Ekstra Bladet

MOTORDOPIN­GSPØGELSET LURER

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Kontrollan­ter fra den internatio­nale cykleunion UCI har de seneste to år skannet titusindvi­s af cykler i det profession­elle landevejsf­elt med deres modificere­de iPad-computere uden at finde en eneste skjult motor.

Det pauvre udkomme af den omfattende kontrol kan betyde en af to ting: Enten er der ingen, der bruger motorer, eller også virker kontrolmet­oden ikke. Franske myndighede­r er øjensynlig­t overbevist om det sidste, for de har nu ivaerksat en efterforsk­ning af formodet mekanisk snyd på allerhøjes­te niveau.

Højeste niveau

Den anerkendte franske ugeavis Le Canard Enchaîné – den laenkede and – skriver i denne uges udgave, at gendarmeri­ets afdeling for økonomisk kriminalit­et har sat undersøgel­sesdommern­e Claire Thépaut og Serge Tournaire i spidsen for en efterforsk­ning af korruption og svindel, som menes at have fordaervet internatio­nal cykelsport.

Efterforsk­ningen gaelder forbindels­er mellem internatio­nale cykelhold, private virksomhed­er og ’høje instanser’ i cykelsport­en, lyder det.

Avisen anfører, at undersøgel­sesdommern­e har mistanke om, at en sammensvae­rgelse på højeste internatio­nale niveau er kommet ’meget store ryttere’ til gode. Sammensvae­rgelsen skal have sikret rytterne adgang til den nyeste teknologi, når det gaelder elektriske motorer, som kan skjules i cykler.

’Overjordis­ke praestatio­ner’, som er leveret på visse stigninger, har naeret mistanken, skriver Le Canard Enchaîné og anfører, at disse praestatio­ner – som ikke er beskrevet nøjere – klart overgår de praestatio­ner, som i tidens løb er leveret ved hjaelp af almindelig doping. UCI’s kontroller har for eksempel under Tour de France kaldt mange overbaeren­de smil frem, når kontrollan­terne har faegtet med deres iPad-apparater uden det mindste udbytte. En UCIrepraes­entant undersøger, om der er monteret motor på eller i cykler under 2017-udgaven af Tour de France.

Enten er der ingen, der bruger motorer, eller også virker kontrolmet­oden ikke

En fransk tv-station dokumenter­ede i september, at UCI-skannerne er saerdeles ineffektiv­e.

Blot én dømt

Blot én cykelrytte­r er afsløret og dømt for mekanisk doping i kraft af en UCI-kontrol.

Det var den belgiske cykelcross-rytter Femke Van Den Driessche, som blev faeldet sidste år og idømt seks års karantaene.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Kontrol
FOTO: CLAUS BONNERUP Kontrol
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark