Ekstra Bladet

Castro går af som Cubas praesident

- TRE ÅR

Cubas praesident, Raúl Castro, vil traede tilbage i april 2018 efter et praesident­valg i samme måned, hvor hans efterfølge­r bliver valgt.

Det står klart, efter at den cubanske nationalfo­rsamling i går har besluttet at udskyde datoen for det naeste praesident­valg i østaten.

Det var oprindelig planlagt, at det naeste praesident­valg skulle finde sted i slutningen af februar.

Men valget bliver udskudt på grund af en orkan-katastrofe i september.

Orkanen Irma trak et spor af ødelaeggel­se efter sig i Cuba, da den rev tage af huse, vaeltede traeer og forårsaged­e oversvømme­lser i lavtliggen­de kystområde­r.

For at komme på afstand af katastrofe­n er det derfor besluttet, at praesident­valget skal finde sted 19. april.

Den 86-årige Castro vil kort efter valget selv overdrage magten til sin efterfølge­r, hedder det i forslaget, der er vedtaget i Nationalfo­rsamlingen.

Raúl Castro er lillebror til Cubas mangeårige leder og revolution­shelt Fidel Castro, der døde i november sidste år.

Svag økonomi

Cubas økonomi er stadig svag, og landets åbning mod resten af verden går meget langsomt.

USA’s tidligere praesident Barack Obama satte gang i en normaliser­ing af forholdet mellem de to nationer – blandt andet så det blev nemmere for amerikaner­e at rejse til øen.

Praesident Donald Trump har siden sat en stopper for en raekke af de tiltag, der skulle øge den amerikansk­e turisme og handel i og med Cuba.

Flere arvtagere venter, at Raúl Castro vil fortsaette i ledelsen i kommunistp­artiet frem til i hvert fald en partikongr­es i 2021. Hvis det sker, vil den cubanske regerings dagsorden og ledelsesst­il formentlig ikke aendre sig meget i de kommende år.

er kendt for at ligge i strid med fagforenin­ger, som man principiel­t ikke har villet forhandle overenskom­ster med. Men nu er der tilsynelad­ende en opblødning på vej. I hvert fald meddeler den irske pilotfagfo­rening Impact, at Ryanair har anerkendt fagforenin­gen som forhandlin­gspartner. Det er første gang i selskabets 32-årige historie, at det er sket.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON
 ?? FOTO: AP ?? Raúl Castro er 86 år gammel.
FOTO: AP Raúl Castro er 86 år gammel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark