Ekstra Bladet

DEN DANSKE TULIPAN

HOLLANDSK LANDSTRAEN­ER: Det er ikke kun med landshold – men også på klubplan – at Helle Thomsen har vaeret en succes

- PETER BAGGE pba@eb.dk

Et ry som vaerende meget egenrådig har åbenbart kastet så lange skygger over den eneste tilbagevae­rende dansker i VM i Tyskland, at Hollands cheftraene­r, Helle Thomsen, indtil videre kun er i venteposit­ion til at blive dansk landstraen­er.

Så kan Holland nyde godt af hendes åbenlyse evner på samme måde, som Danmarks overkvinde­r fra Sverige tidligere har gjort det.

Helle Thomsen kan vinde medaljer, og det er blevet til EM-sølv og EM-bronze til to lande, som indtil da ikke var regnet for noget på damefronte­n.

Det er ikke kun med landshold, men også på klubplan, at Helle Thomsen har vaeret en succes.

Ud over to DM-titler har hun oplevet europaeisk succes med sejr i Cup Winners Cup, inden hun som Midtjyllan­ds andet store traenernav­n, Glen Riddershol­m, endte med at blive fortid på heden.

Imponerend­e cv

Selv om hun har et cv, som er langt mere imponerend­e end Klavs Bruun Jørgensen, har de gamle maend i Dansk Håndbold Forbund ikke turdet ansaette den 47 årige frederiksh­avner, selv om håndbolden­s store velgører, Team Danmark – på et tidspunkt pressede hårdt på for at få flere kvinder frem i toppen på lederplan – for at få mere ligestilli­ng.

Hun er da også lidt af en rejekaelli­ng, der kan bande bedre på dansk end engelsk.

Det kunne Helle Thomsen afsløre over for TV2 efter kvartfinal­en mod Tjekkiet, hvor hun i pausen havde vaeret rasende på sine hollandske spillere, fordi de var egoistiske og ikke spillede som et hold.

– Jeg er ikke ret god til engelsk, og når jeg bliver sur, er jeg slet ikke god. Jeg kender ikke alle de der bandeord, og hvad jeg skal sige, når man bliver gal, sagde Helle Thomsen til TV2.

Heldigvis har de hollandske spillere laert hendes kropssprog at kende, og traenerens raserianfa­ld var, hvad der skulle til, for at Holland for andet år i traek skal spille om medaljer ved et stort mesterskab, hvilket er mere end godkendt.

Klavs Bruun Jørgensens største bedrift som traener er at blive gået, efter at have gjort AG København til dansk mestre i 2010/11-saesonen, hvorefter klubejer Jesper ’Kasi’ Nielsen indirekte dumpede ham og hentede den tidligere FCK-traener og måske kommende Ribe Esbjerg-traener, svenske Magnus Andersson som en ekstra traener.

’Kasi’-Jesper havde ikke tiltro til, at Klavs Bruun Jørgensen kunne føre det ambitiøse håndboldpr­ojekt på Vestegnen op i europaeisk topklasse, men ansaettels­en af svenskeren betød, at den nuvaerende damelandst­raener tog sit gode tøj og gik sammen med assistente­n, Søren Herskind.

Traener verdens bedste

Det er en anden historie end den, Helle Thomsen er i gang med at skrive i Tyskland, hvor Holland i dag skal spille VM-semifinale mod Norge.

Så der er mulighed for revanche til Holland, som sidste år tabte EM-finalen i Göteborg til netop de suveraene norske jenter.

Helle Thomsen har efter fyringen i FCM som maendenes landstraen­er, Nikolaj Jacobsen, måttet rejse til udlandet for at bevise, at hun er kvalificer­et til at afløse Klavs Bruun Jørgensen.

Selv om sidstnaevn­te allerede før VM fik tre år mere på posten, har historien vist, at aftaler i DHF-regi ikke er meget vaerd.

Det kan OL-guldtraene­r Gudmundur Gudmundsso­n skrive under på, men også andre store traenernav­ne som Jan Pytlick, Torben Winther og Brian Lyngholm er røget ud i utide.

Helle Thomsen, som kun bijobber som hollandsk landstraen­er, har landet et yderst attraktivt job og står i det daglige i spidsen for verdens måske bedste klubhold, rumaenske Bucuresti, som de seneste to år har vaeret i Champions League-finalen med en sejr og et nederlag som facit.

Selv om hun er den eneste tilbagevae­rende dansker i kamp, godt nok på sidelinjen, så er hun ikke helt alene, da Holland trods alt har fire spillere med fra den danske liga.

Det samme gaelder i øvrigt for Norge, mens Sverige, som i den anden semifinale skal møde Frankrig, har dobbelt op med otte spillere fra den danske liga i truppen.

Så der er lidt dansk at glaede sig over i den søde juletid.

SEMIFINALE­R Norge-Holland 17.30 på TV2 Sverige-Frankrig 20.30 på DR1

Jeg er ikke ret god til engelsk, og når jeg bliver sur, er jeg slet ikke god

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Folder sig ud Hollands kvindelige landstraen­er i håndbold, Helle Thomsen, kan vinde medaljer, og det er indtil videre blevet til EM-sølv med Holland og EM-bronze med Sverige.
FOTO: ALL OVER PRESS Folder sig ud Hollands kvindelige landstraen­er i håndbold, Helle Thomsen, kan vinde medaljer, og det er indtil videre blevet til EM-sølv med Holland og EM-bronze med Sverige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark