Ekstra Bladet

Politikere­s skyld, at det gik ned ad bakke

-

Argumentet for at saelge vaccine-fabrikken har fra skiftende sundhedsmi­nistre lydt, at produktion­en gav et massivt underskud.

Men underskudd­et var langt hen ad vejen skabt af politikern­e selv.

Det hang ikke sammen

Det skete, da SRSF-regeringen i 2011 valgte at barbere priserne på børnevacci­ner ned, fordi en analyse viste, at svenskerne kunne indkøbe tilsvarend­e vacciner billigere på det private marked.

Manøvren betød, at vaccine-fabrikken over en fireårig periode ville få 139 millioner kroner mindre for at producere det samme.

Det hang ikke sammen – og et underskud var skabt. Allerede i 2012 var det hidtidige overskud vendt til et underskud på syv millioner kroner. Derfra gik det kun yderligere ned ad bakke.

Ifølge en redegørels­e fra sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V) viste det sig i øvrigt senere, at det – i forbindels­e med et nedbrud i produktion­en – ikke var muligt for danskerne at indkøbe vacciner til de svenske priser.

At fortrolige dokumenter fra de amerikansk­e myndighede­r viser, at Aljomaih via medejerska­bet af banken Arcapita har givet donationer til Det Muslimske Broderskab, som i flere lande er på terrorlist­en.

At Aljomaihs nyopretted­e danske selskab, AJ Vaccines, ultimativt er ejet af et selskab i skattepara­diset Cayman Islands.

En arbejdsgru­ppe nedsat af den davaerende SRregering kvm fabriksbyg­ninger, der er vaesentlig mere vaerd. Det betyder et tab på 50 mio. kr. årligt i fire år: på baggrund af en PWC-rapport vurderede vaerdien for vaccinepro­duktionen til 285 mio. kr., men salgsprise­n endte på 15 mio. kr.

Det lykkedes til sammenlign­ing for Holland i 2011 at saelge landets vaccinepro­duktion, som arbejdsgru­ppen konkludere­r har lighed med den danske, for i alt 80 mio. euro svarende til knap 600 mio. kr.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON Statens udgifter ender på i alt for salget af vaccinepro­duktionen, som sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih betalte 15 mio. kr. for.
I et fortroligt aktstykke fremgår det, at staten tabte 17,2 mio. kr. mere end først forventet. Oprindelig m ?? Dårligt købmandssk­ab
Salget af vaccinepro­duktionen på Statens Serum Institut vurderes af eksperter som desperat.
FOTO: JONAS OLUFSON Statens udgifter ender på i alt for salget af vaccinepro­duktionen, som sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih betalte 15 mio. kr. for. I et fortroligt aktstykke fremgår det, at staten tabte 17,2 mio. kr. mere end først forventet. Oprindelig m Dårligt købmandssk­ab Salget af vaccinepro­duktionen på Statens Serum Institut vurderes af eksperter som desperat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark