Ekstra Bladet

Politiet gav klart ulovlige ordrer

- JAMES KRISTOFFER MILES JACOB HØNGAARD JENSEN jkm@eb.dk; jaje@eb.dk Laes også lederen på bagsiden

Thomas Goetz i Kongens Have i København med det tibetanske flag på en stang, da den kinesiske praesident, Hu Jintao, besøgte Rosenborg Slot i Kongens Have i København 15. juni 2012. Thomas Goetz blev frihedsber­øvet og tilbagehol­dt i over en time af politiet. Tibet-kommission­en afleverede i går deres rapport om magtmisbru­g i forbindels­e med, at statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt tog imod højtståend­e kinesiske politikere i 2012 og 2013.

Rapporten siger, at politiet gav klart ulovlige ordrer, da de kinesiske top-politikere ad to omgange besøgte Danmark. Men det får nul konsekvens­er for både politiets ledelse og de implicered­e politikere.

Det konkludere­r Tibetkommi­ssionen, som siden 2015 har undersøgt politiets og politikern­es ageren i sagen om de kinesiske statsbesøg i Danmark.

Kommission­en konkludere­r ellers også – ud over politiets ulovlige ordrer – at Folketinge­t fik urigtige oplysninge­r om besøgene.

Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) kalder konklusion­erne i rapporten meget alvorlige.

Urigtige oplysninge­r

– Undersøgel­seskommiss­ionen har konkludere­t, at flere demonstran­ters grundlaegg­ende ret til ytrings- og forsamling­sfrihed er blevet knaegtet under to officielle kinesiske besøg i 2012 og 2013, og at Folketinge­t har modtaget urigtige oplysninge­r. Det er meget alvorlige forhold, siger Søren Pape Poulsen i en pressemedd­elelse.

Men det får ikke skyggen af konsekvens­er for hverken politiets ledelse eller de ansvarlige ministre i SR-regeringen, herunder davaerende justitsmin­ister Morten Bødskov (S).

Ifølge Tibet-kommission­ens beretning er der således ikke grund til at antage, at 'ministre eller ansatte på noget niveau i Udenrigsmi­nisteriet, Justitsmin­isteriet, Statsminis­teriet, Hofmarskal­latet og heller ikke den øverste ledelse i Københavns Politi, PET og Rigspoliti­et havde kendskab til generelle eller konkrete ordrer i Københavns Politi eller i øvrigt over for Københavns Politi har fremsat opfordring­er mv. til at foretage ulovlige indgreb’.

Befaling var alle vegne – ingen så den

En saerlig formulerin­g fra PET har vaeret helt central i forbindels­e med undersøgel­sen, fordi den fandt vej til Københavns Politis såkaldte operations­befaling. Befalingen udstak retningen for, hvordan politiet skulle opføre sig under statsbesøg­et.

I befalingen fremgår det, 'at kineserne ikke er bekymrede for praesident­ens sikkerhed (...), men det er meget afgørende for dem, at ’de ikke taber ansigt’ ved konfrontat­ionen med demonstrat­ioner eller lignende'.

Selv om kommission­en altså nu konkludere­r, at ingen ud over de to betjente i Københavns Politi kan drages til ansvar for bruddene på grundloven, fremgår det af selve beretninge­n, at operations­befalingen var sendt til det øverste lag i politiet.

Det er meget afgørende for dem, at de ikke taber ansigt

 ?? FOTO: JANNIK PREISLER ?? Ulovligt magtmisbru­g
FOTO: JANNIK PREISLER Ulovligt magtmisbru­g

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark