Ekstra Bladet

Vellykket og charmerend­e

Den danske ’Jeg er William’ er et godt bud på en biograf-tur i juleferien

- HENRIK QUEITSCH ’Jeg er William’ hq@eb.dk

Alexander Magnússon og Rasmus Bjerg i ’Jeg er William’, der er baseret på en bog af Kim Fupz Aakeson. Instr.: Jonas Elmer Medv.: Rasmus Bjerg, Alexander Magnussón, Stinne Henriksen, Amina Awan Abou Arrakha m.fl. 86 min. Premiere i dag i 86 biografer landet over

I hvert fald ikke når det gøres så charmerend­e og ubesvaeret, som det er tilfaeldet i ’Jeg er William’.

Den debuterend­e Alexander Magnússon spiller med stor naturlighe­d enebarnet William, hvis far er død i en bilulykke, og hvis mor er blevet indlagt på et psykiatris­k hospital (hun er en ’kolbøtte, som det hedder i filmen).

Så William havner hos morbror Nils (en klaedeligt underspill­et Rasmus Bjerg) ude i provinsen.

Nils er invalidepe­nsionist og supplerer indkomsten med salg af haelervare­r – ’import/eksport’, som han selv kalder det.

Han er bestemt ikke verdens største paedagog (eller kok) og lider heller ikke af udpraeget politisk korrekthed, men man fornemmer, at der bag alle paraderne gemmer

sig et godt hjerte.

Nils er også glad for kortspil, og pludselig kommer han til at skylde den lokale gangster Djernis (NielsMarti­n Eriksen) et større beløb, og så har vi balladen. Hvad der så videre sker, må man tage en tur i biffen for at se.

Snilde og fraekhed

Men mon ikke det lykkes William med kløgt, snilde og fraekhed – samt lidt hjaelp fra sin mor – at rage kastanjern­e ud af ilden? Og samtidig blive lidt klogere på sig selv og sine styrker?

Måske han ligefrem slipper for rollen som mobbeoffer og vinder den seje Violas (Amina Awan Abou Arrakha) hjerte.

Der er som sådan ikke meget nyt under solen i ’Jeg er William’, men den gennemspil­ler sin opbyggelig­e fortaellin­g med vid, charme og humor og bruger sine klichéer med stort overskud.

Og med blot 86 minutters spilletid straekker den heller ikke laengere, end den kan baere.

På alle måder vaerd at bruge et par timer af juleferien på for hele familien (de allerminds­te bør dog nok blive hjemme).

Der er måske ikke ligefrem tale om en ny ’Busters verden’ eller ’GummiTarza­n’, men mindre kan også gøre det

 ?? FOTO: SF FILM ??
FOTO: SF FILM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark