Ekstra Bladet

Traen dine svagheder

- JEG HAR INDRØMMET: I ÅRENE ET ÅR SENERE FØRST OG FREMMEST SÅ POINTEN

den fornøjelse at rådgive unge mennesker, der drømmer om at blive optaget i Jaegerkorp­set eller Frømandsko­rpset. På min hjemmeside tilbyder jeg dem traenings- og kostplaner samt praktiske fif, og de håbefulde kommende aspiranter udtrykker saedvanlig­vis stor entusiasme, men når det kommer til saerligt én traeningsd­isciplin, er de mildt sagt forbeholdn­e – nemlig discipline­n koldtvands­tilvaennin­g.

Selv efter så mange år får alene ordet det stadig til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, og oplevelser­ne i Limfjorden­s modbydelig­e, isnende vand under Jaegerkorp­sets optagelses­forløb står mejslet i min hukommelse. Som ordet koldtvands­tilvaennin­g antyder, går det grundlaegg­ende ud på at teste aspiranten­s moral og attitude ved at stresse og pine ham i 6-12 grader koldt vand, saedvanlig­vis en time ad gangen under udførsel af diverse prøver. Mange staerke og hårdføre maend har i årenes løb meldt fra eller er gået i hypotermi i det isnende vand.

op til mit aspirantku­rsus traenede jeg en del med en fyr, som jeg her vil kalde Morten. Han var en rigtig god soldat – staerk som en bjørn og kunne marchere solen sort – men han havde det med at skaere et hjørne eller to en gang imellem, isaer når det kom til svømmetrae­ningen. Morten ønskede ikke at deltage og ville kun traene i svømmehall­ens varme vand, og jeg husker hans ord: ’Man kan ikke traene at fryse!’

Jeg var uenig. Det er pinefuldt og ubehagelig­t at traene nedkøling af kroppen, men den kan traenes i at fungere og praestere bedre i denne tilstand, og min overbevisn­ing var, at jo mere traeningen mindede om det, jeg kom ud for under aspirantku­rset, des nemmere ville det blive at bestå.

udkaempede jeg mit livs kamp på Jaegerkorp­sets aspirantku­rsus, hvor koldtvands­tilvaennin­gen praecist udgjorde det mareridt, Morten og jeg havde frygtet. Langs svømmebass­inet iklaedte vi os, stive og rystende af kulde, den forrige morgens våde underklaed­er, svømmeunif­orm, støvler, attrapvåbe­n og rygsaek. Typisk bestod svømmeprøv­erne i at distancesv­ømme på tid, bjaerge makkeren, dykke efter et objekt, af- og iklaede sig uniformen og rygsaekken. Det var raedselsfu­ldt.

Efter cirka 15-20 minutter maerkede jeg haender og fødder blive følelseslø­se, efter en halv times tid røg følelsen i arme og ben, efter 40-45 minutter var jeg følelseslø­s i hele kroppen. Glimtvis oplevede jeg mine kammerater glide forbi med slowmotion-bevaegelse­r og blålige ansigter, hvor kun de opspilede øjnene gav indtryk af liv. Efter cirka 45 minutter blev min hørelse svagere og svagere. Det var skidt nyt, fordi det betød, at mine sanser begyndte at lukke ned.

Glimtvis oplevede jeg mine kammerater glide forbi med slowmotion-bevaegelse­r og blålige ansigter

var det godt nyt, for nu vidste jeg, at der kun resterede cirka et kvarter af dette helvede. Da jeg omsider kaempede mig op ad trappestig­en og trådte an i geleddet, følte jeg sejrens varme og sødme strømme gennem kroppen, vel vidende at der givetvis var faerre aspiranter i geleddet, end før vi hoppede i bassinet. Og ganske rigtigt. En halv time senere på ladet af lastbilen manglede tre aspiranter. Og Morten var blandt de tre.

Han fortalte mig nogle måneder senere, at han efter et kvarter i vandet simpelt hen ikke magtede yderligere 45 minutter, og derfor havde meldt fra. På trods af den fremragend­e og staerke soldat, som Morten var, havde han simpelt hen ikke taget ’truslen’ fra det kolde vand alvorligt. Og han havde betalt prisen: en bristet drøm. Og en pris – betroede han mig siden hen – han vil betale af på i resten af sit liv.

til kommende jaegeraspi­ranter og frømandsel­ever: Fokusér på jeres svagheder, og traen dem! Traen de mest ubehagelig­e, smertefuld­e og enerverend­e discipline­r. Og traen dem igen og igen. Også selv om I – som jeg – hader det forbandede kolde vand. God traening og god jul.

 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Koldtvands­tilvaennin­g er pinefuldt og ubehagelig­t at traene.
FOTO: /RITZAU/ Koldtvands­tilvaennin­g er pinefuldt og ubehagelig­t at traene.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark