Ekstra Bladet

TAPPEDE MERE OG MERE BLOD FRA LILLE SØN

Ekspert: Sådan kan det skjules

-

Helt fra sønnen var en helt nyfødt baby på knap fire kilo og frem til selve den tidlige morgen, hvor en 35-årig mor blev anholdt af politiet i sit raekkehus i Skjern, har den på overfladen omsorgsful­de og velfungere­nde mor i dybeste hemmelighe­d tappet blod fra sin seksårige søn utallige gange.

Drengen blev mere og mere syg med en alarmerend­e lav blodprocen­t, der fik et naert familiemed­lem til offentligt at skrive, at de hele tiden var bange for at miste ham.

Imens var drengen et stort mysterium for laegerne, der tilsynelad­ende ikke anede uråd før efter seks år og endte med at stille andre diagnoser for at forklare hans alvorlige tilstand.

Drengen har, ifølge sigtelsen mod moderen, fået i alt 110 blodtransf­usioner i sin korte levetid. Den første allerede i sit første leveår, ifølge moderens beretning på et internetfo­ra, men det seneste år mistede han tilsynelad­ende så meget blod, at han skulle have mange blodtransf­usioner.

Fremkaldte sygdomsteg­n

Nu er moderen så sigtet for bevidst at have gjort sin søn syg ved utallige gange at have fjernet en større maengde blod fra ham ved åreladning over de seneste seks år, hvilket kan vaere direkte livstruend­e.

– Hun erkender, at hun har tappet blod over en laengere periode, siger vicepoliti­inspektør Jim Hansen fra Midt- og Vestjyllan­ds Politi, der ikke kan fortaelle, praecis, hvordan det er sket.

Efter moderen blev anholdt og faengslet 25. september i år, er drengen i markant bedring.

– Han er i stor fysisk fremgang og har ikke blodmangel mere, og blodprocen­ten er normal, fortaeller Jim Hansen.

Undervejs har moderen, der selv er uddannet inden for sundhedsva­esenet, detaljeret fortalt om sønnens sygdomshis­torie på forskellig­e fora, hvor hun fik masser af støtte og sympati-erklaering­er.

Selv om drengen, ifølge moderens og et naert familie- medlems offentlige beretning, var fast gaest på sygehuset for at få blodtransf­usioner, fattede laegerne ikke mistanke, før laegerne på Børneafdel­ingen på Aarhus Universite­tshospital i Skejby underrette­de Ringkøbing-Skjern Kommune om deres mistanke.

Exceptione­l situation

Ledende overlaege på Børn og Unge-afdelingen, Rune Weis Naeraa, vil ikke kommentere sagen på grund af tavshedspl­igt, og fordi der kører en politiefte­rforskning.

Naturligt, at folk undrer sig over, at forløbet har varet så laenge

– Det er en meget exceptione­l situation. Som forløbet er beskrevet i medierne, vil det vaere naturligt, at folk undrer sig over, at forløbet har varet så laenge, siger han og tilføjer:

– Det er klart, at sådan et forløb giver anledning til grundig gennemgang for at finde ud af, hvad der er sket hvornår, og hvad kan vi laere af det.

Tillid til foraeldren­e

At ingen har opdaget, hvad der foregik, kan skyldes flere ting.

Overlaege Karin Lassen, specialist i socialpaed­iatri, kender kun sagen fra medierne, men siger:

– Børnelaege­r har tillid til foraeldren­e, som er de vigtigste samarbejds­partnere, og det er en fjern tanke, at foraeldre skader deres egne børn. Jeg er ikke i tvivl om, at der har vaeret foretaget utallige undersøgel­ser for at finde ud af, hvor blodet i barnet blev af. Man har sikkert holdt den tanke åben, at barnet har lidt af en endnu ukendt sygdom, siger Karin Lassen og laegger vaegt på, at drengen har vaeret i hospitalss­ystemet som patient fra starten af sit liv.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? I løbet af sine seks år fik barnet 110 blodtransf­usioner, samtidig tappede moderen blod fra sønnen.
FOTO: /RITZAU/ I løbet af sine seks år fik barnet 110 blodtransf­usioner, samtidig tappede moderen blod fra sønnen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark