Ekstra Bladet

404 bandefolk i faengsel

Massiv politi-indsats baerer frugt, oplyser glad Søren Pape

- CAMILLA MARIE NIELSEN cama@eb.dk KALUNDBORG: KØGE: ROSKILDE: STEVNS: KØGE: SLAGELSE: HELSINGØR:

Et rekord-højt antal bandemedle­mmer sidder lige nu faengslet. Det viser nye tal fra Justitsmin­isteriet.

Her fremgår det, at i alt 404 registrere­de medlemmer på landsplan lige nu sidder bag tremmer som en del af den seneste tids massive indsats mod bandemiljø­et.

– Der har aldrig nogen sinde siddet så mange bandemedle­mmer i faengsel, og det er klart, at det er jeg meget glad for, siger justitsmin­ister Søren Pape til Ekstra Bladet om den nye opgørelse.

38 skudepisod­er

Saerligt København har siden sommer vaeret ramt af flere skudepisod­er og urolighede­r. I alt er 25 personer blevet såret, og tre er draebt i de 38 skudepisod­er, som politiet har kendskab til i forbindels­e med den aktuelle konflikt mellem Loyal to Familia og Brothas, som kun for nyligt er faldet til ro.

– Vi har set en situation med nogle meget voldsparat­e Drabet 3. november i Tingbjerg på en 20-årig mand med relation til LTF er et af årets uopklarede bandedrab. Men ellers sidder 404 bandemedle­mmer i øjeblikket bag tremmer.

unge mennesker, som har vaeret klar til at tage alle midler i brug mod hinanden. Det har ført til helt uacceptabl­e tilstande. Det er heller ikke nogen hemmelighe­d, at vi har brugt voldsomt mange ressourcer på det her, og faengsling­erne er for mig et tegn på, at den massive indsats har virket, siger Søren Pape.

160 våben beslaglagt

For at komme de mange voldsomme episoder til livs har politiet blandt andet indført visitation­szoner flere steder i landet. Alene i København er der i forbindels­e

med politiets indsats foretaget 4000 visitation­er og beslaglagt 160 skydevåben.

Ifølge kilder til Ekstra Bladet mødtes de rivalisere­nde bander i starten af november med en gruppe foraeldre som mellemmaen­d og forhandled­e sig frem til en måneds våbenhvile.

Mandag i sidste uge blev forhandlin­gerne genoptaget, og våbenhvile­n forlaenget.

– Nu er der fred på Nørrebro igen, men ifølge dig hvem baerer så aeren for den fred?

– Det er kommet dertil, fordi der har vaeret et enormt

pres på banderne. Fordi politiet har visiteret dem gang på gang, og fordi de er kommet i faengsel.

– Så du køber ikke, at det er, fordi parterne selv er kommet frem til fred?

– Nej. Bandemedle­mmerne har selvfølgel­ig selv en interesse i at gå til medierne og sige, at de har lavet en fredsaftal­e, men i min verden er det bare en tåbelig og ynkelig undskyldni­ng for, at de er traette og pressede og ikke kan mere. Jeg anerkender overhovede­t ikke det der, siger Søren Pape.

I løbet af i år har Christians­borg

igen og igen skaerpet strafmulig­hederne for bandemedle­mmer. Blandt andet har man skaerpet straffen for våben og sløjfet bandemedle­mmers mulighed for at få prøveløsla­delse, og senest har politikern­e udtrykt et ønske om at forbyde Loyal to Familia.

– Jeg har det sådan, at grundloven er til for beskytte befolkning­en, den er jo ikke til for at beskytte nogle kriminelle bander. Det har jo aldrig vaeret det, man har ment med foreningsf­riheden, siger Søren Pape.

På vej til et indbrud i et fritidshus på Drødhøjvej i Knebel spottede en patrulje ti kilometer fra gerningsst­edet en mistaenkel­ig bil, der kørte modsat patruljen, og stoppede den. I bilen lå tyvekoster fra fritidshus­et. Bilens nummerplad­er var stjålet, og den 22-årige fører blev også sigtet for kokainkørs­el.

To rumaenere, en 23-årig kvinde og en 24-årig mand, blev anholdt for butikstyve­ri af to flasker sprut til 360 kr. Men i parrets bil fandt politiet tyvekoster for endnu 11.000 kr., og parret er nu varetaegts­faengslet med henblik på udvisning.

Optraek til slagsmål ved en ungdomsfes­t på Tangmoseve­j fik foraeldre til at ringe til politiet. Betjentene skønnede, at nogle af de unge havde taget lsd-’frimaerker’, og to på 17 og 18 var så påvirkede, at de i ambulancer blev kørt på sygehuset. De var ikke i livsfare, men havde brug for laegehjael­p.

En fest med 125 deltagere i Hal 12 i Rabalderst­raede blev evakueret på grund af røg fra papkasser i et opbevaring­srum. Røgudvikli­ngen var kraftig, men der var ikke klare flammer. Politiet kender ikke brandårsag­en.

Et rumaensk par solgte hjemløseav­isen Hus Forbi, men de havde hverken tilladelse til at saelge avisen eller arbejdstil­ladelse i Danmark. Parret fik en bøde på 3000 kr. og blev løsladt.

Politiet blev tilkaldt, da en mand bankede på døre og vinduer på Tornbyvej. Det viste sig, at han var på vej hjem fra en våd julefrokos­t, men havde mistet orienterin­gssansen. Politiet hjalp den 31-årige hjem, men gav ham også en bøde for uorden.

En vagt tilbagehol­dt to butikstyve på 14 og 18 år i Kvickly i Vestsjaell­andscenter­et efter tyveri af to pakker tyggegummi. Sagen blev dog mere alvorlig, da politiet visiterede drengene, der hver var bevaebnet med en dolk.

To unge på 17 og 18 kastede fyrvaerker­i ud fra en altan på Rytterbakk­en. De vidste godt, det endnu er forbudt at fyre fyrvaerker­i af. Det er kun tilladt fra 27. december til 1. januar, og der vanker bøder, hvis ikke man holder taendstikk­erne i lommen.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ??
FOTO: KENNETH MEYER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark