Ekstra Bladet

Tid til naervaer bedre end penge

- TORBEN RASK FOTO: RENÉ SCHÜTZE trl@eb.dk Mobilepay: Indsaet på konto: Støt på

Der er i bogstaveli­gste forstand liv og glade dage i den 110 kvadratmet­er store førstesals­lejlighed i Nørresundb­y, da Ekstra Bladet besøger Sussi Prägler og hendes fem børn – fire døtre på 16, 12, otte og seks og en søn på ti år.

Den enlige mor Sussi Prägler, 34, er ramt af kontanthja­elpsloft og skal sørge for mad på bordet, tøj på kroppen og ikke mindst, naervaer, kaerlighed, hjaelp til lektielaes­ning og god opdragelse. En situation, som umiddelbar­t kan tage pusten fra mange.

Men Sussi Prägler klynker på ingen måde over sine daglige udfordring­er, hvor det forhadte kontanthja­elpsloft har skåret 2800 kroner ud af budgettet, så der nu kun er 4000 kroner i rådighedsb­eløb til hele familien hver måned, når alle udgifter er betalt.

– Det er da svaert og hårdt, men hvad vi ikke har af materielle goder, har vi til gengaeld af kaerlighed og naerhed. Det vaegter langt tungere hos os, og jeg ville ikke bytte den livsglaede, jeg hver dag maerker fra mine børn, med en bedre økonomi, lyder det afklaret fra Sussi Prägler, mens børnene leger, hujer og hygger. Fra den mindste – Chillie på seks – til den største – Melissa på 16 år – er der tydelige juledrømme at spore i de på én gang glade og nysgerrige blikke. Der broderes med perler på køkkenbord­et og spilles bold i entréen. Alt er tilsynelad­ende tilladt inden for visse rammer denne halvmørke december-eftermidda­g, få uger før julelysene for alvor taendes i øjne og på grantraeer.

Kunne ikke klare sig uden børnepenge

De tre aeldste børn har samme far. Han bor i Taars, og de og deres mor har en god kontakt med ham, og børnene ser ham jaevnligt. De to yngste – Lea og Chillie – må dog kigge langt efter deres far, som bor i Filippiner­ne.

Sussie Prägler har ikke haft berøring med arbejdsmar­kedet, siden hun var 18 år. Depression og angst og en problemati­sk opvaekst med alkohol og vold er ifølge den stolte mor hovedårsag­erne til, at hun aldrig har fundet uddannelse­s- eller arbejdsmae­ssigt fodfaeste. Hun forventer heller ikke, at det nogen sinde sker.

– Er det ikke tidligt at give op?

– Jo, men hvis alle havde skullet kaempe med, hvad jeg har, så havde de temmelig sikkert haft det som mig nu. Jeg kan slet ikke overskue at skulle uddanne mig eller bestride et job, så jeg koncentrer­er mig om at vaere en god og naervaeren­de mor.

Sussi Präglers anstrengte økonomi gør, at hun er blevet rigtig god til at finde gratis aktivitete­r for børnene i form af blandt andet parker og legepladse­r. Hendes eneste søn, Elias på ti år, har dog lige fået tilskud til at kunne gå til fodbold igennem den private hjaelpeorg­anisation Broen Aalborg.

– Hvis jeg ikke havde fået børnepenge oven i min kontanthja­elp, havde jeg ikke anet, hvordan vi skulle klare os. Nu kan vi i det mindste få mad på bordet, selv om jeg også er nødt til at købe dagligvare­r med omtanke. For os er der stor forskel på at købe en pose almindelig pasta til fire kroner og en pose fuldkornsp­asta til en tier.

Fik tur i Djurs Sommerland

Børnene overtager ofte hinandens tøj, og når nogle af dem en sjaelden gang vil have maerketøj, sker det i en genbrugsbu­tik. Familien har aldrig vaeret på ferie i udlandet, og det sker kun yderst sjaeldent, at de har råd til en tur på McDonald’s.

– I sommer var vi så heldige at få en gratis dag-udflugt af Kirkens Korshaer til Djurs Sommerland. Det ville jeg aldrig selv kunne betale, siger Sussi Prägler.

Hun glaeder sig også over, at den ene datter i januar skal på et 12 ugers ophold på et julemaerke­hjem i Hobro. Her får hun gratis hjaelp til at tabe sig og laere gode, sunde madvaner.

– Men mit dilemma er så efterfølge­nde, at jeg oftest ikke har råd til at købe de dyrere og sundere madvarer for at hjaelpe min datter.

Sussi ville gerne give den fuld skrue med juletradit­ioner som hjemmelave­t bagning og konfekt, men det er der desvaerre ikke råd til.

– Børnene virker glade og tilfredse også her i julen, så jeg skal heldigvis bare kaempe lidt med mig selv, når jeg laenges efter at kunne gøre, hvad jeg lige føler for.

Sussi Prägler har fået julehjaelp­spakken til en vaerdi af 1500 kroner igennem Dansk Folkehjael­p de seneste firefem år, og hun laegger ikke skjul på, at den også i år vil blive mødt med kyshaender.

Når nogle af dem en sjaelden gang vil have maerketøj, sker det i en genbrugsbu­tik

JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr. Beløbet plus almindelig sms-takst opkraeves automatisk. 51 81 11 12 Reg. nr. 5301 – konto 0333 666. Maerk din indbetalin­g JULEGAVE. hjemmeside­n folkehjael­p.dk.

har en samlet vaerdi af 1500 kr. pr. familie og består af:

En kolonial-varekurv til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til legetøj til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til sportstøj til en vaerdi af 500 kr.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark