Ekstra Bladet

FNAT DRIVER OS TIL VANVID

- ULRIK BACHMANN FOTO: STINE TIDSVILDE ulba@eb.dk

Fnat er ved at drive familien Birkved fra Mogenstrup ved Naestved til vanvid.

Og det endda selv om hverken foraeldren­e eller familiens to døtre er ramt.

Årsagen er, at 14-årige Nannas skole- og pasningsti­lbud er lukket indtil på torsdag, mens hundredvis af familier er i forebyggen­de behandling, og mens et rengørings­firma desinficer­er Sydbyskole­n i Naestved.

Nanna er multihandi­cappet. Hun går i den specialkla­sse på Sydbyskole­n, hvor det første tilfaelde af såkaldt skorpefnat blev opdaget i onsdags.

– Da Nanna var på vej i taxa i skole torsdag morgen, blev jeg ringet op. Jeg fik at vide, at Nanna ville komme hjem igen. Skolen var lukket, siger Nannas mor, Jette Birkved.

Behandlet fra top til tå

Siden har Jette og Nannas far Henrik naesten ikke lukket et øje.

– Jeg har gjort hele huset rent og afsprittet flader med aetanol-servietter. Alt tøj og sengetøj er vasket. Og så har vi alle fået en forebyggen­de behandling med salve fra top til tå, siger Jette Birkved.

I alt har familien købt otte tuber salve til to behandling­er med en uges mellemrum. I alt er der købt fnat-salve for 2120 kroner.

– Det er penge, man godt kunne have brugt på noget andet i julemånede­n, forklarer Henrik Birkved.

Småt med søvn

Det vaerste for familien er imidlertid ikke prisen på salve. Det er, at Jette og Henrik ikke får sovet så meget på grund af situatione­n. De går begge hjemme i hverdagen. Jette på førtidspen­sion med ødelagt ryg. Henrik med tabt arbejdsfor­tjeneste. Han får betaling for at vaere hos Nanna.

– Min arbejdsdag er sådan, at jeg arbejder om natten, hvor Nanna har voldsomme epileptisk­e anfald. Jeg plejer at sove om dagen, når hun er i skole og i sfo. Nanna skal have 24 timers overvågnin­g. Det er mere, end vi kan give, siger Henrik Birkved.

Familien kan ikke som mange andre få Nanna passet i en anden sfo. Der er ikke et alternativ til de handicappe­de børn. Derfor er familien Birkved i praksis nødt til at holde sig vågne i døgndrift, forklarer Henrik Birkved.

– Vi forstår ikke, at Naestved Kommune ikke har en beredskabs­plan for sådan noget her. Det bør vaere sådan, at der er en nødløsning klar, siger Henrik Birkved.

Skolechef i Naestved Kommune Lars Nedergaard erkender, at der ikke er meget at tilbyde familien Birkved.

– Vi har ikke ekstra lokaler og personale, der kan hjaelpe i den ekstraordi­naere situation med så store udbrud af fnat, der er tale om, og hvor en skole har måttet lukke helt ned. Forhåbentl­ig sker det kun sjaeldent, siger Lars Nedergaard, som også gerne vil have Nannas forael- dre til at forholde sig til en anden kendsgerni­ng:

– Hvis vi ikke havde lukket skolen og i stedet havde taget børnene ind i torsdags, så var vi nok også blevet klandret for det

Lars Nedergaard understreg­er over for Ekstra Bladet, at Naestved Kommune har fulgt anbefaling­er fra Statens Serum Institut.

I alt er syv personaler og et endnu ukendt antal børn fra Sydbyskole­n i behandling for fnat og skorpefnat..

Flere skoler ramt

Ud over Sydbyskole­n er en døgninstit­ution i Naestved også blevet desinficer­et, fortaeller Lars Nedergaard.

– Det er stedet, hvor kilden stammer fra, forklarer han.

Der er også konstatere­t flere isolerede tilfaelde af fnat på andre skoler i Naestved og i Sydsjaella­nd. Her har det ikke vaeret nødvendigt at lukke skolerne.

Jeg har gjort hele huset rent og afsprittet flader med aetanol-servietter Alt tøj og sengetøj er vasket. Og så har vi alle fået en forebyggen­de behandling

 ??  ??
 ??  ?? Skolebørn og laerere er sendt hjem, og nogle af skolerne i Naestved og omegn bliver desinficer­et for at komme fnatmidern­e til livs.
Skolebørn og laerere er sendt hjem, og nogle af skolerne i Naestved og omegn bliver desinficer­et for at komme fnatmidern­e til livs.
 ??  ?? Hvis vejledning­en følges, er Nix-cremen meget effektiv mod fnat, men den er dyr.
Hvis vejledning­en følges, er Nix-cremen meget effektiv mod fnat, men den er dyr.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark