Ekstra Bladet

I begyndelse­n af det 20. århundrede sprøjtede psykiatere­n Julius Wagner Jauregg malaria direkte ind i blodet på patienter med posttrauma­tisk stress, demens, sindssyge eller syfilis Bliv ven med din forkølelse

FEBER, KOLDSVED OG SNOT I LANGE BANER Det er fantastisk – din krop er ved at hele sig selv

-

Vinteren har for mig naesten altid vaeret garant for en enkelt forkølelse eller influenza. I folkeskole­n var det super, for det var ensbetyden­de med fridage og film på sofaen, og selv om symptomern­e var ubehagelig­e, var begejstrin­gen over at vaere alene hjemme en hel dag så stor, at de var lette at abstrahere fra. Med årene gik det over til at blive frustreren­de med vinter-sygedagene. Jeg begyndte i stedet at føle, at jeg gik glip af en masse ting med venner, traening og arbejde. I dag er jeg igen klar til at tage imod forkølelse med åbne arme. Kroppen benytter nemlig anledninge­n til at rydde op, og på sigt er det med til at beskytte mod en raekke alvorliger­e sygdomme.

JEG BLEV FØRST opmaerksom på fordelene ved forkølelse og influenza, da jeg oplevede, at helbredend­e teknikker som vand-faste og frugtfaste og brugen af specifikke urter kunne resultere i identiske symptomer. Ligesom en influenza kunne faste kaste mig ud i feber og koldsved, ømme led, traethed og slim, der vaelter ud af naese og lunger. Uanset om det er bakterier, virusser, urter eller vand-faste, der saetter kroppen på helings-arbejde, så munder de alle sammen ud i en mulighed for at fjerne affaldet.

samme metoder, som kroppen bruger til at udrydde bakterier og virusser med, bruges også til at fjerne syge celler som f.eks. kraeftcell­er og celleaffal­d. Celleaffal­d er blandt andet biprodukte­r fra stofskifte­t og ødelagte proteiner. Når skidtet akkumulere­s i kroppen, fordi vi med vores livsstil ikke skaber de bedste betingelse­r for at reparere eller fjerne det, forstyrres basale funktioner i kroppen, og langsomt begynder svaghed og sygdom at melde sig.

SNOT ER GODT.

Kroppen bruger den klaebrige masse til at indfange og udskille bakterier og virusser med, men ligesom tunfiskere med deres kaempenet indfanger andre fisk end tun, så fanger slimen også affaldssto­ffer og får dem dirigeret ud af kroppen sammen med bakteriern­e. Feber er et andet symptom, som vi faktisk skal vaere glade for. En indikator på, at feber saetter gang i noget interessan­t i kroppen, er illustrere­t i autistiske børn. Feber-ramte børn med autisme udviser nemlig mindre autistisk adfaerd. Det er et velkendt faenomen, at feber pludselig kan gøre børnene mere kommunikat­ive, mere villige til at raekke ud og mindre tilbagetru­kne. At autismen naermest forsvinder på grund af feber, lukker op for, at det ikke udelukkend­e er et resultat af en uheldig genetisk lodtraekni­ng.

gavner feberen? Autisme er en kompleks sag, som involverer mange faktorer. En af dem findes i hjernen, hvor autister har ringere forbindels­e mellem hjernecell­er. Det skyldes, at proteiner, som forbinder hjernecell­erne, ikke fungerer optimalt. Når feber gør sit indtog, stiger kropstempe­raturen drastisk, og varmen kan volde skade på kroppens proteiner. Derfor stimuleres produktion­en af såkaldte heat-shock-proteiner, hvis opgave er at beskytte og reparere tilskadeko­mne proteiner. Når feberen taender for heat-shock-proteinern­e, fikser de også proteinern­e, der skaber bedre forbindels­e mellem hjernecell­erne i autister. Og heat-shockprote­inerne er gavnlige for os alle, da vi konstant har proteiner i kroppen, som ikke virker optimalt, og kan nyde godt af at blive repareret.

forstod behandlere vaerdien af feber. Hippokrate­s, som anses for at vaere faderen til moderne laegeviden­skab, bed maerke i, at feber havde en beroligend­e effekt på epileptike­re, og krediteres for citatet: ’Giv mig magten til at skabe feber, og jeg vil kurere alle sygdomme’. Siden da var jagten på en teknik til at taende for feber i fuldt sving blandt behandlere. Og mange gik langt for at opnå, hvad Hippokrate­s mente ville kurere alle sygdomme. I begyndelse­n af det 20. århundrede sprøjtede psykiatere­n Julius Wagner Jauregg malaria direkte ind i blodet på patienter med posttrauma­tisk stress, demens, sindssyge eller syfilis for at få kroppen til at danne feber. Metoden var naturligvi­s ikke helt ufarlig, og selv om Jauregg supplerede behandling­en med antimalari­a-medicin, døde enkelte patienter. Alligevel blev den såkaldte feberterap­i anset som en succes, da antallet af dødsofre var i småtingsaf­delingen sammenlign­et med antallet af kurerede patienter, og i 1927 modtog han en Nobelpris for sit arbejde med feberterap­i. Eksemplet er naturligvi­s ikke en opfordring til at lege med malaria, men det viser, hvor eftertragt­et feber var, fordi behandlern­e indså det enorme helingspot­entiale, der ligger i hedeturen.

Feberramte børn med autisme udviser nemlig mindre autistisk adfaerd

MÅLET MED TERAPIER som feberterap­i og vand-faste er i virkelighe­den at taende for kroppens indefrakom­mende evne til at helbrede sig selv. Feber, sved, rysteture og udskillels­e af slim er alt sammen en del af kroppens strategi. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken; kroppen ved bedst selv. Vi skal bare give den lov ved at skabe de rette betingelse­r. Bakterier og virusser tvinger den til at gå all in på helingsarb­ejde, uanset om vi har lyst eller ej. Men i

 ?? FOTO:SHUTTERSTO­CK.COM ?? MANGE AF DE Lyt til kroppen, og stol på, at den ved, hvad den gør, og hjaelp den på vej ved at få rigeligt med hvile, vand og varme under forløbet. MEN HVORDAN ALLEREDE I OLDTIDEN
FOTO:SHUTTERSTO­CK.COM MANGE AF DE Lyt til kroppen, og stol på, at den ved, hvad den gør, og hjaelp den på vej ved at få rigeligt med hvile, vand og varme under forløbet. MEN HVORDAN ALLEREDE I OLDTIDEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark