Ekstra Bladet

Frustratio­ner LA raser mod Løkke

- LA er rasende. Historien er følgende Og hvilket motiv Mest bemaerkels­esvaerdigt er, I foråret besluttede En topkilde i LA siger:

LA mener, at partiet er blevet tromlet uden respekt for deres krav, mens V har stået på haender for at imødekomme DF.

Ikke bare på Dansk Folkeparti, men i saerlig grad på statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen. Så oven i det politiske drama om finanslov, skat og flygtninge er der opstået yderligere en alvorlig blokering i blå lejr: I Liberal Alliance er opfattelse­n, at statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen har snydt dem på et helt afgørende punkt.

Påstanden er, at Løkke ganske enkelt har talt usandt, da han skulle fortaelle LA, hvad DF ville vaere med på. Alene med det sigte at få finanslovs­aftalen halet i land og købe sig tid til videre forhandlin­ger.

Fredag mødtes Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ikke samlet, men hver for sig hos Løkke. Det var Venstre-toppen med Lars Løkke, Claus Hjort Frederikse­n og Kristian Jensen, som først stillede op sidste fredag til mødet med DF. Herefter mødtes samme hold ved 18-tiden med LA’s topforhand­lere Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

I modsaetnin­g til hvad LA troede, sagde Dansk Folkeparti aldrig ved deres møde med Løkke, at de med sikkerhed ville kunne indgå aftale om en skatterefo­rm samtidig med den finanslov, som faerdigbeh­andles naeste uge.

Alligevel sagde Løkke ifølge kilder til LA, at DF havde godkendt, at skatteafta­len var på plads samtidig med finanslove­ns vedtagelse.

skulle Løkke så have til snyde de to partier? Svaret er enkelt: Det var løftet til LA om, at DF var klar til en aftale om skatten, der fik Samuelsen og Ammitzbøll til at godkende finanslovs­aftalen. Løkke købte sig ved den manøvre simpelt hen en finanslov plus mere tid.

Og det var så baggrunden for, at økonomimin­ister Simon Emil Ammitzbøll-Bille senere til medierne kunne sige: ’Jamen, jeg vil bare gentage, at jeg allerede i fredags er blevet bibragt den tillid, der handler om, at vi kommer til at lande både en skatteafta­le og en udlaending­eaftale inden tredjebeha­ndlingen af finanslove­n.’

Manden, der ’bibragte’ LA-folkene denne opfattelse, var landets statsminis­ter.

Som bekendt kom finanslovs­aftalen i hus fredag, mens forhandlin­gerne om skat og flygtninge foreløbig har vaeret resultatlø­se og inden for de kommende dage ser ud til at kuldsejle.

For LA har hele denne uge vaeret op ad bakke, fordi det indtryk satte sig, at partiet først indgik en finanslovs­aftale og derefter tog loven som gidsel for at trumfe en skatterefo­rm igennem. I LA er opfattelse­n den stik modsatte: Man sagde kun ja til finanslove­n, fordi man var stillet en skatterefo­rm i udsigt.

Problemet er bare, at ingen andre forhandler­e fra regeringen har bekraeftet dette forløb.

at Løkke har veget uden om at give opbakning til regeringsk­ollegerne i LA. Statsminis­teren har på intet tidspunkt stået frem og bekraeftet, at LA havde ret, nemlig at der forelå en aftale med DF. Og Dansk Folkeparti har på deres side med syvtommers­øm slå- et fast, at partiet aldrig har forpligtet sig til en skatteafta­le inden jul.

Siden har det hele vaeret gået i hårdknude, og i LA vokser frustratio­nerne om kap med, at tiden er ved at løbe ud.

I LA er frustratio­nerne enorme. Man oplever, at partiet er blevet snydt og bedraget gennem det meste af året for den skatterefo­rm, der var formålet med, at Samuelsen tog hele turen ned fra traetoppen til bagsaedet af ministerbi­len. Siden har det knebet med at fremvise store LA-resultater i regeringen, og partiets ministerho­ld indtager de sidste pladser på popularite­tsvognen.

regeringen at udsaette skatteforh­andlingern­e til efteråret. Så måtte LA droppe krav om topskatten­edsaettels­er. Derefter røg krav omkring beskaeftig­elsesfradr­aget. Så kom et kommunalva­lg i vejen. Så kom DF med massive krav om hjemsendel­se af syrerne og endelig et krav om en velfaerdsg­aranti.

Så alt i alt mener LA, at partiet stort set er blevet tromlet uden respekt for deres krav, mens V har stået på haender for at imødekomme DF. Det er også noteret, at heller ikke fra de konservati­ve har der vaeret hjaelp at hente. Partileder og justitsmin­ister Søren Pape Poulsen har under den tunge del af forhandlin­gerne vaeret helt fravaerend­e og stort set ikke deltaget i nogen af de afgørende møder.

Det er dog Løkke, der må tage de fleste af kuglerne fra LA.

Løkke har ikke givet nogen form for opbakning til regeringsk­ollegerne i LA

– Vi sagde klokkeklar­t til ham fredag, at Simon Emil efter mødet ville fortaelle medierne, at der i forbindels­e med finanslovs­aftalen var vedhaeftet den klausul, at skatteafta­len skulle på plads, før vi ville godkende finanslove­n. Det var simpelt hen aftalen. Det gjorde vi så, men Løkke har på intet tidspunkt bekraeftet dette forløb. Det er et alvorligt svigt, og det aergerlige er, at medierne heller ikke har presset ham, mens vi har fået alle taeskene.

Hermed er dramaet totalt. LA er hårdt presset efter et elendigt kommunalva­lg og et bagland, der stiller stadig mere kritiske spørgsmåls­tegn ved udbyttet af regeringss­amarbejdet.

– Vi sidder ikke i regering for enhver pris. Er konsekvens­en et folketings­valg eller en dronninger­unde, tager vi hellere det end at blive til grin på skattepoli­tikken’, siger flere kilder i LA.

Forhandlin­gerne fortsaette­r i dag – formentlig fortsat i slaebegear.

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ??
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark