Ekstra Bladet

’Hvis jeg ser en mand, er det med henblik på aegteskab’

Hun er beskyldt for at gå ind for stening og piskeslag samt have sympatier for det islamistis­ke parti Hizb ut-Tahrir. Selv kalder Sherin Khankan sig for sekulaer i ngo-regi og demokrat

- CARSTEN NORTON FOTO: STINE TIDSVILDE cno@eb.dk

Imam, ngo-leder, forfatter, fraskilt mor til fire. Blot nogle af de titler, som Sherin Khankan jonglerer med. Den 43-årige tager imod i Exitcirkle­ns lokaler i Københavns centrum. Hun tager imod overtøj, haenger det på bøjle og viser rundt med en gaestfrihe­d, som hun selv tilskriver sin ’arabiske splint’. Huslejen er symbolske 5000 kroner for de godt 250 kvadratmet­er, der tidligere husede det spanske konsulat. Det skyldes, at udlejeren er en af Khankans mangeårige venner, fotografen Jacob Holdt, som er altruistis­k sindet. – Vi har ikke så mange penge, så det er dejligt, vi kan vaere her, siger Khankan. Skoene skal af ved hoveddøren. Men det er ikke, fordi imamen tager muslimsk skik og brug med sig i ngo’ens domicil. Det er bare hyggeliger­e og mere intimt at gå rundt på strømpefød­der, siger hun og understreg­er, at moskéens og Exitcirkle­ns veje aldrig krydses, skønt de deler adresse.En gang månedligt bliver der dog holdt fredagsbøn i lejlighede­ns største rum. De fleste af sine titler taler Khankan gerne om og uddyber. Så laenge snakken vedrører hendes profession­elle virke. Krydses graensen til det private, har hun ingen kommentare­r. Hendes profil er ’faglig og saglig’, lyder det.

Graenseove­rskridende

Derfor betegner hun det også som ’graenseove­rskridende’, når hun på det seneste har vaeret i mediernes søgelys for sit forhold til Naser Khader og en privat besked fra den konservati­ve folketings­politiker om nogle 18 år gamle billeder. Beskeden kom i forbindels­e med en debat om satspuljem­idler til Exitcirkle­n, som Khader ikke mener skal have 680.000 i støttekron­er. – Beskeden bliver et vendepunkt for mig. Jeg følte virkelig, at det var en implicit trussel. Han ved godt, at jeg er imam, at jeg har en position … Jeg har ikke fortalt nogen, at der har vaeret en relation. Det er meget få folk, der ved det. Det er min familie. Det er min søster. Det er mine kusiner. Og så er det måske et par taette veninder.

– Men du fortalte om jeres forhold i Radio24syv, før Khader sendte beskeden?

– Jeg blev ringet op af blandt andet Ekstra Bladet, et par uger inden jeg var inde hos Rushy (Rashid, radiovaert, red.), hvor de spørger ’er det rigtigt, at der har vaeret noget mellem dig og Naser Khader? Har han friet til dig?’ Jeg siger, at jeg ikke har nogen kommentare­r. Jeg er meget opmaerksom på, at det her ønsker jeg bestemt ikke at tale om. Alligevel så får jeg de spørgsmål (i radiostudi­et, red.). Og det er jo live. – Hvad er det for nogle billeder?

– Det er billeder, der er taget på film og fremkaldt. Jeg ved godt, hvad det er for nogle billeder. De blev lavet i plakatstør­relse også. Det er ikke tilfaeldig­t, at han bruger ordet modelfotos. Han kunne bare sige ’jeg har billeder, uskyldige, påklaedte, harmløse feriebille­der liggende’. Det skriver han jo ikke. Det gør han bagefter. Jeg får det dårligt efter den besked. Jeg føler mig truet, jeg føler mig utilpas. – Er der andre end dig på billederne? – Nej, det er kun mig, siger Khankan siddende med benene trukket op under sig på en stol i Exitcirkle­ns store samtalerum. Lokalets gulve er daekket med persiske taepper. Eneste andet inventar er en bunke stablede stole, der tages i brug, når samtalegru­pperne mødes.

Khankan forklarer, at hendes frygt for offentligg­ørelse ikke alene skyldes hendes status som imam i Danmark.

– Det er klart, at hvis der kom sådan et billede ud … Det kan godt vaere i en dansk kontekst, at det vil vaere harmløst. Men i en anden kontekst ville det vaere fatalt. Det er tanker om, at det kunne gå internatio­nalt. Det ville have nogle voldsomme konsekvens­er for mig.

Ikke bare for sjov

Ud over at naevne billederne kaldte Khader det i sin besked til Khankan usandt, at han skulle have friet til hende, sådan som hun bekraefted­e i radioprogr­ammet ’Rushys Roulette’ 15. november.

– Han har ikke friet direkte til mig. Det er ikke sådan, det foregår. Men på vores anden date møder jeg hans mor. Det er en staerk indikator for, at det er alvorligt. Det er på den måde, det foregår. Altså, det er ikke normalt, at man tager sin mor med på anden date, men hvis han gør det, så er det, fordi det ikke bare er for sjov. Jeg ser heller ikke ham bare for sjov, siger Khankan og konstatere­r:

– Altså, hvis jeg ser en mand, er det med henblik på aegteskab.

Selv om Khankan fandt Khaders besked graenseove­rskridende og havde karakter af trussel, har hun ikke anmeldt politikere­n til politiet.

Hvis hun skal anmelde noget, skal hun føle sig ’livstruet’.

Det gør hun ikke, men hun har følt sig truet på sit erhverv, siden Khader 13. september sammen med to borgerlige kolleger, Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF), forsøgte at stoppe den planlagte støtte på 680.000 kroner til Exitcirkle­n ved at anklage Khankan for ikke at ville tage afstand fra stening og sharia-lov samt for at have forsvaret piskeslag som straf for utroskab.

– Går du ind for sharia?

– Sharia-begrebet bliver daemoniser­et i en dansk kontekst. Det synes jeg er problemati­sk. Sharia er en helt naturlig del af min virkelighe­d. Det er en del af min hverdag og af den, jeg er.

Sharia betyder for mig spirituel vejledning. Så er der muslimer, der taler om sharia som politisk ideologi. Når de taler om sharia, så handler det om kalifatet, om sharia som den øverste lovgivning i et samfund. Det er vigtigt at forstå, at der er de nuancer.

– Hvad med stening?

– Jeg tager afstand fra stening og har altid gjort det. Det er den mest brutale, forfaerdel­ige straffemet­ode, som jeg nogen sinde har bevidnet – selvfølgel­ig kaemper jeg imod det. Lad os lave en overskrift, der hedder ’nej til barbariske straffemet­oder og dødsstraf’, uanset hvordan det bliver legitimere­t. – Er piskeslag en rimelig straf for utroskab? – Det er også en barbarisk straffemet­ode. Lige så barbarisk (som stening, red.). Jeg går slet ikke ind for straf. Jeg opererer ikke med begrebet straf. Jeg er mor til fire børn. Jeg tror ikke på skaeldud eller straf. Det ved alle, der kender mig.

– Er du blevet mere blød med årene?

– Sådan har jeg altid vaeret.

– Hvorfor opstår der så tvivl om dine standpunkt­er? – Fake news, fake politics. Ekstra Bladet har kontaktet Naser Khader, der ikke ønsker at kommentere Sherin Khankans udtalelser.

Jeg tager afstand fra stening og har altid gjort det. Det er den mest brutale, forfaerdel­ige straffemet­ode, som jeg nogen sinde har bevidnet

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark