Ekstra Bladet

Søvnløse julenaette­r

. JULEHJAELP ENLIG MOR TIL FIRE: – Jeg går nogle gange sulten i seng for mine børns skyld, fortaeller Maia Laura Madsen, der selv bare ønsker at få julen overstået hurtigst muligt grundet sin dårlige privatøkon­omi

- TORBEN RASK trl@eb.dk Mobilepay: Indsaet på konto: Støt på

Bjaeldekla­ng, julelys, pynt og nisser pryder også raekkehuse­t på Lykkegårds­vej i Esbjerg, selv om lykken i materiel forstand ikke just har vaeret Maia Laura Madsens følgesvend de seneste par år.

Den 33-årige enlige mor til fire forventnin­gsfulde børn – tre piger på 13, 10 og 9 år og en lille søn på kun otte måneder – laegger ikke skjul på, at hun med det ene øje glaedes over børnenes blotte tilstedeva­erelse og drømme om alverdens julegodter og gaver, mens hun med det andet øje graeder over sin pressede økonomiske hverdag.

– Stod det udelukkend­e til mig selv, ville julen vaere noget, der bare skulle overstås hurtigst muligt. Jeg er nogle gange gået sulten i seng, for at børnene ikke har skullet mangle noget, og jeg har jaevnligt haft søvnløse naetter med bekymringe­r i forhold til, hvordan jeg skal få det hele til at haenge sammen, lyder det aerligt fra den ufaglaerte kontanthja­elpsmodtag­er.

Maia Laura Madsen blev skilt fra faderen til sine tre døtre for syv år siden og har aldrig levet sammen med sin lille søn, Milas’, far.

Børnene har stadig kontakt til begge faedrene, mens det for deres mors vedkommend­e er sporadisk i relation til døtrenes far og mere stabilt i forhold til sønnens far.

Med et rådighedsb­eløb på sølle 1300 kroner om måneden til mad og tøj bander Maia Laura Madsen som så mange andre i sin situation højt over det kontanthja­elpsloft, som har kostet hende knap 3000 kroner om måneden.

Jeg skammer mig

Den økonomiske spaendetrø­je har presset Maia så meget, at hun åbent erkender, at hun aldrig ville have fået sin otte måneder gamle søn, hvis hun dengang havde kendt til kontanthja­elpsloftet­s konsekvens­er.

– Jeg fortryder overhovede­t ikke at have fået Milas 33-årige Maia Laura Madsen har et staerkt ønske om hurtigst muligt at komme tilbage på arbejdsmar­kedet. Simpelt hen fordi hun er så led og ked af sin traengte privatøkon­omi. nu, tvaertimod, men jeg skammer mig nogle gange over, at vi som et rigt samfund vil byde vores børn det her. Jeg bad jo ikke selv om at blive syg og ende i den her situation, siger Maia Laura Madsen med henvisning til, at hun for to et halvt år siden måtte forlade sit job i rengørings­branchen som følge af depression og angst.

Maia Laura Madsen har siden da skåret ned på alt, herunder ferie og fritidsakt­iviteter. Selv om hun har ret til at vaere på barsel indtil 13. marts naeste år, håber hun, at et møde på jobcentret i naeste uge kan hjaelpe hende tilbage på arbejdsmar­kedet.

Jo før, jo bedre, og hun har på forhånd truffet aftale med Milas’ farmor og farfar om, at de vil kunne passe barnebarne­t, hvis Maias jobønske går i opfyldelse.

Usikkerhed om juletrae

For et par dage siden spurgte børnene, hvornår familien skal have et juletrae. Maias første tanke var, om hun overhovede­t får råd til et.

– Førhen var julen en hyggelig og forholdsvi­s ubekymret tid, men sådan er det desvaerre ikke mere, siger den enlige mor med en vis modløshed i stemmen, som dog hurtigt afløses af et staerkt ønske for 2018:

– Til naeste jul håber jeg, at jeg har et job, og at jeg på den måde har skabt bedre rammer for børnene. Jeg gider ikke laengere at sove ad helvede til om natten med bekymringe­r om, hvordan jeg skal klare dit og dat i morgen.

Uden Maias pensionere­de mor aner hun ikke, hvordan hun skulle have bevaret modet og troen på bedre tider.

– Jeg har vaeret i en evig cyklus, hvor jeg har lånt af hende, indtil jeg betalte tilbage med børnecheck­en hvert kvartal. Det er skruen uden ende, siger Maia Laura Madsen, der også i fjor søgte og modtog julehjaelp­s-pakken fra Dansk Folkehjael­p til en vaerdi af 1500 kroner.

– Julehjaelp­en lander på et tørt sted. Den gør, at jeg kan købe mad og gaver til børnene, understreg­er moderen, hvis personlige ønske er, at hendes og familiens situation naeste år er så forbedret, at hun ikke laengere er nødt til at søge om julehjaelp.

– Der er masser af andre, der traenger, så tanken om, at vi med en forbedret økonomi dermed kan give plads for andre, kan jeg rigtig godt lide.

Førhen var julen en hyggelig og forholdsvi­s ubekymret tid, men sådan er det desvaerre ikke mere

JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr. Beløbet plus almindelig sms-takst opkraeves automatisk. 51 81 11 12 Reg. nr. 5301 – konto 0333 666. Maerk din indbetalin­g JULEGAVE. hjemmeside­n folkehjael­p.dk.

har en samlet vaerdi af 1500 kr. pr. familie og består af:

En kolonial-varekurv til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til legetøj til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til sportstøj til en vaerdi af 500 kr.

 ?? FOTO: CHRISTER HOLTE ??
FOTO: CHRISTER HOLTE
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark