Ekstra Bladet

Faldt død om på Valdemar Psilander var gustenbleg og havde mørke øjenhuler – og blev en af verdens mest kendte skuespille­re. Han døde kun 33 år gammel

I

- MAJKEN ELIASEN redaktione­n@eb.dk

Rygterne om Valdemar Psilanders død var staerkt overdrevne. Efter sigende skulle en russisk fan, der var drevet til randen af vanvid på grund af jalousi, have opsøgt den danske verdensstj­erne i hans garderobe ude på Nordisk Film i Valby og skudt ham.

I virkelighe­den skyldtes den bratte bortgang noget helt andet:

– Der har vaeret vilde historier om, hvad han døde af. Han var 33 år og døde på et hotelvaere­lse i Købehavn, men filmforske­re har undersøgt det meget nøje, og der er intet, der tyder på selvmord eller en forbrydels­e. Han døde åbenbart af et dårligt hjerte. Det kan også vaere slemt nok, siger filmforske­r Peter Schepelern.

I dag er navnet Valdemar Psilander naesten gået i glemmeboge­n, men i seks år – fra 1911 til 1917 – var han ikke bare Danmarks, men hele verdens elskede stjernesku­espiller.

Forført til fordaerv

Valdemar Psilander fik sit store gennembrud på film med det erotiske melodrama ’Ved Faengslets Port’ i 1911.

På det tidspunkt var filmmediet endnu nyt og ikke saerligt anerkendt.

Der har vaeret vilde historier om, hvad han døde af

– Det var rent kommerciel­t – der var ikke noget, der hed tilskud. Man syntes, at film var en vulgaer og folkelig underholdn­ing. Der var ingen, der talte om kunst i den sammenhaen­g, fortaeller Peter Schepelern.

Måske derfor var de film, der blev lavet i 1910’erne meget kulørte og havde dragende titler som ’Vampyrdans­erinden’, ’Dødens brud’ og ’Dødsangste­ns maskespil’.

Valdemar Psilanders gennembrud­sfilm, ’Ved Faengslets Port’, blev dog en uhørt stor salgssucce­s – både i Danmark og de andre lande, som dansk film blev eksportere­t til i 1910’erne.

Blev kaldt ’Harrison’

Isaer i Rusland blev de meget begejstred­e for den danske skuespille­r, der fik navnet ’Harrison’ på de kanter, fordi det originale var for svaert at udtale for russiske tunger.

Valdemar Psilander var tilknyttet Nordisk Film, der på det tidspunkt var det naeststørs­te filmselska­b i verden, kun overgået af et fransk.

Selskabet havde opdaget, at de solgte endnu bedre, hvis de indspilled­e to slutninger på filmene. Dels en happy end til det vestlige publikum og en sørgelig til Rusland, hvor man foretrak de mere dystre ting.

Filmene havde saftige historier, der ofte handlede om maend fra det paene borgerskab, som kom i kløerne på fristende kvinder, der drev maendene i fordaerv.

– Det var ofte Valdemar Psilander, der spillede de roller. Det var de roller, han blev berømt på. Han var smuk på den måde, som man kunne lide dengang; lidt gustenbleg med mørke øjenhuler. Vi ville sige, at han så dekadent ud – han var ikke en frisk elsker-type, fortaeller filmforske­ren om det danske idol.

Det skulle vise sig, at det dramatiske liv, han spillede på det store laerred, også udfoldede sig i hans virkelige liv.

Farligt udspring

I løbet af Valdemar Psilanders kun seks år lange filmkarrie­re nåede han at indspille 83 spillefilm for Nordisk Film – mange af dem med et eksotisk islaet.

En af dem, ’Sfinksens hemmelighe­d’ blev optaget i Danmarks Sahara, Råbjerg Mile, hvor man lavede en kulisse forestille­nde en pyramide, nogle tilfaeldig­t placerede palmer og med Valdemar Psilander klaedt ud som flot ørkensheik.

En anden klassiker foregik i manegen.

– I ’Dødsspring til Hest fra Cirkuskupl­en’ er han god. Her er han en cirkushest­ebetvinger, der skal foretage et farligt udspring med den her staerke udstråling af melankoli og dekadence, siger Peter Schepelern.

Den dekadente udstråling var ikke kun til for filmene. Valdemar Psilander havde en livsstil, som kun var et fatamorgan­a for almindelig­e danske arbejdsmae­nd.

I sit bedste indkomst-år tjente skuespille­ren 100.000 kroner.

Til sammenlign­ing tjente Danmarks naeststørs­te mandlige stjerne, Olaf Fønss, på samme tidspunkt kun 14.000 kroner om året. Og Valdemar Psilander var ikke en, der rugede over pengene.

Blod fra tindingen

Rygterne gik om champagnef­ester og måltider indtaget på duge syet af lutter pengesedle­r.

Det hed sig, at han altid bestilte tre droscher, når han skulle hjem fra arbejde: en til sin stok, en til sin hat og en til sig selv.

Selv om det lyder som løgnehisto­rier, er det et faktum, at bankbogen var naesten tom den dag i marts 1917, hvor en ansat på Hotel Bristol fandt liget af stjernen.

Der løb blod fra tindingen.

Hurtigt glemt

Tilsynelad­ende havde Valdemar Psilander slået hovedet på kanten af vasken, da han faldt om som følge af et hjertestop.

Selv i døden slap rygtemager­iet ikke sit yndlingsof­fer – historien om den russiske fan med pistolen i garderoben levede lystigt.

Måske var den sat i omløb af Nordisk Film, der stadig havde 20 Psilander-film på hylden, som endnu ikke var kommet op i biografern­e.

Nu blev de lanceret som mindefilm og gik over al forventnin­g. Men i dag, 100 år efter sin død, er Valdemar Psilander glemt.

– Det er fordi, hans karriere sluttede så hurtigt. Han fik kun en kort tid på jorden, og hans film er nogle, som kun folk med nørdede interesser ser, understreg­er Peter Schepelern.

Man syntes, at film var en vulgaer og folkelig underholdn­ing Vi ville sige, at han så dekadent ud – han var ikke en frisk elsker-type Hans film er nogle, som kun folk med nørdede interesser ser

 ??  ??
 ?? FOTO: /RITZAU/ ?? Valdemar Psilander blev begravet fra Taarbaek Kirke 11. marts 1917.
FOTO: /RITZAU/ Valdemar Psilander blev begravet fra Taarbaek Kirke 11. marts 1917.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark