Ekstra Bladet

BLIV DIN EGEN BANK

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Er du traet af, at du ikke får en krone i rente på din opsparing i banken, og er du lige så traet af at se, at dine børn betaler det hvide ud af øjnene på deres lån, så ligger løsningen lige om hjørnet: Vaer din egen bank. – Mange foraeldre vil gerne gøre livet nemmere for deres børn, når de flytter hjemmefra og står over for et par store udskrivnin­ger. Det kan vaere i form af lån til forbrug, et depositum på 30.00040.000 kroner til en lejebolig eller måske endda et boliglån på flere hundred tusinde kroner, siger Morten Westergaar­d, direktør i Mybanker.

I omegnen af 847 milliarder kroner – eller 170.000 kroner pr. naese i gennemsnit – har vi stående i banken på konti, der i det store og hele giver nul kroner i rente. Det viser de seneste tal fra Nationalba­nken.

Så det er bare med at komme i gang.

Bestem selv renten

– Foraeldre kan sagtens agere bank så at sige. Det er der ingen problemer i. Fidusen er, at du selv kan saette renten på et niveau, som dine børn kan betale, og du kan selv få en rente, der er højere end den, du får i banken, siger Morten Westergaar­d.

Og selv om det i dag er relativt billigt at låne penge i bankerne, kan du med et familielån saette renten helt ned til nul.

– Det er der trods alt ingen kommerciel­le selskaber, som kan konkurrere med.

Morten Westergaar­d har regnet på, hvad du kan tjene og dit barn spare, hvis I for eksempel skifter et 20-årigt andelsboli­glån på 500.000 kr. med en variabel rente på 3,25 pct. ud med et familielån.

– Et sådant andelsboli­glån koster ca.16.000 kr. brutto det første år, svarende til ca. 11.000 kr. efter rentefradr­ag. Det kan vaere rigtig mange penge for en ung dreng eller pige på SU.

Bliver I i stedet enige om at saette renten til 1,5 pct. på et familielån, koster renterne i stedet blot omkring 7500 kr. eller ca. 5200 kr. efter fradrag.

Win-win

– I dette tilfaelde sparer barnet naesten 6000 kr. i lånets første år, mens du selv får forrentet din opsparing med det samme beløb. Det er altså win-win for alle. Undtagen banken.

Men det er ikke kun renten, du sparer.

– Ud over renter koster det også mange penge – ofte langt over 10.000 kroner – at oprette et lån. I et familielån kan man aftale, at det ikke skal koste noget at etablere lånet. Det grundlaegg­ende smarte og fordelagti­ge ved et familielån er, at man selv saetter vilkårene, og at eventuelle renteindta­egter fra et lån bliver i familien, siger Morten Westergaar­d.

Ulemper ved familielån

Mange foraeldre vil gerne gøre livet nemmere for deres børn, når de flytter hjemmefra

Der kan dog også vaere enkelte potentiell­e ulemper ved et familielån.

– Mellemvaer­ender i familier kan skabe konflikter, hvis praemisser­ne for et lån ikke er helt fastsat. Loven kraever dog, at I er forpligted­e til at oprette et lånebevis, hvor renter og vilkår fremgår. Så der burde ikke vaere

så meget at vaere uenige om efterfølge­nde.

– En anden ulempe kan vaere, at man som foraelder binder sine penge og derfor ikke umiddelbar­t kan bruge dem til noget andet. Derfor er det vigtigt at gøre op med sig selv, hvor mange penge man kan undvaere og i hvor lang tid, siger Morten Westergaar­d.

Han understreg­er samtidig, at låntager skal selvangive renteudgif­ter, og at långiver tilsvarend­e skal selvangive renteindta­egter. Renterne er nemlig henholdsvi­s fradragsbe­rettigede og skatteplig­tige.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Snyd banken
Det er dyrt at flytte hjemmefra. Hvis du låner penge ud til dine børn, så de kan få tag over hovedet, kan du saette renten på et niveau, som dine børn kan betale. Og du kan selv få en rente, der er højere end den, du får i banken.
FOTO: COLOURBOX Snyd banken Det er dyrt at flytte hjemmefra. Hvis du låner penge ud til dine børn, så de kan få tag over hovedet, kan du saette renten på et niveau, som dine børn kan betale. Og du kan selv få en rente, der er højere end den, du får i banken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark