Ekstra Bladet

Ditte Okman At kneppe sig gennem julefrokos­terne ...

... med ren samvittigh­ed – Ditte Okman om skilsmisse­r og årets heftigste festtid

- ARKIVFOTO: /RITZAU/CHARLOTTE PARDORF

Silas Holst og Johannes Nymark skal fejre jul sammen i år. Måske den sidste. Det er ikke til at vide, for parret har valgt at gå fra hinanden efter mange års samliv.

Ligesom Nikolaj Steen og hans kone. Og Mascha Vang og Rasmus Jarlov, Adam Price og Mischa Jemer, Medina og den seneste unge, smukke, blonde mand, Nikolaj Hübbe og Svend Kildegaard og en masse andre kendte og ikke helt så kendte mennesker.

I år skred den 80-årige Jane Fonda fra sin mand på 75 år, Richard – et brud, der til forskel fra de andre faktisk er livsbekrae­ftende, selv om Jane har udtalt, at hun aldrig har haft et bedre sexliv. Det er jo trods alt også noget at kunne blaere sig med i en alder af naesten 100 år.

Afskyr hinanden

Hver december laeser jeg i ugebladene, hvem der er gået fra hinanden – og taenker, hvor ubeskrivel­ig svaert det må vaere at tage beslutning­en om skilsmisse, når børn er involveret, og man skal dele de små poder i helligdage­ne.

Der er vel kun én ting, der er endnu vaerre; nemlig at fejre julen sammen, mens man sidder og glor på hinanden med stift smil, mens man skåler påtaget, høfligt og griner anstrengt af ekssvigerf­amiliens tåbelige jokes, selv om alle omkring bordet afskyr hinanden.

Hvor folk ender i en sauna med bobler og endelig braek. Og vågner i en have med blackout og ondt i numsehulle­t

For tro mig; det gør de! Også kendte skilsmisse­par! Selv om de altid påstår i deres indstudere­de udtalelser, at bruddet er en ’faelles beslutning’ og i ’største respekt for hinanden’, som man fortsat opfatter som ’BEDSTE venner’.

Jesus Kristus. Kan de ikke selv høre det? Eller er det virkelig kun ukendte borgere i dette land, der har smertefuld­e brud?

Det bedste, man kan sige om brud op til jul, er, at man med ren samvittigh­ed kan kneppe sig igennem julefrokos­terne. For – Jeg har vaeret til en del af de virkelig heftige julefester, skriver Ditte Okman om højtidens højdepunkt for mange mennesker. sandheden er jo den, at det også sker, selv om man er i parforhold.

Jeg har vaeret til en del af de virkelig heftige julefester. Dem, hvor folk tager stoffer og render med røven bar, ligger på ryggen på dansegulve­t og bliver raget på, de fester, hvor folk ender i en sauna med bobler og endelig braek. Og vågner i en have med blackout og ondt i numsehulle­t.

I denne måned var jeg til en ju-

lefrokost, hvor jeg ikke kendte så mange. Sindssygt festligt med hønsesalat, fiskefilet, bacon, snaps, øl og hele svineriet. Stemningen var larmende og udflydende, og i løbet af aftenen bemaerker jeg, at en mand stirrer lige lovlig intenst på mig. Meget. Og hele tiden. Bare stirrer. Enten er han virkelig kikset, eller også synes han, jeg er virkelig laekker, taenker jeg. Men kaere maend, når I stirrer, er I kiksede. Saerligt

hvis I er voksne. Kom hellere hen og sig noget.

Nå, men som natten skred frem, og folk begyndte at drysse af, gik han lidt utålmodigt frem og tilbage, inden han kom hen og sagde høfligt farvel – og diskret stak mig sit visitkort!??

Respekt for hinanden

Jeg stirrede på det og på ham. Og taenkte, stakkels hans kone …

Og hvorfra vidste jeg så, at

manden er gift?

Jo, det vidste jeg, fordi hans kone var med til festen!

Jeg ved ikke med dig, men hvis min mand skal vaere mig utro – eller bare forsøge at samle damer op – så må han meget gerne gøre det en dag, jeg ikke er til stede.

Så meget respekt må man sgu da have for hinanden.

Ellers ender vi ligesom Silas og Johannes ...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark