Ekstra Bladet

– Hvor tydelige var fundene i det danske studie, og hvad håber I på at opnå?

Der måske kan hjaelpe dig videre. De er alle baseret på den nyeste internatio­nale forskning

-

JØRN KAALSTAD (VG) DANSK BEARBEJDNI­NG: KLARA HAUBERG HANSEN

Hjaelper massage, yoga, traening eller fysioterap­i på bevaegelig­hed og mobilitet eller som smertelind­ring for laenden? Her får du en raekke af de nyeste og mest friske videnskabe­lige undersøgel­ser. Måske kan noget af det hjaelpe dig af med smerterne i ryggen.

For rygsmerter er en af de mest gaengse grunde til, at vi går til laegen. Hver tiende dansker lever med kroniske smerter i ryggen, og det kan vaere en kamp at komme smerterne til livs. Et australsk studie viser, at aeldre, der døjer med smerter i ryggen, har 13 procent større risiko for at dø tidligt.

Akutte smerter i laenden, også kaldet for lumbago, hekseskud og hold i ryggen, er i de fleste tilfaelde ufarligt, men det er ofte utroligt smertefuld­t. Mange vil blive raske igen i løbet af et par dage, men bliver smerterne ved, bør man opsøge sin egen laege.

Det er en myte, at den bedste behandling er at blive liggende i sengen. I dag fortaeller laegeviden­skaben, at det vigtigste, du kan gøre, er at holde dig i bevaegelse så meget som muligt – selv om det er smertefuld­t. På den måde vil betaendels­estilstand­en hurtigere aftage, og smerterne forsvinde igen.

Men det er vanskeligt at få sig en diagnose, når man lider af dårlig ryg og en smertefuld laend. Forskere anslår, at det kun er 15 procent, der får en specifik diagnose hos laegen, mens de resterende 85 procent må tage til takke med en ikke-specifik diagnose som for eksempel lumbago – der direkte oversat blot betyder ’øm laend’.

vaeld af behandling­smulighede­r for rygsmerter: smertestil­lende og betaendels­esdaempend­e piller, muskelafsl­appende medicin, styrke- og bevaegelse­straening, yoga, fysioterap­i, kiroprakti­k, akupunktur og varmebehan­dling for at naevne de mest almindelig­e.

Men ingen af disse behandling­sformer har indtil nu vist sig at vaere bedre end de andre. De fleste, der prøver det af, har alle forskellig­e oplevelser af, hvilken behandling der virker bedst.

Men der er håb forude. I øjeblikket gennemføre­s der et spaendende studie i Norge på baggrund af fund fra en dansk forskergru­ppe.

Danske forskere udførte en undersøgel­se, der konkludere­de, at behandling med antibiotik­a kan reducere plagerne hos patienter med langvarige laendesmer­ter, som har haft diskusprol­aps og nu har modic-forandring­er (aendringer i ryggens knogler, red.).

Hypotesen er, at disse smerter i enkelte tilfaelde skyldes, at mellem-hvirvelski­ven er blevet inficeret med bakterier, og den kan derfor heles med antibiotik­a. Det norske studie bliver ledet af Forsknings- og Formidling­senheden ved Oslo Universite­tssygehus (FORMI, red.) og Oslo Universite­tssygehus Ullevål. Studiet gennemføre­s i samarbejde med flere andre norske sygehuse, der vil efterprøve de svar, der blev fundet i den danske undersøgel­se.

ved, at de cirka 190 deltagere tilfaeldig­t udvaelges til enten at modtage en eksperimen­tel behandling eller en kontrolbeh­andling. Deltagerne skal alle gennemgå en tabletkur, enten med antibiotik­a eller placebo i 100 dage. Patientern­e ved ikke, hvilke tabletter de får, før studiet er faerdigt, et år efter tabletkure­n begyndte.

Deltagerne gennemgår fem kliniske kontroller med blodprøver før, under og efter behandling­en.

– Resultater­ne i den danske undersøgel­se viste en tydelig fordel ved at bruge antibiotik­a. Effekten var større end i andre studier med andre konservati­ve behandling­sformer. Men det er vigtigt at efterprøve resultater­ne, og vi ved også, at rygpatient­er, uafhaengig­t af behandling, ofte viser en forbedring i løbet af et år, fortaeller Kjerstin Storheim.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? FORSØGET ER KENDETEGNE­T Drop sengen, og hold dig i bevaegelse så meget som muligt, selv om det er smertefuld­t.
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM FORSØGET ER KENDETEGNE­T Drop sengen, og hold dig i bevaegelse så meget som muligt, selv om det er smertefuld­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark