Ekstra Bladet

SMERTEFRI FOR FØR

I FAMILIEN OG BANDET SATTE FODEN NED: ’Nu stopper du, din nar’, lød beskeden til en plaget Lars Lilholt

- LARS SEJR FOTO: ANITA GRAVERSEN ls@eb.dk

Der skulle gå 40 år som aktiv artist, før sangeren Lars Lilholt selv måtte aflyse en koncert. Han kunne ikke mere. Smerterne var blevet for voldsomme. Familien sagde stop. Laegerne sagde stop. Bandet sagde stop.

Tre dage senere lå Lars Lilholt på operations­bordet.

Siden maj havde han kaempet sig gennem en laengere koncertrae­kke båret frem af staedighed og en ansvarsføl­else over for bandet. Som musiker får man kun løn, hvis man møder op, og derfor havde Lars Lilholt gennemført koncerter på stribe fra maj til august, inden kroppen sagde fra. Og det gjorde den med et brag. Lilholt røg på operations­bordet, hvor laegerne fjernede resterne fra to diskusprol­apser og fik bugt med en forsnaevri­ng i rygmarvs-kanalen.

– Det var ikke forsvarlig­t at optraede, men jeg var staedig. Til sidst gik jeg ind på scenen på krykker og satte mig på en stol. Der gik et sug gennem publikum, for jeg kunne ikke gå og havde pisseondt. Jeg måtte fortaelle dem, at jeg ikke ville gå Kim Larsen i bedene, men at jeg simpelt hen var kommet til skade, og at jeg lige så godt kunne synge fra en stol end ligge hjemme og se Netflix, og så stod publikum sammen om mig, siger Lars Lilholt og uddyber, hvor slemt det stod til med den 64-årige krop.

Sagde stop

– Det var jo noget med, at jeg blev kørt helt op til scenen og iført det gode tøj. Jeg havde koncerter i Lemvig og Løgstør den samme dag, og da jeg gik af scenen i Løgstør, sagde familien og bandet ’nu stopper du, din nar’. Indtil da havde jeg ikke kunnet baere at aflyse, for vi får kun penge, hvis vi optraeder. Jeg havde 15 mand ansat og 25 arrangører, der regnede med mig, så jeg bed taenderne sammen. Laegerne sagde også 'nu stopper du altså', og jeg blev opereret tre dage senere.

Han måtte aflyse tre koncerter. De første, han selv har aflyst i en karriere, der straekker sig tilbage til 70’erne. Jovist, han har tidligere måttet aflyse, men det kan man dårligt laegge ham til last, da det kun skete, fordi scenen, han skulle optraede på, styrtede sammen.

– Selvfølgel­ig føler jeg, at jeg har ansvaret for folk. Hvis det var guitariste­n, kunne man finde en anden, men hvem fanden kan vaere reserve for mig? Jeg er den eneste, der ikke kan skiftes ud. Det havde jeg det svaert ved, så jeg ville gennemføre. Det er selvfølgel­ig lidt staedigt, men et eller andet sted er det også lidt sejt. Jeg fik reddet vores sommer, siger han.

Da Ekstra Bladet fanger Lars Lilholt over telefonen, ligger han bagest i en bil og hviler ryggen, mens en chauffør er ved at fragte ham til Fanø, hvor han skal mødes med Johnny Madsen. De skal indspille en duet til en ny plade, der ventes at komme til foråret. Der er gået godt fire måneder siden operatione­n, og det går fremad.

– Jeg var sygemeldt i tre måneder, hvor jeg ikke lavede andet end at genoptraen­e, det vil sige traene ryggen og hvile, så traene igen. Jeg har ikke lavet andet i tre måneder for at komme ovenpå igen. Den første uge kunne jeg gå 20 meter, og i sidste uge gik jeg seks en halv kilometer, fortaeller han stolt.

Tre timer på bordet

– Min operation tog tre timer. Heldigvis havde jeg dygtige folk omkring mig, og operatione­n gik godt. Jeg har ingen smerter mere, og jeg traener for at genopbygge musklerne. Det er første gang i 20 år, at jeg ikke har ondt i ryggen. Det er fantastisk for mig at opleve. Jeg var spaendt på min førlighed, for det er ingen selvfølge, men jeg har vaeret heldig, siger han.

Afviser at geare ned

Lars Lilholt har vaeret aktiv kunstner i årtier, men han afviser, at det er på tide at geare ned, selv om kroppen har sendt ham et signal, der kunne maerkes.

– Jeg slapper da af nu. Jeg har en chauffør og ligger bagi. Jeg har selvfølgel­ig stukket en finger i jorden, og de laeger, jeg har konfronter­et, siger, at jeg nok ikke skal regne med at spille fodbold eller køre offpiste, men jeg kan sagtens spille koncerter, så det gør jeg. Jeg har ikke lavet andet, siden jeg fyldte 20, så det har jeg gjort i 45 år. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave.

Jeg var spaendt på min førlighed, for det er ingen selvfølge, men jeg har vaeret heldig Til sidst gik jeg ind på scenen på krykker og satte mig på en stol

 ??  ?? Scenen kalder Smerterne i ryggen blev til sidst så voldsomme, at Lars Lilholt for første gang i 40 år måtte aflyse en koncert. Nu kalder scenen igen.
Scenen kalder Smerterne i ryggen blev til sidst så voldsomme, at Lars Lilholt for første gang i 40 år måtte aflyse en koncert. Nu kalder scenen igen.
 ??  ?? – Hvem fanden kan vaere reserve for mig? Jeg er den eneste, der ikke kan skiftes ud, siger Lars Lilholt, der havde det svaert med, at han til sidst blev nødt til at aflyse planlagte arrangemen­ter.
– Hvem fanden kan vaere reserve for mig? Jeg er den eneste, der ikke kan skiftes ud, siger Lars Lilholt, der havde det svaert med, at han til sidst blev nødt til at aflyse planlagte arrangemen­ter.
 ??  ?? Til maj forventer Lars Lilholt at vaere klar med en ny udgivelse, som han først lige er begyndt at optage. Titlen har han endnu ikke taget stilling til.
Til maj forventer Lars Lilholt at vaere klar med en ny udgivelse, som han først lige er begyndt at optage. Titlen har han endnu ikke taget stilling til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark