfølge­nde. Det var meget store klubber. Jeg havde bestemt intet mod Henning Jensen. Han var en meget stor fodboldspi­ller – en af de største, fastslår Piontek.

At det ikke blev til flere kampe for Henning Jensen under traenerne Rudi Strittichs og Kurt ’Nikkelaj’ Nielsens ledelse skyldtes skader og det faktum, at landsholde­ne ikke som i dag havde ret til at få spillerne hjem til alle kampe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark