Ekstra Bladet

Uroen fortsaette­r

- PERNILLE OBELITZ peo@eb.dk

JERUSALEM (Ekstra Bladet): Den historiske by Jerusalem er midtpunkte­t i det aktuelle drama, som praesident Trumps ambassade-beslutning har udløst.

I går bragede det løs i Vestbreds-byerne Ramallah, Bethlehem, Hebron samt på graensen mellem Israel og Gaza og i Østjerusal­em ved den Gamle By, hvor flere blev anholdt efter sammenstød.

Demonstrat­ionerne fandt sted efter fredagsbøn­nen, hvor Ekstra Bladet var til stede ved Damaskus-porten ved den Gamle By.

En palaestine­nser havde forinden udtalt, at folkemaeng­den ville gå til angreb på de israelske soldater, når bønnen var ovre, men civilbefol­kningen kunne ikke matche de israelske soldater.

Selv om forsamling­en havde råbt slagord og opfordret til martyrdom og selvmordsb­omber, eskalerede situatione­n først, da en palaestine­nsisk dreng blev lagt ned af en israelsk soldat.

Drengen skreg, mens han blev lagt i håndjern midt på pladsen foran porten, og det opildnede demonstran­terne.

Hamas havde kaldt til ’vredens dag’, og selv om der var meget vrede at føle, så styrede de israelske sikkerheds­styrker palaestine­nserne med hård hånd ved at opdele dem, presse dem tilbage, affyre gummikugle­r og bruge tåregas i flere dele af Vestbredde­n og i Gaza.

Brandbombe­r og sten

Palaestine­nserne svarede tilbage med brandbombe­r, sten og braendende bildaek. Der blev desuden afbraendt billeder af den amerikansk­e praesident samt den israelske premiermin­ister Benjamin Netanyahu.

– Hele Jerusalem tilhører palaestine­nserne. Fra i dag deklarerer vi til hele verden, at dette er historisk Palaestina.

Det er ikke amerikaner­nes, det er ikke Europas, det er ikke Israels, sagde Assad Ewaiwi fra Jerusalem til Ekstra Bladet ved Damaskus-porten:

– Den fascistisk­e ledelse i Israel kan ikke skabe fred med palaestine­nserne.

De naeste par dage vil demonstrat­ionerne fortsaette i de palaestine­nsiske områder i større og mindre grad, og mens Hamas har opfordret til en ny intifada, så gav flere palaestine­nsere udtryk for, at de mener, at konflikten vil ulme de naeste par måneder og derefter bryde ud i lys lue.

Den fascistisk­e ledelse i Israel kan ikke skabe fred med palaestine­nserne

 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Donald Trumps melding vaekker på ingen måde begejstrin­g, og i går var der voldsomme demonstrat­ioner i Jerusalem.
FOTO: /RITZAU/ Donald Trumps melding vaekker på ingen måde begejstrin­g, og i går var der voldsomme demonstrat­ioner i Jerusalem.
 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Palaestine­nsere baerer en såret kammerat vaek naer Gaza By.
FOTO: /RITZAU/ Palaestine­nsere baerer en såret kammerat vaek naer Gaza By.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark