Ekstra Bladet

Samuelsens store retraete

I7

-

Stålsatte øjne

Efter krav og stålsatte øjne fra Anders Samuelsen (LA) i sommeren 2015 slog Venstrereg­eringen fast i sit regeringsg­rundlag, at topskatten skulle saenkes med fem procentpoi­nt.

Regeringen varslede skatteforh­andlinger i foråret 2016.

Udskydelse og trussel

Skatteforh­andlingern­e i foråret 2016 blev udskudt, fordi økonomien var presset af stigende asyludgift­er ifølge Venstre.

Det fik LA-leder Anders Samuelsen til at true regeringen på livet. Uden skatteforh­andlinger i foråret kunne han ’ikke garantere, at regeringen sad efter Grundlovsd­ag’.

Udskydelse igen og rød linje

V-regeringen overlevede – trods Samuelsens trussel – og kunne i sensommere­n 2016 fremlaegge sin store 2025-plan. Den lagde op til en topskattel­ettelse på fem procentpoi­nt – men kun for dem, der tjener op til en million kroner om året.

Det var ikke nok for Anders Samuelsen, der fastholdt topskattel­ettelser på fem procentpoi­nt hele vejen op som ultimativt krav. Det var en ’rød linje’ for LA, men DF afviste.

Udskydelse igen, igen og ministerbi­l

Løkke inviterede i november 2016 Liberal Alliance og De Konservati­ve med i regeringen.

I trekløverr­egeringens regeringsg­rundlag er der en generel målsaetnin­g om at lave en skatterefo­rm, der saenker skatten på arbejde, og hvor ’topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag’. Markant faerre danskere skal betale topskat.

Trussel igen og måske udskydelse

Anders Samuelsen erkender i august 2017, at der ikke er flertal for topskattel­ettelser. Han lovede dog historisk store skattelett­elser i VLAK-regeringen­s skatteudsp­il.

Regeringen og Dansk Folkeparti har siden forhandlet skat sammen med finanslove­n for naeste år. DF vil have splittet forhandlin­gerne op, men hvis det sker, vil Liberal Alliance kraeve et valg, erfarer Ekstra Bladet.

 ?? FOTO:/RITZAU/JENS DRESLING ?? Øjnene var stadig blå i går. Om de også var stålsatte, må man selv vurdere.
FOTO:/RITZAU/JENS DRESLING Øjnene var stadig blå i går. Om de også var stålsatte, må man selv vurdere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark