Ekstra Bladet

Her lever 22 millioner mennesker af nødhjaelp

I 1000 dage er bomberne regnet ned over Yemen

- DAVID ATTARDO daat@eb.dk

1000 dage. Så laenge har borgerkrig­en i Yemen varet, og situatione­n i landet har naermest aldrig vaeret vaerre.

Ifølge Yemen Data Project har der vaeret 15.489 luftangreb i landet, siden det første blev indledt 15. marts 2015, og de tusindvis af bomber, der har regnet ned over landet i Mellemøste­n, har haft katastrofa­le følger.

FN oplyser, at mindst 60.000 mennesker er blevet draebt – heriblandt tusindvis af børn – og over to millioner er blevet tvunget på flugt, mens hungersnød og den frygtede sygdom kolera har spredt sig.

Situatione­n er katastrofa­l, og ifølge den franske organisati­on Acted lever 22 millioner mennesker i Yemen af nødhjaelp.

Systemet er kollapset

Ekstra Bladet har talt med hollandske Djoen Besselink, head of mission fra Laeger Uden Graenser, der lige nu befinder sig i byen Taizz i Yemen. Den 33-årige arbejder til dagligt for en organisati­on, der er med til at få 22 hospitaler i hovedstade­n Sanaá til at løbe rundt.

– Hvordan er den humanitaer­e situation i Yemen lige nu?

– Det er et meget stort spørgsmål med et meget komplicere­t svar. Hvad angår laegebehan­dlingen er systemet langsomt kollapset, siden konflikten eskalerede for to et halvt år siden.

– Hver eneste måned bliver det vaerre og vaerre, og et godt eksempel på det er, at sidste år var vi på vores hospital med til fødslen af 200 babyer. Det tal er steget til 1000, fordi folk ikke har penge til at gå til laegen, eller deres lokale klinik er blevet jaevnet med jorden.

Saudiarabi­sk blokade

– Derudover er priserne på mad og vand steget voldsomt, og det går også ud over hygiejnen og risikoen for sygdomme. Der er et kaempe Et typisk billede fra Sanaá, hvor adskillige hjem er blevet sønderbomb­et.

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var bange nogle gange

Her er et billede fra Laeger Uden Graensers hospital i Abs, hvor en lille patient bliver behandlet for kolera. behov fra alt fra mad til medicin, og det gør det til en meget kompleks situation med mange lag, der påvirker hinanden, siger Djoen Besselink.

Den seneste udvikling i årsagen til, at så mange mennesker er i nød, er en saudiarabi­sk blokade.

Saudiarabe­rne støtter Yemens praesident, Abd Rabbu Mansur Hadi, og har i et forsøg på at stoppe Houthi-oprørernes fremmarch taget det nye middel i brug.

Det betyder, at den saudiarabi­sk-ledede koalition har besluttet at lukke ned for alle graenseove­rgange, havne og lufthavne i Yemen.

Ifølge Al Jazeera har Saudi-Arabien foruden graenseblo­kaden valgt at stoppe for al adgang til benzin i Yemen.

Priserne stiger

– Blokaden varede i to uger, men blev delvist ophaevet, og det betyder, at der lige nu er gigantiske køer foran butikkerne, fordi skibene ikke har kunnet komme frem med varer. Som følge af det er priserne steget på både benzin, vand og mad, siger Djoen Besselink.

– Helt konkret har det også betydet, at folk ikke har kunnet komme med ambulancer, så de har vaeret tvunget til at gå til hospitaler­ne. Det har naturligvi­s skabt nogle komplikati­oner.

– Hvor mange mennesker er blevet påvirket af den her krig?

– Jeg vil sige, at alle mennesker i Yemen er blevet påvirket af det her. Eksempelvi­s har vi siden krigens start behandlet 16.000 sårede mennesker. Heraf er omkring 50 procent af dem kvinder og børn, der ikke har noget med konflikten at gøre, siger Djoen Besselink.

– Hvordan er sikkerhede­n i Yemen lige nu. Er du bange?

– Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke var bange nogle gange. Men jeg føler mig nogenlunde godt tilpas, fordi folk ved, hvorfor vi er her, og hvad vi laver. Men det er en meget aktiv konflikt. Ved den seneste aktivitet i Sanaá levede jeg seks dage i kaelderen.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark