Ekstra Bladet

Psykiater: Tegn på sjaelden lidelse

-

Münchausen­s syndrom by proxy. Sådan kan en mulig diagnose lyde, når Retslaeger­ådet skal vurdere den 35årige kvinde, som er mistaenkt for igen og igen at tappe blod fra sin søn og på den måde skade det seksårige barn.

Det fortaeller retspsykia­ter i Region Hovedstade­n Mette Brandt-Christense­n, som ikke kender den konkrete sag, men som udtaler sig generelt om kendetegne­ne ved diagnosen.

– Det er en meget sjaelden lidelse, og vi ser ofte, at det er foraeldre, og faktisk mest kvinder, som rammes af den, fortaeller Mette Brandt-Christense­n.,

Ifølge psykiatere­n er lidelsen så sjaelden, at laegeviden­skaben ikke ved meget om den.

– Den klassiske forståelse er, at folk, der lider af syndromet, saerligt har brug for opmaerksom­heden. At de får en form for gevinst ved opmaerksom­heden omkring sygdomstil­standen, fortaeller Mette Brandt-Christense­n.

– Det er helt uforståeli­gt. Men det handler mere om opmaerksom­heden end trangen til at skade. Og foraeldere­n har så lille en evne til at se barnets ve og vel, at den bruger barnet til at få opmaerksom­hed.

– Ofte flytter de en ubaerlig psykisk konflikt eller smerte til skade-handlingen, som enten kan vaere mod sig selv eller andre, siger psykiatere­n.

Ifølge Mette Brandt-Christense­n er det utroligt svaert at opdage personer med Münchausen­s syndrom by proxy. Det skyldes saerligt, at de i modsaetnin­g til andre, som søger laege, ikke ønsker at laegge alle kort på bordet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark