Ekstra Bladet

JUBLER EFTER KRAEFT-MARERIDT: Min søn er rask

Gilberts sidste kemo-pille blev fejret med en rørende ceremoni og en kaempe fest

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

To et halvt år er gået, siden skuespille­r og filminstru­ktør Anne-Grethe Bjarup Riis fik en af de allervaers­te beskeder, en mor kan få.

Hendes otteårige søn, Gilbert, var blevet ramt af leukaemi.

For knap tre uger siden kunne Bjarup Riis fejre, at et langt og hårdt kemo-forløb var nået til vejs ende for Gilbert, der nu er fyldt ti år.

Pille-ceremoni

– Hans kemo har jo vaeret lagt i skema i to et halvt år, så vi kendte ligesom datoen for, hvornår han skulle tage den sidste pille, fortaeller AnneGrethe Bjarup Riis til Ekstra Bladet.

Uden Gilbert vidste det, havde hun arrangeret en meterhøj kage, der ventede på ham i skolen 22. november. Her stod alle hans klassekamm­erater og deres foraeldre klar til at fejre den helt specielle dag.

– Efter skole gik vi hjem og holdt en kaempe fest for 70 mennesker. Vi holdt en slags ceremoni, da han skulle tage den sidste kemo-pille. Vi stod i en rundkreds rundt om ham, da han tog den, og så blev der ellers krammet og tudet, siger Anne-Grethe Bjarup Riis, der ganske forståelig­t bliver rørt igen, da hun fortaeller om afslutning­en på det uhyggeligt barske forløb, hendes søn har vaeret igennem.

Det første år som kraeftsyg sad Gilbert i kørestol, men Anne-Grethe Bjarup Riis og hendes mand, Bo, har insisteret på, at både deres søn og resten af deres familie skulle havde en så normal hverdag som overhovede­t muligt under Gilberts livstruend­e sygdom.

– Da han sad i kørestol, skiftedes vi til at trille ham over på skolen, så meget det kunne lade sig gøre. Nogle gange var han der bare en halv time. Men han var der – sammen med sine kammerater, siger Anne-Grethe Bjarup Riis.

Deres insisteren på et normalt børneliv for Gilbert baerer frugt, nu hvor han kan kalde sig rask.

– Han går stadig i den samme klasse, som inden han blev syg. Der er ikke noget med, at han skal gå en årgang om eller noget. Vi har holdt fast i legeaftale­r og den slags, så han har hele tiden vaeret sammen med sine kammerater, siger AnneGrethe Bjarup Riis, der glaeder sig over, at sønnen nu kan gå til hiphop og spille trommer for fuld hammer.

Ren overlevels­e

– Det varer nogle måneder endnu, før kemoen er helt ude af hans krop. Det klør og kradser stadig og giver nogle bivirkning­er. Men det vigtigste er, at det har virket, siger skuespille­ren, der beskriver hver dag siden Gilberts kraeftdiag­nose i maj 2015 som ren overlevels­e.

– Man bliver jo fuldstaend­igt vaeltet omkuld med sådan en besked. Og det er ikke et chok, der går over, skal jeg hilse at sige. Det en lang vandring, vi har vaeret på, fortaeller Anne-Grethe Bjarup Riis, der sammen med sin mand har fundet en faelles styrke frem til at komme igennem det lange mareridt.

Da han sad i kørestol, skiftedes vi til at trille ham over på skolen

Anne-Grethe Bjarup Riis med sønnen Gilbert, der nu har afsluttet mere end to år med kemo-behandling.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ??
FOTO: ANTHON UNGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark