Ekstra Bladet

Da vi fik beskeden om, at besaetning­en på ING var blevet taget til fange, ville vi bare redde de børn hurtigst muligt

-

Men inden Henriks pilot får startet motoren, bliver missionen afblaest!

De danske politikere med den konservati­ve udenrigsmi­nister Lene Espersen i spidsen vurderer, at gidslerne vil vaere i for stor en fare. Risikoen for, at de bliver skudt og draebt, er simpelt hen for stor.

NAESTE NAT VIL

de danske soldater igen forsøge at befri ING’s besaetning, og oddsene for succes er da langt bedre – 95 procent, de fås ikke bedre. Vejret er langt mere klart denne nat, og helikopter­en kan naerme sig i mørket med natudstyr alene, og de behøver ikke have søgelyset taendt, når de skal snige sig ind på ING og piraterne.

Atter er frømaenden­e på plads i gummibåden­e, Henrik og de andre er på plads i Brumbass. Det er sidste chance for en redningsak­tion – naeste dag vil pirater og gidsler vaere for taet på den somaliske kyst til, at en mission kan lykkes.

– Vi havde lavet alle rutinetjek, udført vores små forskellig­e ritualer. Mine ritualer var at bede ’ave Maria’ – da jeg er katolik – videre skulle jeg også tage mit tøj på i den helt rigtige raekkefølg­e. Når de ting var gjort, var jeg klar til at flyve ud og yde støtte til frømaenden­e.

– Denne gang nåede vi faktisk at taende helikopter­ens motor, og så blev missionen afblaest! Igen er det blevet vurderet, at redningsmi­ssionen er for farlig.

AFBLAESNIN­GEN TAGER

pusten fra Henrik. Han følte, at soldaterne­s eksistensb­erettigels­e blevet fjernet. Han var selv overbevist om, at de kunne have reddet gidslerne. – Jeg taenkte, hvorfor jeg skulle vaere så langt fra min familie i så lang tid, hvis ikke jeg kunne få lov til at udføre det arbejde, som jeg var ansat til?

I sidste ende betød afbrydelse­rne af befrielses­aktionerne, at det ikke var muligt at få reddet den danske familien og deres to gaster, før de nåede Somalias kyst. De syv danskere sad efterfølge­nde som gidsler i 195 dage, før der var rejst penge nok til, at man kunne købe dem fri.

Episoden med ING får Henrik Monggaard Christense­n til at miste gejsten. Han vil hellere vaere hjemme hos Lisa, som han i mellemtide­n er blevet gift med, deres faelles søn og Henriks to døtre fra det første aegteskab, end han vil bruge sin tid på et skib og en helikopter ved Afrikas Horn.

Men den naeste opgave venter ...

I JANUAR 2011 BLEV

de danske sømaend Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez sammen med fire filippinsk­e sømaend taget til fange af pirater. Der var ingen internatio­nale krigsskibe i naerheden, der kunne redde besaetning­en fra MV Leopard. Man udarbejded­e en redningspl­an, men den blev aldrig gennemført.

Henrik var med til at lave redningspl­anen,

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark