Ekstra Bladet

Det liberale blålys er slukket

- TEGNING: MORTEN INGEMANN RØGEN, SÅ DU DER KOMMER HVERKEN SAMUELSEN VALGTE ALLIGEVEL VAR PRESSEMØDE­T LØKKE LOVEDE BLÅ BLOK HAENGER I LASER I HELE FORLØBET DF HAR LOVET

I det kommende år kan Anders Samuelsen bare råbe op, forlade regeringen eller springe i havnen. Han har intet at true med, og ingen vil i øvrigt tage hans trusler alvorligt. Aftenens historiske kovending, hvor LA-formand Anders Samuelsen vendte ryggen til alle ultimative krav, trusler og løfter om ’historiske’ skattelett­elser og nu satser på en lys fremtid, hvor han trods ’hån, spot og latterligg­ørelse’ foretraekk­er en helt anden kurs. Samuelsen ’vaelger nemlig nu at tro på’ at det eneste, der stod i vejen for en stor, forkromet skatteafta­le, var tidspres. Den forklaring kan han umuligt selv tro på.

Efter en månedlang optraeden med arrogante og urealistis­ke krav til de andre partier var det en ydmyg Anders Samuelsen, der i aftes hejste det hvide flag og kapitulere­de.

en stor finanslovs­aftale, skatterefo­rm eller flygtninge­aftale på denne side af jul, og hvornår det sker, ville LA-formanden end ikke gaette på.

Politikken flagrer, men regeringen overlever. Faktisk et helt år siden, Samuelsen og Ammitzbøll-Bille sidste gang lovede at saette deres politiske liv ind på at få topskatten fjernet. Det blev som bekendt heller ikke til noget.

Men med de seneste ugers stadig mere kaotiske forhandlin­gsforløb havde LA i virkelighe­den kun tre muligheder: total kapitulati­on, at forlade regeringen eller kaste landet ud i et folketings­valg.

efter tre dage i Løkkes torturkamm­er den første lidet heroiske løsning – knaefaldet. Ledsaget af en masse tomme fraser om, at skattelett­elserne skal komme naeste år. Og han nu havde forpligtet hele regeringen på det krav (som i forvejen står i regeringsg­rundlaget). Det lød mere som besvaergel­ser for at komme gennem aftenen end realpoliti­k. LA’s problem er nemlig, at disse løfter er nøjagtig lige så daekningsl­øse som de tidligere. Samuelsen kan da godt forpligte sin regering, men ikke Dansk Folkeparti, som er helt ligeglade med hans krav. De seneste ugers forløb har i den grad overbevist DF om, at regeringen falder om, hvis bare de står stejlt nok. For Løkke vil vaere statsminis­ter for enhver pris, og LA har altid en sofistisk forklaring på, hvorfor de ikke lige kan levere det, de lover.

med LA-lederen interessan­t. Samuelsen betegnede forhandlin­gsforløbet som et ’uvaerdigt debat-cirkus’ – en ironiseren­de variant på Thulesen Dahls beskyldnin­ger om, at LA havde omdannet forhandlin­gerne til et ’cirkus’. Men hans skarpeste angreb blev fremført godt pakket ind – nemlig beskyldnin­gerne om, at ’nogen’ var flygtet fra den ’forståelse’, der var skabt omkring skatteforh­andlingern­e.

Med andre ord en beskyldnin­g rettet direkte mod DF’s formand og/eller Lars Løkke for at have svigtet en aftale om, at finanslovs­aftalen skulle ledsages af en skatterefo­rm. Den bold tog Løkke ikke op på sit lange pressemøde, der stort set handlede om alt muligt andet end den eksistens-krise, hans regering har vaeret ude i.

at indkalde til forhandlin­ger efter nytår, og også han langede et spark ud efter DF, da han ’aergrede’ sig over, ’at vi ikke kan gennemføre nedsaettel­ser af skatten for de lavere indkomster, uden at det følges af krav om stramninge­r på flygtninge­politikken’.

Et velrettet spark til DF, der nok skal gøre Dansk Folkeparti venligt stemt over for en blå skatterefo­rm. Mere fred var der heller ikke.

For selv om Løkkes meget omtalte julefred nu er sikret, har de seneste ugers skarpe opgør inden og uden for forhandlin­gslokalern­e ikke vaeret nogen gratis omgang.

Løkkes status som forhandlin­gsleder er svaekket. Forholdet mellem de tre regeringsp­artier ekstremt belastet. Og relationen til DF naer frysepunkt­et.

Samuelsen valgte efter tre dage i Løkkes torturkamm­er den første lidet heroiske løsning – knaefaldet

efter denne omgang. V og K har vaeret så hamrende sure på LA, at det er svaert at se nogen hurtig forbrødrin­g. Og i DF har man definitivt tabt tilliden til Løkkes regering, som rummer et regeringsp­arti, der truer med at vaelte sin egen finanslov og sig selv. Og Thulesen Dahl bryder sig ikke om at flyve sammen med kamikazepi­loter.

Men LA var ikke alene om det kaotiske forløb. Løkke styrede ikke sikkert, da han lod LA og DF tale forbi hinanden, og han burde for laengst have set, hvordan situatione­n kunne ende, i takt med at LA og DF malede sig stadig laengere op i hvert deres hjørne.

har de konservati­ve snusfornuf­tigt valgt at ligge helt fladt. Hvorfor skulle Søren Pape blande sig i det slagsmål?

Konklusion­en er, at Samuelsen og Ammitzbøll-Bille atter har tabt en armlaegnin­g med de andre, og intet tyder på, at kommende skatteforh­andlinger vil føre til noget. Dramaet fortsaette­r i det nye år, bortset fra at LA har tabt deres store trumf: truslen om at vaelte finanslove­n.

I det kommende år kan de bare råbe op, forlade regeringen eller springe i havnen. De har intet at true med, og ingen vil i øvrigt tage deres trusler alvorligt.

at sidde med ved forhandlin­gsbordet, men har ikke bundet sig til nogen bestemt skattemode­l. Så udsigten til de ’historiske’ skattelett­elser er nøjagtig lige så langsigtet som hidtil.

På fredag stemmer Folketinge­t finanslove­n igennem. Så drager Tinget på ferie. Og i januar kan Samuelsen så genoptage kampen for ’de historiske’ skattelett­elser, der synes mere fjerne end julemanden­s kane på vej hjem til Indlandsis­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark