Ekstra Bladet

STJERNEBES­AT DR-JULEKALEND­ER DROPPET

Nye afslørende mails viser, at DR skrottede deres julekalend­er af frygt for at ende i et stormvejr

- DAVID ATTARDO JAMES KRISTOFFER MILES RUNE MELCHIOR SJØRVAD daat@eb.dk; jkm@eb.dk; rms@eb.dk

’Jul i republikke­n.’

Det var titlen på DR’s nye julekalend­er, der skulle have startet 1. december på radiokanal­en P1, men som blev skrottet i 11. time.

Ifølge DR lød begrundels­en, at kvaliteten ikke var høj nok, men den ville instruktør Lotte Svendsen ikke købe.

Hun mente, at julekalend­eren blev trukket tilbage, fordi DR-ledelsen var nervøse for, at P1-satsningen ville virke for venstreori­enteret, da både Enhedslist­ens Johanne Schmidt-Nielsen og journalist og forfatter Georg Metz var med på rolleliste­n.

Og så rullede skandalen.

Det stopper dog ikke her. For ifølge flere mails, som TV2 er i besiddelse af, har en DR-medarbejde­r skrevet følgende mail til Johanne Schmidt-Nielsen:

’Vi er desvaerre blevet ramt af en redaktione­l frygt for at ende i et DR-stormvejr over ’røde lejesvende’, som Instruktør Lotte Svendsen fik en mail af en DR-medarbejde­r, hvor der stod, at Johanne Schmidt-Nielsen ikke kunne vaere med alligevel, viser nye afslørende mails. det skete med ’Historien om Danmark’.’

En anden mail til instruktør Lotte Svendsen viser samme billede: ’Vi skal tage

Johanne Schmidt-Nielsen helt ud. Hun må ikke vaere der ... Der er ikke rigtig noget at gøre ved det.’

Ekstra Bladet talte i kølvandet

på skrotninge­n med Johanne Schmidt-Nielsen, der forklarede, at hun fik at vide af instruktør­en, at ledelsen ikke mente, der var

plads til to venstreori­enterede.

Den tidligere frontfigur for Enhedslist­en skød således skarpt mod DR-ledelsen:

– Jeg synes, forløbet fremstår temmelig underligt. Jeg troede ikke, at ledelsen på den måde redigerede de enkelte programmer. Mig bekendt var manuskript­et godkendt, inden optagelser­ne gik i gang.

– DR’s ledelse må jo svare på, hvilke begrundels­er der ligger bag deres beslutning­er, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

Efterfølge­nde udelukkede DR ikke, at rollebesae­tningen har vaeret med i overvejels­erne, da man skrottede den allerede producered­e julekalend­er.

Men i et svar til Ekstra Bladet afviste DR’s kulturdire­ktør, Tine Smedegaard Andersen, at det havde vaeret udslagsgiv­ende.

– Det er muligt, at der har vaeret sådanne overvejels­er, men det har ikke vaeret relevant for beslutning­en om ikke at sende den.

– Den beslutning hviler på en vurdering af, at serien samlet set ikke havde den kvalitet, som vi havde håbet på.

– Havde vi ment, at man ikke kunne lave satire om Danmark som en republik, havde vi jo aldrig sat gang i produktion­en i første omgang. Det her handler om, at det endelige produkt ikke blev så godt, som vi ønskede, sagde Tine Smedegaard Andersen.

Jeg troede ikke, at ledelsen på den måde redigerede de enkelte programmer

 ??  ??
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? For rød
FOTO: MOGENS FLINDT For rød

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark